Overblik: De mister og de får penge i ny medieaftale

Den nye medieaftale tilfører ekstra midler til DR, Danwatch og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Samtidig skal de landsdækkende dagblade afgive noget af deres mediestøtte til lokale og regionale medier. Altinget har samlet et overblik over aftalens økonomiske prioriteringer her. 

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Laura Bejder Jensen

I weekenden kunne kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) fremlægge resultatet af den længe ventede medieaftale. 

Der er flere nye tiltag i aftalen, men her får du en oversigt over de økonomiske prioriteringer i aftalen.

Bevillinger til enkeltmedier og organisationer

  • 6,5 millioner kroner afsættes årligt til international undersøgende journalistik på mediet Danwatch. Bevillingen er et projekttilskud, der løber fra 2023 til 2025.  
  • 5 millioner kroner tilføres årligt fra 2023 til 2025 til Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Midlerne er øremærket etableringen af et center for graverjournalistik. Centret skal have særligt fokus på at opkvalificere undersøgende lokal og regional journalistik.
  • 6,5 millioner kroner bevilges årligt til Faktatjekmediet TjekDet fra 2023 til 2025. Bevillingen skal styrke indsatsen for at imødegå mis- og desinformation.
  • 3 millioner kroner gives årligt i 2023-2025 til foreningen Digitalt Ansvar. Bevillingen skal understøtte foreningens arbejde med at udvikle nye politiske og samfundsmæssige løsninger, der kan sikre et mere digitalt ansvarligt samfund.

Flere penge til DR

Aftalen lægger op til at øge DR's økonomiske ramme med 10 millioner i 2023, 45,9 millioner i 2024 og 55,9 millioner i 2025.

Desuden afsætter aftalen samlet 42,5 millioner kroner fra 2023 til 2025 til at etablere en søgbar database over DR's arkiver, som skal være tilgængelig for alle danskere, og 30,9 millioner kroner fra 2024 til udviklingen af kvalitetsindhold med lyduniverser for børn og unge.

Samlet betyder det, at DR's økonomiske ramme stiger fra 2.462,8 millioner kroner i 2022 til 3.518,6 millioner kroner i 2025.

Omprioritering mellem landsdækkende og lokale og regionale medier 

Ud over de enkelte bevillinger ændrer aftalen også på støttesystemet.

Det generelle titelloft for landsdækkende nyhedsmedier sænkes fra 17,5 millioner kroner årligt til 12,5 millioner kroner. Som konsekvens falder en række af de landsdækkende nyhedsmedier i mediestøtte næste år.

Både Berlingske, B.T., Børsen, Ekstra Bladet, Jyllands-Posten og Politiken modtager de maksimale 17,5 millioner kroner i 2022, så de kan forvente at få tildelt fem millioner kroner mindre i mediestøtte i 2023. 

Aftalen ændrer kun titelloftet for mediestøttens hovedordning. Det betyder, at Kristeligt Dagblad og Information, som begge får deres mediestøtte fra supplementsordningen, ikke rammes. De to medier modtager henholdsvis 28,9 millioner kroner og 25,5 millioner kroner i mediestøtte i 2022.

Derimod hæves titelloftet for lokale og regionale medier til 18,5 millioner kroner årligt. I samme ombæring vil de redaktionelle omkostninger for lokale og regionale medier vægtes med 1,3 i beregningen af mediestøtten.

Lokale og regionale medier vil derfor kunne modtage en højere mediestøtte sammenlignet med et landsdækkende medie med samme redaktionelle omkostninger. Det betyder, at de regionale og lokale medier kan se frem til at få en betydeligt højere mediestøtte, en hvad der var muligt indenfor rammerne i tidligere aftaler. 

Som noget nyt indfører aftalen også et koncernloft på 90 millioner kroner om året. Det betyder, at hver enkelt mediekoncern samlet må modtage op til 90 millioner kroner i mediestøtte årligt fordelt på alle koncernens medier.

I 2022 var Jysk Fynske Medier den koncern, der modtog flest penge. Deres medier fik samlet 62,8 millioner kroner i støtte. 

Kulturbidrag fra streamingtjenester

Som noget nyt skal streamingtjenesterne betale seks procent af deres omsætning i Danmark i 'kulturbidrag'. Halvdelen af pengene går til en større public-service pulje, mens den anden halvdel skal fungere som et tilskud til dansk film. 

Streamingtjenesterne får dog også mulighed for at søge midler fra public-service puljen til produktion af dansksproget indhold. 

Du kan læse hele aftalen her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00