Nyvalgt LA'er: Dansk politik trænger til nye øjne

NYVALGT: Liberal Alliances Carsten Bach er ikke kun spritny på tinge, han er helt grøn i politisk sammenhæng. Det ser han selv som en fordel, når han skal arbejde for sin ærke-liberale mærkesag: Frihed.

Placeholder image
Carsten Bach (LA) er en af de nye medlemmer af Folketinget. Foto: Steen Brogaard/Folketinget

Da stemmerne ved folketingsvalget i juni var talt op, stod det klart, at Liberal Alliance var en af de helt store sejrherrer. Partiet fik tretten mandater, hvilket var en pæn fremgang siden valget i 2011, der gav partiet ni af slagsen.

Carsten Bach blev valgt i Østjyllands Storkreds og er et af de nye liberale medlemmer på Christiansborg. Og han er en noget uerfaren herre i politisk sammenhæng.

”Man kan roligt sige, at jeg er ny i politik. Jeg har aldrig siddet i en politisk forhandling, så jeg er meget uprøvet,” siger Carsten Bach.

Selvom han er grøn i det politiske spil, så ser han det bestemt ikke som en ulempe. Snarere tværtimod.

Fakta
48 nyvalgte folketingsmedlemmer kan efter folketingsvalget 18. juni se frem til en ny hverdag på Christiansborg. Altinget har taget en snak med nogle af de nyvalgte medlemmer om, hvorfor de gik ind i politik, og hvad de forventer af de næste års arbejde i Folketinget. 

Læs også interview med følgende:
Lea Wermelin fra Socialdemokraterne
Jakob Sølvhøj fra Enhedslisten
Marcus Knuth fra Venstre
René Gade fra Alternativet
Claus Kvist Hansen fra Dansk Folkeparti
Laura Lindahl fra Liberal Alliance

”Jeg betragter det egentlig som en fordel. For jeg tror, at dansk politik trænger til nye øjne. Det er min oplevelse, at man er kørt lidt fast i nogle systemer, hvor man er nødt til at holde fast i, hvad der er blevet sagt tidligere,” siger han.

39-årige Carsten Bach blev bestemt ikke vækket politisk i en ung alder. Han er således ikke opvokset i et i hjem, der var præget af politik. Og han har heller aldrig været medlem af en politisk ungdomsorganisation.

Det var svære tider dengang med 0,0 procent i gennemsnit i målingerne, hvor alle jo mente, at vi havde udspillet vores rolle. I min nærmeste familie og omgangskreds kaldte man partiet ambulancen, fordi vi var et parti, der skulle have kunstigt åndedræt.

Carsten Bach (LA), Medlem af Folketinget

Frihed i centrum
Først da voksenlivet var godt igang, begyndte Carsten Bach at interessere sig for politik. Det var med udgangspunkt i egne hverdagserfaringer, at han dannede sin politiske holdning.

”Jeg oplevede, at der manglede frihed til familien. Til selv at planlægge og styre sin økonomi og sin tid. Eksempelvis er de tilskud, der gives til børnepasning meget målrettede. Man giver dem til institutionerne, i stedet for at lade pengene følge barnet og familien,” siger Carsten Bach.

I første omgang blev han medlem af Venstre. Det var det bedste alternativ, lyder det. Og egentlig også et naturligt valg, da han kommer fra en familie med rødder i landbruget. Hans mor er således vokset op i et landbrugshjem, og så er hans svoger og svigerfar landmænd.

”Ligesom så mange andre, så jeg Venstre som den bedste mulighed, men uden at det var det helt rigtige. Så da Ny Alliance blev stiftet i 2007, var jeg ikke tvivl om, at det var her jeg hørte til,” sagde Carsten Bach.

0,0 procent i gennemsnit
Han har således været med fra den helt spæde start i Ny Alliance, der først red på en bølge af eufori og tårnhøj tilslutning i meningsmålingerne, men som senere måtte igennem en lang og opslidende nedtur, der både førte til formandskifte og et helt nyt navn. Partiet blev som bekendt omdøbt til Liberal Alliance, men måtte også i en lang periode under det navn trække med ekstremt dårlige meningsmålinger. Mange forlod partiet, men Carsten Bach var en af dem, der blev:

”Det var svære tider dengang med 0,0 procent i gennemsnit i målingerne, hvor alle jo mente, at vi havde udspillet vores rolle. I min nærmeste familie og omgangskreds kaldte man partiet ambulancen, for vi var et parti, der skulle have kunstigt åndedræt,” siger Carsten Bach og fortsætter:

”Men jeg syntes egentlig bare, at meget af det partiet stod for, var det rigtige. Den politiske platform var set fra min stol helt rigtig.”

Mere fakta i miljøpolitikken
Carsten Bach er valgt som partiets miljøordfører og grønlandsordfører. Og han kommer da også med det grønne område i baggagen, da han er uddannet geolog og har arbejdet som miljørådgiver i 12 år. Liberal Alliance går bestemt ikke for at være et grønt parti, men det er Carsten Bach heller ikke særligt optaget af. Det vigtigste er, at reguleringen af røg, støj og møg er effektiv og med respekt for erhvervslivets muligheder:

”Der skal naturligvis være en balance, der sikrer natur og miljø. Men der skal også være grundlag for at skabe økonomisk vækst i danske virksomheder,” siger Carsten Bach og fortsætter:

”Miljøreguleringen skal være mere evidensbaseret. Miljøpolitik er ofte meget følelsesladet og har de seneste år ikke været særligt baseret på fakta. Det er vigtigt, at man gør, hvad der rent faktisk virker.”

Dokumentation

Blå bog: Carsten Bach
Carsten Bach Riis, født 9. december 1975 i Holstebro, søn af lagerarbejder Carl Erik Jensen og pensioneret pædagog Birgit Jensen. Gift med selvstændig fysioterapeut og akupunktør Ann Jette Riis. Parret har to børn.

Medlemsperiode
Folketingsmedlem for Liberal Alliance i Østjyllands Storkreds fra 18. juni 2015.
Kandidat for Liberal Alliance i alle opstillingskredse i storkredsen fra 2014.

Parlamentarisk karriere
Miljøordfører og grønlandsordfører.

Uddannelse og erhverv
Cand.scient. i anvendt kvartærgeologi, Aarhus Universitet, Geologisk Institut, afdeling for sedimentologi, fra 1998 til 2003.
Reserveofficer, Flyvevåbnets Sergent- og Reserveofficersskolen (FLSR), fra 1995 til 1996.
Matematisk student (4-årig Team Danmark-ordning), Holstebro Gymnasium og HF, fra 1991 til 1995.
Folkeskole, Nørrelandsskolen, Holstebro, fra 1981 til 1991.

Fagchef og afdelingsleder, Dansk Miljørådgivning A/S, fra 2010 til 2015.
Senior projektleder og markedschef, NIRAS A/S, fra 2009 til 2010.
Projektleder, Dansk Miljørådgivning A/S, fra 2008 til 2009.
Informationsofficer, FN, UNOMIG, Georgien, 2007.
Projektleder, Dansk Miljørådgivning A/S , fra 2003 til 2006.
Løjtnant, delingsfører og instruktør, Flådestation Frederikshavn og Søværnets Sergentskole, fra 1996 til 1997.

Tillidshverv
Medlem af Integrationsrådet i Skanderborg Kommune (udpeget for skolebestyrelserne) fra 2014. Medlem af skolebestyrelsen på Gyvelhøjskolen i Galten fra 2010, næstformand.

Udmærkelser
FN medalje for tjeneste i UNOMIG 2007.

Kilde: ft.dk


Omtalte personer

Carsten Bach

Fhv. MF (LA)
cand.scient. i anvendt kvartærgeologi (Aarhus Uni. 2003)

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser