Overblik: Her er tre nedslag fra Enhedslistens sommergruppemøde

En ny ulighedslov, mere synlighed om donationer til partier og en stikpille til Socialdemokratiet. Her er de tre nedslag fra Enhedslistens sommergruppemøde.

Enhedslisten holdt tirsdag pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde.
Enhedslisten holdt tirsdag pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Oskar Hammer Sylvestersen

Enhedslisten holdte tirsdag pressemøde i Bibliotekshaven ved siden af Christiansborg i forlængelse af partiets sommergruppemøde.

Altinget giver dig her de vigtigste hovedpunkter. 

En krigserklæring

Danmark har brug en ulighedslov, der skal mindske de seneste års stigende økonomiske ulighed, vi har set de seneste år.

Det var et af hovedbudskaberne fra politisk ordfører Pelle Dragsted.

"Omkring 50.000 børn vokser op i fattigdom i Danmark, og én procent af befolkning ejer nu lige så meget som 72 procent tilsammen. Uligheden slår nye rekorder år efter år," sagde han.

Partiet foreslår derfor at vedtage en såkaldt ulighedslov, der – inspireret af klimaloven – skal forpligte Folketinget og fremtidige regeringer til at mindske uligheden.

"Jeg vil gerne på det her sommergruppemøde erklære krig mod uligheden. Det bliver en afgørende kamp for Enhedslisten frem mod et valg, og også når der skal forhandles om en ny regering bagefter," sagde Pelle Dragsted.

Selve forslaget om en ulighedslov bliver ikke et ultimativt krav fra Enhedslisten, men hvis partiet være en del af et flertal efter næste valg, skal der være en enighed om at bekæmpe økonomisk ulighed, slog den politiske ordfører fast. 

Ulighedslov

Det har Enhedslisten forslået:

  • Ulighedsloven skal sætte konkrete mål for at sænke uligheden gradvist frem mod 2035.
  • Der skal indføres et øjeblikkeligt ulighedsstop, der indebærer, at enhver reform, der øger uligheden i et relevant omfang, skal suppleres med modgående reformer, der øger ligheden.
  • Sænkelse af uligheden skal årligt måles på en række indikatorer – for eksempel udviklingen i indkomsterne for de 40 pct. fattigste sammenholdt med gennemsnittet (som FN’s verdensmål er formuleret) og Gini-koefficienten (korrigeret for demografi).
  • Der nedsættes, med klimarådet som forbillede, et ulighedsråd, der årligt skal vurdere, om regeringen er på kurs mod at nå ulighedsmålene, og komme med forslag til reformer, der kan bringe os nærmere målet. 

Penge i politik 

Spillede økonomiske bidrag fra landets milliardærfamilier en rolle, da Folketinget før sommerferien aftale at indføre en "særrabat" på arveskatten?

Det fortjener danskerne et svar på, lød det fra Enhedslistens demokratiordfører, Rosa Lund. 

Derfor foreslår partiet at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal undersøge pengestrømme i dansk politik. 

Det er et initiativ, der skal stå ved siden af partiets ønske om at forbyde anonyme pengedonationer i politik.

"Hvis vi skaber et fælles vidensgrundlag, så er der nok en større chance for, at vi kan overtale nogle af vores kollegaer til at ændre reglerne," sagde Rosa Lund.

Læs også

En rød stikpille

Pelle Dragsted slog på pressemødet fast, at han opfatter det som positivt, at S-formand Mette Frederiksen har sat gang i en debat om danskernes pensionsalder.

Men han holdt sig ikke tilbage fra at kritisere statsministeren for sine uklare meldinger om, hvad det helt konkret er for et pensionssystem, Socialdemokratiet drømmer om.

"Socialdemokraterne skylder at fortælle danskerne, hvad det er de vil, og ikke mindste hvem de ønsker at gennemfører det med," sagde han og tilføjede:

"I Enhedslisten ryster vi ikke på hånden. Vi vil ikke stemme for at hæve pensionsalderen til 70 år næste gang."

Samtidig meldte han sig klar til at genforhandle Socialdemokratiets politiske kronjuvel: Arne-pensionen.

"Vi mener, at både Arne-pensionen og seniorpensionen trænger til en kærlig omgang, som gør dem mere trygge med højere ydelser og mere varighed," sagde Pelle Dragsted.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)

Rosa Lund

MF (EL)
cand.soc. i jura (Københavns Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024