Debat

Ørsted: Nej David Trads, vi vil ikke tjene penge på russisk gas

Det er ikke korrekt, når David Trads i Altinget påstår, at Ørsted opretholder gasleverancerne fra Rusland på grund af ønsket om profit, skriver Ørsteds kommunikationschef i en replik.

Ørsted fordømmer Ruslands invasion af Ukraine, skriver kommunikationschef Martin Barlebo.
Ørsted fordømmer Ruslands invasion af Ukraine, skriver kommunikationschef Martin Barlebo.Foto: Sputnik/Reuters/Ritzau Scanpix
Martin Barlebo
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I en kommentar i Altinget kritiserer David Trads Ørsted for fortsat at modtage gas fra Rusland. Han påstår, at Ørsteds direktion og bestyrelse har valgt at opretholde gasleverancerne på grund af ønsket om profit.

Det er naturligvis ikke korrekt. Faktisk er der en del faktuelle fejl i kommentaren. Vi har i Ørsted taget en principiel beslutning om, at vi ikke vil tjene penge på russisk gas.

Det er en politisk beslutning at lave importforbud med de samfundsmæssige konsekvenser, som det vil medføre

Martin Barlebo
Kommunikationschef, Ørsted

Derfor vil vi på vores generalforsamling foreslå, at vi donerer et eventuelt overskud i 2022 relateret til Gazprom Export-kontrakten til humanitær hjælp i Ukraine. Den beslutning tog vi for snart en måned siden.

Ørsted fordømmer Ruslands invasion af Ukraine og har allerede truffet en række foranstaltninger for at stoppe samarbejdet med russiske virksomheder.

Vi er stoppet med at købe biomasse og kul fra Rusland til selskabets kraftvarmeværker, vi indgår ikke nye kontrakter med russiske selskaber, og vi har sørget for, at ingen af Ørsteds direkte leverandører til udbygningen af vedvarende energi er russiske.

Importforbud er ikke vores bord

Ørsted har en langsigtet gaskøbsaftale med Gazprom Export, som blev indgået i 2006. Vi opretholder kontrakten med Gazprom Export for at sikre gasforsyningen til Danmark og EU, da både husstande og virksomheder er fuldstændig afhængige af importeret gas i dag.

Bare i Danmark er omkring 380.000 husstande, 30.000 virksomheder og 400 varmeværker afhængige af gas. I modsætning til at stoppe forsyningen af andre typer produkter vil det have alvorlige menneskelige og økonomiske konsekvenser, hvis der ikke bliver leveret nok gas.

Læs også

Det bør derfor ikke være op til den enkelte virksomhed at beslutte, om der skal lukkes for gassen. Det er en politisk beslutning at lave importforbud med de samfundsmæssige konsekvenser, som det vil medføre.

Alle potentielle sanktioner i EU-regi eller på nationalt plan, som påvirker gasforsyningen, vil modtage vores fulde støtte, og vi vil handle på dem øjeblikkeligt. Og vi bakker helhjertet op om regeringens og EU's udmelding om at blive uafhængig af russisk gas.

Det kræver massiv udbygning af vedvarende energi i Europa, og det er netop det, vi i Ørsted har arbejdet hårdt på de seneste ti år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Martin Barlebo

Fhv. kommunikationschef, Ørsted
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00