Omstridt fraværsstraf i folkeskolen koster 160 millioner

KONSEKVENS: Indførelsen af den omdiskuterede fraværsstraf vil forårsage både klagestorm og millionudgifter hos Ankestyrelsen. EL og R opfordrer ministeren til at droppe straffen. DF maner til besindighed.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Mere end 41.000 klagesager og udgifter for over 159 millioner. 

Det er fuldstændig hul i hovedet, at man gennemfører lovændringen.

Jakob Sølvhøj
Undervisningsordfører, Enhedslisten

Sådan lyder de økonomiske konsekvenser for Ankestyrelsen ved indførelsen af den omstridte fraværsstraf i folkeskolen, der betyder, at forældre til børn med mere end 15 procents ulovligt fravær i et kvartal kan få frataget børnechecken.  

Det fremgår af et høringssvar fra Ankestyrelsen til Social- og Indenrigsministeriet, som Altinget har fået aktindsigt i. 

Tallene får regeringens støttepartier til at lægge pres på børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S). Ministeren bør droppe fraværsstraffen helt, lyder opfordringen fra Radikale og Enhedslisten.  

”Det er spild af penge og endnu et argument for at droppe fraværsstraffen. Vi tror ikke, at folk ændrer adfærd af den grund,” siger folkeskoleordfører for Radikale, Marianne Jelved. 

Enhedslistens undervisningsordfører, Jakob Sølvhøj, stemmer i kritikken. 

”Jeg håber, at tallene gør indtryk på ministeren,” siger Jakob Sølvhøj og fortsætter: 

"Når det kommer til at koste et trecifret millionbeløb, så fremstår det endnu tydeligere, at det er fuldstændig hul i hovedet, at man gennemfører lovændringen.” 

Til debat længe 
Fraværsstraffen indgår som en del af ghettopakken fra den forrige regeringsperiode.  

Dokumentation

Om fraværssstraffen
Loven tilsiger, at skolelederne på folkeskolerne skal underrette kommunalbestyrelsen, når en elev har mere end 15 procents ulovligt fravær inden for et kvartal. Herefter er det op til kommunalbestyrelsen at træffe afgørelse om, hvorvidt udbetalingen af børne- og ungeydelsen skal standses i det pågældende kvartal.

Fraværssanktionen stammer fra den forrige regerings ghettoudspil ‘Ét Danmark uden parallelsamfund − Ingen ghettoer i 2030’. 

Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet havde 14.400 elever mere end 15 procents ulovligt fravær i et kvartal i skoleåret 2017/2018. 

Aftalen er vedtaget af V, K, DF, LA og S. Med aftalen blev det også vedtaget, at elever på skoler i områder, hvor mere end 30 procent er bosat i et område, der har været på listen over udsatte boligområder inden for de sidste tre år, skal deltage i en obligatorisk sprogprøve.

Reglerne trådte i kraft 1. august.

Kilde: ft.dk og Børne- og Undervisningsministeriet.


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00