Ny tysk regering har store klimaambitioner - og dansk erhvervsliv skal slå til, siger Lykke Friis

En ny tysk vicekansler, der flager med Dannebrog, og store ambitioner på klimaområdet åbner nye muligheder for dansk erhvervsliv. Det fortæller tysklandskender Lykke Friis, som opfordrer dansk erhvervsliv til hurtigst muligt at få læst den 177 siders lange tyske regeringsaftale. 

Toppolitikerne i den nye regering. Til venstre Annalena Baerbock og Robert Habeck fra De Grønne, i midten Olaf Scholz fra SPD og til højre Christian Lindner fra FDP.
Toppolitikerne i den nye regering. Til venstre Annalena Baerbock og Robert Habeck fra De Grønne, i midten Olaf Scholz fra SPD og til højre Christian Lindner fra FDP. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

Dansk erhvervsliv kan godt finde læsebrillerne frem.

Den nye tyske regering bestående af socialdemokratiske SPD, liberale FDP og miljøpartiet De Grønne er blevet enige om en aftaletekst på 177 sider.

De 177 sider beskriver den nye regerings arbejde de næste fire år. Og det vil være en stor fordel for dansk erhvervsliv at vide, hvad der står på de mange sider.

Det fortæller tysklandskender og direktør for Tænketanken Europa, Lykke Friis.

"Dansk erhvervsliv skal selvfølgelig især læse afsnittet om klima og energi. Man kan se, hvad Tyskland kommer til at gøre med hensyn til udfasning af kul, grøn strøm og satsninger på brint. Det står der alt sammen meget detaljeret," siger hun.

En hurtig scanning af regeringsaftalen viser, at ordet ”wind” optræder 16 gange, og det er absolut positive nyheder for verdens førende vindkraftsnation, lyder det. Især fordi en anden vedvarende energikilde er udelukket.

"Der er ingen tvivl om, at toget nu kommer til at køre. Mange i dansk erhvervsliv har spurgt mig, om tyskerne ikke kommer til at ændre deres beslutning om atomkraft, men det står jo sort på hvidt, at det ikke kommer til at ske. Atomkraft får ikke noget comeback i tysk politik. Men ikke nogen tvivl om, at det er en klimaaftale og en klimaregering," siger hun.

I aftalen er der en ambition om, at inden 2030 skal mindst 80 procent af al strøm være grøn.