Nyrup 75 år: Stor mand i lille telt

REPORTAGE: Danmarks tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen fyldte 75 år fredag. Det blev fejret på ægte kaotisk folkemøde-manér med gæster fra den øverste hylde i dansk politik.

Allerede i timen op til Poul Nyrups 75-års fødselsdagsreception strømmende hundredevis af folk til det beskedne telt, der var opstillet af organisationen Headspace, som Nyrup er grundlægger af – og som hjælper unge med psykiske problemer.

Der var en fin symbolik i, at Nyrup som en anden dronningebi blev omsværmet af sine hengivne arbejdsbier i kuben/teltet.

Den fungerende formand for Headspace, Benedikte Kiær, der overtog formandsposten fra Nyrup for tre år siden, holdt en smuk tale, inden løjerne gik rigtigt i gang.

Splitternøgen
Den let kaotiske, varme (i mere end en forstand) og rørende 75-års fødselsdagsreception blev styret af landets førende medie-surrealist Mikael Bertelsen.

Der var naturligvis masser af kendte gæster fra politik- og mediebranchen, heriblandt Pelle Dragsted, Jonatan Spang og flere spidser fra fagforeningerne. Men hovedretten til receptionen var en samtale mellem Nyrup og politikerne fra øverste hylde, nemlig statsminister Lars Løkke og den muligvis kommende statsminister Mette Frederiksen. 

Bertelsen lagde stemningen ved at placere en ballon under en uvidende Mette Frederiksen. Knald! Så var tonen slået an – særligt til Bertelsens egen udelte begejstring. Bertelsen fik i øvrigt også indskudt, at første gang, han mødte Nyrup, havde den daværende statsminister optrådt splitternøgen i varmeflimmeret på Vejby Strand!

Lars Løkke høstede eftermiddagens største grin, da han om Nyrups statsministerperiode sagde: "Dengang du var statsminister, var alt jo anderledes. For eksempel havde De Radikale indflydelse".

Men udover en masse løjer, drillerier og anekdoter var receptionen også præget af alvoren i det område, som Nyrup har gjort til sin hjertesag, siden han trådte ud af toppolitik.

Det større menneske
Både Mette Frederiksen og Lars Løkke betonede, at ikke blot var mønsterbryderen Poul Nyrup en stor politiker, men et endnu større menneske, der evner at tilsidesætte ideologi til fordel for hensynet til mennesket og det 'at gøre det rigtige'.

Og alvoren i, at Nyrup brugte sin 75-års fødselsdag på at promovere sin hjertesag – arbejdet for at hjælpe unge med psykiske problemer – var heller ikke spildt på tilhørerne. 

De tre tenorer
Samtalen mellem de tre ved bordet, godt hjulpet på vej af Bertelsen, blev dog også hurtigt til en diskussion om, hvorvidt de politiske fløje kan enes om at finde de nødvendige midler til at gøre mere for landets unge med psykiske problemer.

Som Nyrup sagde til Løkke og Frederiksen:

"Vi er tre tenorer, der synger med hvert vort næb, men bare for en stund kunne vi måske synge den samme sang."

Det er dog uvist, om samtalen endte med nogle økonomiske garantier til psykiatrien, men da det var Nyrups eneste ønske til sin fødselsdag, kunne man forestille sig, at Mette og Lars kunne finde lidt ekstra penge.

Den korte afstand
Kalaset blev afsluttet med en fælles fødseldagssang, hvor cirka 1.000 folkemødedeltagere stemte i. 

Et rørende moment, der – særligt understreget af Folkemødes særegne natur – viser, at der er kort afstand mellem politiker og vælger.

Forrige artikel Hørt og set på Folkemødet fredag: Hørt og set på Folkemødet fredag: "Da du ikke var minister mere, var du heller ikke sjov længere" Næste artikel EU-debat mellem S og R: Her er tre interessante forskelle i deres politik EU-debat mellem S og R: Her er tre interessante forskelle i deres politik