Nye Borgerlige vinder på LA-nedtur

VÆLGERVANDRINGER: Nye Borgerlige vinder mest på Liberal Alliances tilbagegang, men også andre partier har glæde af det. Det viser ny analyse af vælgervandringerne.

Liberal Alliance har siden valget i 2015 givet, hvad der svarer til næsten 16.500 vælgere til Nye Borgerlige. 
Liberal Alliance har siden valget i 2015 givet, hvad der svarer til næsten 16.500 vælgere til Nye Borgerlige. Foto: /ritzau/Sarah Christine Nørgaard
Morten Øyen

Liberal Alliances frafaldne vælgere har et godt øje til Nye Borgerlige.

Det unge borgerlige parti er nemlig det parti, som har fået flest af de vælgere, der har forladt Liberal Alliance.

Det viser en analyse, som professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har lavet for Altinget på baggrund af knap 11.000 Gallup-interviews.

Analysen viser, at Nye Borgerlige siden valget i 2015 har fået, hvad der svarer til næsten 16.500 vælgere fra Liberal Alliance. Kun Dansk Folkeparti har leveret flere vælgere til Nye Borgerlige.

Fakta
Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde.
Analysens tabeller kan ses nederst på siden og må kun gengives efter aftale med Altinget.

Interviews foretaget af Kantar-Gallup i perioden 1/10-17 til 30/12-17. I alt er det 10.991 interviews med i analysen.

Liberal Alliance har dog ikke kun mistet vælgere til Nye Borgerlige – også godt 12.000 er gået til hver af regeringskammeraterne i Venstre og Konservative.

”Mange af de her vælgere har nok tidligere stemt på Konservative og Venstre, så de er bare gået tilbage til, hvor de tidligere er kommet fra. Men det er interessant, at mange går til Nye Borgerlige. Det viser, at partiet ikke kun har en appel til dem, som ønsker udlændingestramninger, men også kan tiltrække dem, som søger en liberal økonomisk politik,” siger Kasper Møller Hansen.

Koster ikke blå blok
Tallene bag analysen er indsamlet op til årsskiftet, og siden er Liberal Alliance faldet yderligere i flere meningsmålinger oven på det kaotiske forløb om finanslov, skattelettelser og udlændingestramninger.

”Det vil forstærke det billede, vi ser her," siger Kasper Møller Hansen og tilføjer, at det er et billede af utilfredse vælgere, men som trods alt bliver i blå blok.

"Der er ikke noget, der tyder ikke på, at Liberal Alliances tilbagegang koster blå blok vælgere. I hvert fald ikke direkte,” siger Kasper Møller Hansen.

Det er stadig Socialdemokratiet, som for alvor er det eneste parti, der har hentet vælgere over midten siden valget i 2015. Partiet taber dog samtidig vælgere til de øvrige partier i rød blok.

Få det store overblik over vælgervandringerne for alle partierne på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00