Ny minister: Oprettelse af modtagelejre bliver en nødvendig opgave at løse

ROKADE: "Jeg vil gå til opgaven med mottoet: Lev i dit værk, mens det øves", siger Flemming Møller Mortensen oven på ministeroverdragelsen i Udenrigsministeriet. 

Landets nye minister for udviklingssamarbejde og nordisk samarbejde, Flemming Møller Mortensen (S), er mest kendt for sit arbejde med sundhedspolitik.

Men han har stærke holdninger til sine nye ressortområder, understregede han torsdag efter overdragelsen i Udenrigsministeriet på en dag, hvor regeringen var igennem den første rokade oven på en ulovlig ordre om aflivning af mink.

Særligt én opgave vil uden tvivl blive fulgt tæt af statsminister Mette Frederiksen (S): At finde et land, der vil lægge jord til en modtagelejr for flygtninge og migranter.

Og selv om det endnu ikke er lykkedes regeringen at oprette en modtagelejr, er det en nødvendig opgave for Flemming Møller Mortensen at løse, siger han:

"Spørgsmålet er, hvordan man får tingene planlagt og drøftet, og hvilke dialoger man har."

Nedenfor kan du læse resten af ministerens svar på vores fem spørgsmål:

Hvad ser du som den vigtigste opgave, når du tiltræder?

"At jeg kommer ind og får skabt mig et overblik og en fornemmelse af, hvilke strategier og planer der er, og et billede af hvordan verden står, der hvor vi gerne vil noget i verden. For verden er jo bogstaveligtalt af lave. Det er jeg interesseret i, at de dygtige embedsmænd forsøger at tegne et billede af for mig."

"Jeg vil gå til opgaven med mottoet: Lev i dit værk, mens det øves. Nu er min opgave at prøve at rette blikket ud i verden og se, hvor vi med vores udviklingshjælp kan være med til at gøre en positiv forskel på demokrati og rettigheder, rettet mod det enkelte menneske, men selvfølgelig også rettet mod en tryg og demokratipræget verden omkring os."

Jeg kunne fornemme på din tale, at du også har fulgt med i Rasmus Prehns arbejde. Vil du køre samme linje?

"Vi er socialdemokrater begge to. Derfor er det også først og fremmest vigtigt for mig at komme ind og få detaljerne omkring, hvad for nogle linjer der skal virkes efter – og så vil jeg naturligvis drøfte det med regeringen for at være sikker på, at vi flugter de rigtige prioriteringer."

Prehn har jo blandt andet lagt op til, at man skal arbejde lidt mere for Afrika og mindre for Asien, er det noget du vil føre videre?

"Jeg tror ikke, man skal have ret meget blik for udenrigspolitik og udenrigspolitiske udfordringer, før man kigger på Afrika og Sahel-området og de udfordringer, de giver et samlet Europa. Der synes jeg, man går i en umiddelbar rigtig retning. Men det her vil jeg naturligvis drøfte med embedsmænd og eksperter her, og jeg skal havde læst op på alle detaljer."

Tror du, at det er realistisk, at vi finder et land, der kan lægge jord til modtagelejrene, som jeg ved også har været en stor ting for Rasmus Prehn?

"Det er en rigtig vigtig prioritering for regeringen, og det er en af de opgaver, jeg skal spænde mig for fra starten af, og finde ud af, hvordan får vi det her gjort. For det er en virkelig nødvendig idé at få sikret rammen for."

Men er det også realistisk?

"Det skal være realistisk. Spørgsmålet er, hvordan man får tingene planlagt og drøftet, og hvilke dialoger man har. Men det er en af de helt konkrete opgaver, som bliver en nødvendig opgave for mig at løse."

,

Forrige artikel Nye oplysninger afslører: Kommuner brugte resultatlønnede konsulenter ulovligt  Nye oplysninger afslører: Kommuner brugte resultatlønnede konsulenter ulovligt  Næste artikel Dagens overblik: Regeringen spiller ud med grøn skattereform uden generel CO2-afgift Dagens overblik: Regeringen spiller ud med grøn skattereform uden generel CO2-afgift
Kritik af statsstøttet tænketank breder sig til Christiansborg

Kritik af statsstøttet tænketank breder sig til Christiansborg

KRITIK: Uroen i geledderne hos Atlantsammenslutningen vokser. Dansk Folkepartis Peter Skaarup vil have udenrigsministeren og forsvarsministeren på banen i sagen om regnskabsrodet i tænketanken, der hvert år modtager mere end en million kroner i offentlig støtte.