Oppositionen beskylder regeringen for sundhedspolitisk svigt

Venstre og Konservative kritiserede på et samråd tirsdag regeringen for at putte reformer af sundhedsvæsenet i "danmarkshistoriens største syltekrukke". Magnus Heunicke (S) kaldte kritikken urimelig. Onsdag har blå blok indkaldt statsministeren til en hasteforespørgsel om udskudt sundhedsaftale.

Magnus Heunicke ankommer til samråd i selskab med særlig rådgiver Rasmus Jønsson.
Magnus Heunicke ankommer til samråd i selskab med særlig rådgiver Rasmus Jønsson.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Sundhed kan blive en åbning for blå blok i en kommende valgkamp, for vælgerne har i stigende grad tabt troen på, at regeringen er bedst til at styre sundhedsvæsenet. 

Det skrev Altinget politiske redaktør Esben Schjørring i en analyse kort før jul.

Vurderingen kom i kølvandet på, at en ny måling slog fast, at vælgerne opfatter sundhedsvæsenet som det absolut vigtigste emne på den politiske dagsorden. Samtidig er sundhed ikke længere et emne, som det store flertal af vælgerne mener, at en socialdemokratisk ledet regering er bedst til at håndtere. Socialdemokratiet har "tabt emneejerskabet", som det hedder i den politiske videnskabs terminologi.

Noget tyder på, at de politiske kommentatorer ikke er de eneste, der har opdaget en mulig flanke hos regeringen. Efter Mette Frederiksens (S) nytårstale kritiserede Venstre-formand Jakob Ellemann i skarpe vendinger, at statsministeren lagde op til at udskyde udspillet til en sundhedsaftale.

På et samråd tirsdag fulgte Venstre, sekunderet af Konservative, op med kritik af regeringen for nøl på sundhedsområdet.

Vi kommer til at leve med corona i måske årtier. Så hvad betyder det, når ministeren siger, at der indkaldes til forhandlinger om en sundhedsreform "snarest muligt"?

Jane Heitmann (V)

Jane Heitmann (V) efterspurgte en tidsplan og beskyldte regeringen for at bruge corona som "danmarkshistorien største syltekrukke". 

"I den syltekrukke er ministeren ved at putte kræftpatienter, hjertepatienter, kol-patienter, de ældre, medicinske patienter ned. Alle de andre patientgrupper, vi har i Danmark. Og i toppen  stopper ministeren så vores sundhedspersonale ned," sagde Heitmann med henvisning til, at coronakrisen trækker ud:

"Vi kommer til at leve med corona i måske årtier. Så hvad betyder det, når ministeren siger, at der indkaldes til forhandlinger om en sundhedsreform "snarest muligt"?" spurgte hun.

0:000:00