Kommentar af 
Poul Madsen

Støjberg er Socialdemokratiets farligste modstander, for hun kan blive borgerlig statsministerkandidat

Selvom vi ikke kender detaljerne i Danmarksdemokraternes politik, så ved alle, hvad Inger Støjberg står for. Det kan ende med at gøre hende til borgerlig statsministerkandidat, skriver Poul Madsen.

Støjberg rider stadig på valgbølgen om, at “Inger ved man, hvor man har”, selvom vi ikke kender hendes politik i detaljer, skriver Poul Madsen.
Støjberg rider stadig på valgbølgen om, at “Inger ved man, hvor man har”, selvom vi ikke kender hendes politik i detaljer, skriver Poul Madsen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Poul Madsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Inger Støjberg (DD) og hendes nærmeste strategiske rådgiver Mark Thorsen må have svært ved at få armene ned efter den seneste uge i dansk politik. Og som sædvanlig, fristes man til at sige, er det ikke, fordi Støjberg har gjort noget. Hun har bare været Inger og sagt mindst muligt. 

Støjberg rider dermed videre på valgbølgen om, at "Inger ved man, hvor man har", selvom vi ikke kender hendes politik i detaljer. Men vi ved, at hun er fra Jylland, og at hun står for en stenhård og kompromisløs udlændingepolitik. Det behøver hun overhovedet ikke italesætte, for primært Venstre og Socialdemokratiet gør hele arbejdet for hende. 

Denne gang handler det om hjemtagelsen af danske børn og deres IS-mødre fra flygtningelejre i Syrien. 

I december var Venstre krystalklare. Mødrene skulle bare ikke hjem. Og forrige gang, da Socialdemokraterne vendte rundt og hjembragte børn og mødre, tordnede Venstres daværende indfødsretsordfører Morten Dahlin: "Det er dybt problematisk, at regeringen nu laver en kovending og henter fremmedkrigere og IS-sympatisører til Danmark". 

Inger Støjberg kunne ikke have sagt det bedre, men hun behøvede ikke. 

Det er vel efterhånden relevant at spørge: Hvor mange kameler skal Venstre æde, før de selv indser, at de har forstoppelse? 

Poul Madsen

Nu stemmer Venstre for, at "fremmedkrigere og IS-sympatisører" hentes til Danmark. 

Og mens vi stadig venter på Venstres store regerings gennembrud med et klart liberalt aftryk, kan jeg så bare konstatere, at partiet igen har måttet æde en ordentlig kamel. 

Det er vel efterhånden relevant at spørge: Hvor mange kameler skal Venstre æde, før de selv indser, at de har forstoppelse? 

Hjemtagelsen af endnu en IS-mor kaldes et "politisk kompromis". Man kunne også kalde det en studehandel eller en katastrofe. For Venstre bærer IS-mødrene til fortællingen om partiets forfejlede regeringsprojekt, der udvisker Venstres egen profil. 

For Socialdemokratiet er det heller ikke godt. Vælgerflugten fra Socialdemokratiet over til Inger Støjberg vil sandsynligvis tage til. For dem, der ønsker en hård flygtningekurs, vil berettiget blive i tvivl. 

Og så er vi ved kernen. Inger Støjberg er omdrejningspunkt for den største forandring i dansk politik. Det er ikke Lars Løkke og Moderaterne. De ligger bare midt i trængslen på midten. 

Socialdemokratiet har indset, at Støjberg er den farligste modstander, fordi hun kan flytte vælgere hen over midten.

Læs også

Socialdemokratiets blødning til SF er inden for den traditionelle skive, mens Støjberg er nybruddet. 

Lige nu laver Støjberg en Pape. Søren Pape Poulsen (K) blev stor mellem de to seneste valg, fordi han holdt kæft.  

Men i modsætning til Pape, der pyntede på sin private sandhed og fik en sand politisk hjerneblødning ved at kræve topskattelettelser i valgkampen, så har Inger Støjberg hverken en eksotisk kæreste eller lovet danskerne noget som helst nyt. 

Inger ved vi stadig, hvor vi har, uden at kende hendes politik. 

I meningsmålingerne er Venstre og Danmarksdemokraterne lige store. Ved valget for kun et halvt år siden var Venstre 40 procent større, og hvis man overhovedet skal tale om en borgerlig statsministerkandidat, hvem er det så? Støjberg er det ikke lige nu, men hvad om to år? 

Der kommer nye kameler, der skal sluges, og hvordan skal Jakob Ellemann-Jensen troværdigt kunne forklare, at han er hoppet tilbage og nu er det borgerlige Danmarks statsministerkandidat?

Poul Madsen

Alex Vanopslagh bliver måske leder af det største borgerlige parti, men Liberal Alliance er for smalle politiske til at kunne favne. Så er der Søren Pape Poulsen?  

Der er ingen fremdrift, og jeg har også svært ved at se, hvordan Venstre skal kunne stoppe sin nedtur. Der kommer nye kameler, der skal sluges, og hvordan skal Jakob Ellemann-Jensen troværdigt kunne forklare, at han er hoppet tilbage og nu er det borgerlige Danmarks statsministerkandidat? Den fortælling vil vække latter både hos vælgerne og de andre borgerlige partier. 

Tilbage er der Støjberg. Utænkeligt lige nu, men se bare, hvad der er sket af skred i dansk politik det seneste halve år. Og i modsætning til Venstre begår Inger ikke den fejl at svinge rundt og pludselig stå for noget helt andet. 

Det kaldes troværdighed, og det er der meget lidt af i dansk politik, selvom det er det, vælgerne efterspørger allermest. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Madsen

Kommunikationsrådgiver og kommentator, podcastvært, foredragsholder og forfatter
journalist (Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus 1988)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD), fhv. udlændinge- og integrationsminister
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00