Overblik: Ny overenskomst for ansatte i regionerne

OK21: Den nye overenskomstaftale for de regionalt ansatte er faldet på plads, og den betyder blandt andet lønstigninger på 5,02 procent over de næste tre år.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

Lørdag formiddag landede den tredje og sidste overenskomstaftale i denne omgang overenskomstforhandlinger, efter aftaler på statens og kommunernes område er faldet på plads tidligere på måneden.

Aftalen betyder generelle lønstigninger på 5,02 procent for de over de næste tre år, ligesom der blandt andet oprettes en ny lederuddannelse i psykisk arbejdsmiljø.

Anders Kühnau, der er chefforhandler for Regionernes Lønnings- og Takstnævn, er glad for aftalen:

”Med penge til både generelle lønstigninger og en række indsatser rettet mod attraktive regionale arbejdspladser, mener jeg, at det er lykkedes os at lande en god aftale, der er til gavn for både medarbejdere og patienter,” siger Anders Kühnau i en pressemeddelelse.

Også forhandlingsfællesskabets forhandlingsleder, Grete Christensen, er tilfreds med aftalen:

”Det skal ikke være nogen hemmelighed, at det har været nogle svære forhandlinger, præget af Corona og den deraf følgende usikkerhed om økonomien. Under de givne forudsætninger, er dette resultat det bedst opnåelige” siger Grete Christensen i en pressemeddelelse.

”Det er lykkedes os at lande en aftale for de næste tre år, der sikrer reallønnen for alle ansatte og en videreførelse af reguleringsordningen, så lønudviklingen i regionerne følger med den private lønudvikling. Det er et tilfredsstillende resultat i lyset af omstændighederne,” fortsætter hun.

Aftalen gælder for de næste tre år. Se hovedpunkterne herunder.

Overenskomstaftalens hovedpunkter
  • Aftalen indeholder generelle lønstigninger på 5,02 procent for de regionale medarbejdere over de næste tre år.
  • Derudover videreføres reguleringsordningen, så lønudviklingen følger med den på det private område.
  • Der afsættes midler på 0,61 procent til andre formål, hvor de fleste skal bruges i forhandlinger med de enkelte organisationer, mens andre bliver fordelt i aftalen med Forhandlingsfællesskabet.
  • Der er afsat 0,05 procent svarende til 33 millioner kroner til en såkaldt strategipulje i aftalen, som skal fordeles efter forhandling mellem parterne.
  • Der oprettes en lederuddannelse i psykisk arbejdsmiljø.
  • Der indføres udvidet ret til løn under sorgorlov, ligesom der indføres en tryghedspulje til brug ved afskedigelser.
  • Der etableres en ny individuel tilgang til seniorer i regionerne, hvor man skal tage udgangspunkt i de muligheder, der kan tilbydes de enkelte medarbejdere. Det skal bane vejen for, at flere seniorer kan fortsætte med at arbejde i længere tid.
  • Den nye overenskomstaftale indeholder et nyt projekt om det digitale arbejdsliv på de regionale arbejdspladser, hvilket skal løfte kvaliteten og fagligheden i sundhedsvæsenet.

Kilde: Danske Regioner og Forhandlingsfællesskabet

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Kühnau Hansen

Formand, Danske Regioner, regionsrådsformand (S), Region Midtjylland, medlem, Kattegatkomitéen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2008)

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)

0:000:00