Nyvalgt Venstre-kvinde hængte plakat op for socialdemokrat i valgkampen

NY PÅ TINGE: Marie Bjerre (V) kalder sig selv en liberal værdikriger. Hun ser mest frem til at arbejde sammen med SF’eren Lisbeth Bech Poulsen og elsker skønlitteratur med et historisk touch. Mød hende her, hvor hun også fortæller om sin mest pinlige oplevelse i valgkampen. 

Marie Bjerre meldte sig ind i Venstres Ungdom, da hun var 15 år gammel. 
Marie Bjerre meldte sig ind i Venstres Ungdom, da hun var 15 år gammel. Foto: Venstre
Christina Houlind

Den 33-årige nordjyde Marie Bjerre (V) blev 5. juni valgt ind i Folketinget med mere end 8.000 personlige stemmer og fik dermed 13 procent af partiets personlige stemmer i Nordjylland. Men de mange personlige stemmer kan til tider være en kilde til nervøsitet, fortæller hun til Altinget, der har talt med hende som en del af sommerserien “Mød Folketingets nye ansigter”. 

Hvilke tre ord beskriver dig bedst? 

“Jeg kalder mig selv en liberal værdikriger. Jeg har været i Venstres Ungdom, siden jeg var 15 år, og dengang var det frihedsbegrebet og idéen om, at man skal have frihed til at udleve sine drømme, der optog mig. Jeg er gået ind i politik, fordi der er for meget overregulering og nationalisme i samfundet. Samtidig er jeg vedholdende og ydmyg.”   

Hvem fra den modsatte fløj ser du mest frem til at arbejde sammen med? 

Fakta
Serie: Mød Folketingets nye ansigter 
5. juni valgte danskerne et nyt Folketing. Altinget har i den forbindelse taget en snak med flere af debutanterne, der betræder den landspolitiske scene for første gang. Hvad forventer de? Hvem glæder de sig til at arbejde sammen med? Hvad er de mest nervøse for?  
Du kan møde Anders Kronborg (S), Samira Nawa (R), Katarina Ammitzbøll (K), Lars Boje Mathiesen (NB), Carl Valentin (SF) og Marie Bjerre (V). 

“Lisbeth Bech Poulsen fra SF. Vi har haft nogle virkelig gode debatter sammen i Nordjylland, og hun virker til at være både skarp og dygtig. Jeg ser også frem til at arbejde sammen med Jens Rohde fra Radikale. Jeg har faktisk arbejdet for ham som hans assistent i Europa-Parlamentet fra 2010 til 2012, og vi har haft mange gode politiske diskussioner. Nu er han jo gået over til den anden fløj, men jeg er overbevist om, at der er nogle områder, hvor han stadig er en god liberal. Men især på udlændingepolitikken er han blevet alt for venstreorienteret til min smag.”  

Hvem var den første politiker, der inspirerede dig? 

“Det var tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Han er virkelig dygtig og målbevidst. Jeg var inde med min far og høre ham tale, før han vandt valget i 2001. Jeg var omkring 13 år gammel, og min far pegede på ham og sagde: “Se, Marie, han bliver Danmarks statsminister.” Et halvt år efter han havde vundet valget, meldte jeg mig ind i Venstres Ungdom."  

Hvad er det mest pinlige, du har gjort i valgkampen? 

“Jeg havde tre konkurrencer med en anden kandidat fra Nordjylland. Han hedder Søren Valgreen Knudsen og er socialdemokrat. Vi konkurrerede om, hvem der kunne samle mest skrald, vi trak tov, og så skulle vi se, hvem der kunne samle flest stemmer. Her gjaldt det om at få folk, der gik forbi, til at lægge enten en blå eller rød bold i to glas, og den med flest bolde vandt. Jeg tabte alle tre konkurrencer. Det betød, at jeg først måtte hænge hans plakat op, rose ham på sociale medier og til sidst dele hans flyers ud for ham. Især det med plakaten har jeg hørt meget for bagefter, fordi det blev filmet af TV 2 Nord.”   

Hvad er din yndlingsbog? 

“Det må være Ken Folletts 'Giganternes fald' fra Millennium-trilogien. Jeg kan virkelig godt lide den historiske ramme, samtidig med at det er en fiktiv historie. Når jeg læser den bog, føler jeg virkelig, at jeg er i den tid.”  

Hvor er du om fem år? 

“Forhåbentlig er jeg blevet genvalgt og bor stadig i Nordjylland. Hvis man skal gøre sin indflydelse gældende, skal man være i Folketinget i mere end en periode. Som jurist og tidligere studentermedhjælper på Christiansborg har jeg et forspring, men det tager tid at lære spillet at kende.”  

Kan du forstå kritikken af karrierepolitikere? 

“Ja, langt hen ad vejen. Man skal være i politik, fordi man brænder for det − ikke sin egen karriere. Hvis man kun brænder for sig selv, er ens principper og værdigrundlag ikke stærkt nok. Derfor er det vigtigt, at man gør din uddannelse færdig og har lidt erhvervserfaring, så man ikke er bange for ikke at blive genvalgt, men har noget at falde tilbage på, så man tør sige, hvad man mener.” 

Læs også

Dokumentation

Blå bog Marie Bjerre

Erhverv 

  • 2016-nu : Advokat hos Storm Advokatfirma, Aalborg 
  • 2012-2016: Advokat og advokatfuldmægtig hos Gorrissen Federspiel, Aarhus 
  • 2010-2012: Politisk assistent for medlem af Europa-Parlamentet, Jens Rohde (ALDE), Bruxelles og Strasbourg 
  • 2008-2009: Studentermedhjælper hos Advokatfirmaet Bjørst, København 
  • 2006-2007: Politisk assistent for tidligere politisk ordfører Troels Lund Poulsen (V), Christiansborg 
  • 2005-2006: Studentermedhjælper hos Venstres Pressetjeneste, Christiansborg 

Uddannelse 

  • 2015-2016: Master of Laws (LL.M.) fra University of California, Berkeley School of Law, USA 
  • 2014: Beskikket som advokat 
  • 2008-2011: Cand.jur. fra Københavns Universitet 
  • 2005-2008: B.A.jur. fra Københavns Universitet 
  • 2002-2005: Matematisk student fra Viborg Katedralskole 
  • 1992-2002: Folkeskolens afgangsprøve fra Rødkærsbro Skole 

Kilde: Mariebjerre.dk 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Bjerre

Digitaliseringsminister og minister for ligestilling, MF (V)
cand.jur (Københavns Uni. 2011), LL.M. fra UC Berkeley 2016

0:000:00