Nyt servicetjek af statens naturpleje får hård kritik af miljøorganisationer

NATUR: Et servicetjek af fagligheden i Naturstyrelsen, der blev bestilt under Jakob Ellemann-Jensens tid som minister, kan ikke bruges til ret meget, mener miljøorganisationer. 

Man bliver ikke meget klogere af et nyt servicetjek af fagligheden i Naturstyrelsen.

Det mener WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Naturfredningsforening (DN).

"Der er desværre ikke tale om en uafhængig og grundig vurdering af Naturstyrelsens landbrugspolitik eller betydningen af skovdrift i nationalparker eller Natura 2000-områder," siger seniorbiolog Thor Hjarsen, der opfordrer miljøminister Lea Wermelin (S) til skrotte det og lave et nyt.

Naturstyrelsens naturpleje har været genstand for hård kritik fra forskere og grønne organisationer. Derfor satte miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen gang i servicetjekket for at kunne vurdere, om statens naturpleje skulle opdateres.

"Det er ikke et servicetjek. For i et servicetjek er der nogen, som tjekker noget. Men her bliver det udmøntet i en rapport, hvor Naturstyrelsen i det ene afsnit efter det andet taler imod de forskere og ngo'er, der skulle udføre servicetjekket. Det hænger ikke sammen," siger Rune Engelbreth Larsen, der under servicetjekket repræsenterede DN.

Servicetjekket er netop blevet færdiggjort og indeholder blandt andet hård kritik fra flere universiteter af Naturstyrelsens faglighed. Rapporten, der er udarbejdet af Orbicon, er udført som en gennemgang af aktørers forslag og input på en række møder.

"Det burde være udført som en ordentlig, uafhængig analyse fra nogle uafhængige eksperter. Så vi kan komme til bunds i, om Naturstyrelsen rent faktisk kan levere mere natur for pengene," siger Thor Hjarsen.

Skovene mangler
Seniorforsker ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet Rasmus Ejrnæs mener også, at servicetjekket kunne være udført bedre. Han kritiserer således servicetjekket for kun at handle om lysåben natur.

"Det er en væsentlig mangel, at man slet ikke har taget skovene med i sådan et servicetjek, når halvdelen af Naturstyrelsens arealer er skov. Og det bliver ikke bedre af, at man ved, at skovene er den del af den danske natur, der har det værst," siger Rasmus Ejrnæs.

Det var Jakob Ellemann-Jensen (V), der i foråret besluttede, at servicetjekket kun skulle handle om lysåben natur. Og tjekket blev da også sat i gang efter flere sager om Naturstyrelsens drift af den lysåbne natur. Men derfor burde skovene have været med alligevel, mener Rasmus Ejrnæs:

"Det er jo ikke sådan, at der ikke har været kritik af Naturstyrelsens egen forvaltning af skovområderne. Det har der været gentagende kritik af. Det er et uklogt valg, at man ikke har taget skovene med," siger han.

Det er ikke lykkedes Altinget at få en kommentar til kritikken af servicetjekket fra miljøminister Lea Wermelin (S). Men tirsdag meddelte hun til Altinget, at det kommer til at indgå i en kommende politisk drøftelse.

Læs hele artiklen i Altinget Miljø, hvor du får endnu mere baggrund om sagen.

Forrige artikel Venstres partisekretær trækker sig: Venstres partisekretær trækker sig: "Jakob skal sætte sit eget hold" Næste artikel Jeppe Kofod: Vi kan ikke redde klimaet uden FN Jeppe Kofod: Vi kan ikke redde klimaet uden FN
Podcast: Udviklingsministerens vigtigste opgave er nærmest umulig

Podcast: Udviklingsministerens vigtigste opgave er nærmest umulig

AJOUR: Den nye udviklingsminister, Flemming Møller Mortensen, vil forsøge at skabe modtagecentre uden for EU til asylbehandling. Men den opgave er nærmest umulig, mener aktørerne på udviklingsområdet. Hør mere om Mortensens vigtigste opgaver i dagens udsendelse.