Overblik: Her er regeringens nye erhvervspakke

Regeringen præsenterede i sidste uge et iværksætterudspil med skattelettelser for 800 millioner. Nu er regeringen klar med yderligere skattelettelser på 1,8 milliarder kroner i en ny erhvervspakke. 

Udenrigsminister Lars Løkke (M), skatteminister Jeppe Bruus (S), erhvervsminister Morten Bødskov (S) og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har i dag, torsdag, præsenteret en ny erhvervspakke.
Udenrigsminister Lars Løkke (M), skatteminister Jeppe Bruus (S), erhvervsminister Morten Bødskov (S) og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har i dag, torsdag, præsenteret en ny erhvervspakke.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Katharina Lindharth Møbjerg Madsen

Regeringen har i dag, torsdag, præsenteret en ny erhvervspakke, der sænker bo- og gaveafgiften på familieejede virksomheder samt foreslår en ny beskatningsmodel. Alt sammen dele, der står skrevet i regeringsudspillet fra 2022. Altinget giver dig her en kort overflyvning i den nye erhvervspakke

Finansiering af skattelettelserne

  • Finansieringen af den nye erhvervspakke kommer fra råderummet og en sanering af erhvervsstøtten. 800 millioner kroner af skattelettelserne bliver finansieret gennem råderummet, mens den sidste milliard bliver finansieret gennem sanering af erhvervsstøtten, blandt andet ved at sløjfe en skatterabat på investeringer i computersoftware

Overdragelse af familieejede virksomheder

  • Den væsentlige del af erhvervspakken er, at regeringen sænker bo- og gaveafgiften fra 15 til 10 procent ved overdragelse af en erhvervsvirksomhed til et nært familiemedlem.
  • Derudover er den nye beskatningsmodel, som blev lovet i regeringsudspillet, at virksomhederne skal have krav på at kunne vælge en skematisk værdiansættelse af deres virksomhed i forbindelse med opgørelsen af bo- og gaveafgift ved et generationsskifte. Regeringen foreslår, at det bliver gjort til et retskrav, da de mener, at det vil gøre det lettere og mere forudsigeligt at overdrage en virksomhed for både den overdragende part og den modtagende part.
  • Det tredje punkt i regeringens erhvervspakke om overdragelsen af familieejede virksomheder vil udvide mulighederne for skattemæssig succession til at omfatte aktive ejendomsvirksomheder, der udlejer fast ejendom. Det betyder, at danske familieejede ejendomsvirksomheder i fremtiden kan få lov til at udskyde beskatninger i en årrække efter overdragelse af virksomheden på lige fod med andre typer af virksomheder med skattemæssig succession. Ejendomsvirksomheder består primært af passiv kapital, da de primært ejer ejendomme og, derfor har de før hørt under pengetanksreglen. Det vil regeringen ophæve med den nye erhvervspakke. 

Permanent øget fradrag for forsknings- og udviklingsaktiviteter

  • Det sidste punkt i den nye erhvervspakke er, at regeringen permanent vil forhøje fradraget på forskning- og udviklingsaktiviteter til 120 procent med et loft på 1 milliard kroner.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Jeppe Bruus

Skatteminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024