Overblik: Sådan reagerer partierne på Frederiksens forslag om en regering over midten

Ikke troværdig, en fremstrakt hånd og et hold kæft-bolsje. Folketingets partier tager vidt forskelligt imod statsministerens forslag om at diskutere en regering hen over den politiske midte. Få overblik over, hvordan regeringens støttepartier og oppositionen reagerer på Mette Frederiksens udmelding.

Grundlovsdag sagde Mette Frederiksen, at hun gerne vil diskutere muligheden for en regeringen på tværs af den politiske midte.
Grundlovsdag sagde Mette Frederiksen, at hun gerne vil diskutere muligheden for en regeringen på tværs af den politiske midte.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Fire år efter Mette Frederiksen meldte ud, at hun ønskede en ren socialdemokratisk regering, meldte hun sig Grundlovsdag klar til at diskutere en flerpartiregering hen over midten.

Men Folketingets partier er ikke enige, om det er en god idé.

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen afviser idéen og mener, at Danmark skal have en ren borgerlig regering.

"Vi samarbejder gerne bredt, men meldingen fra Mette Frederiksen er ikke troværdig, og ikke hvad Danmark har brug for," skriver han på Twitter.

Søren Pape Poulsen (K) er tilhænger af brede politiske aftaler, men anser det heller ikke for en gangbar mulighed.

"Mette Frederiksen ved udmærket, at en regering over midten ikke har nogen gang på jord. Hun gør det, fordi hun vil låse SF og R inden minkkommissionen kommer," skriver han.

Nye Borgerliges formand Pernille Vermund glæder sig over, at de andre blå partier ikke er fristet af Mette Frederiksens tilbud.

"Meldingen fra Mette Frederiksen er udtryk for endnu en gang magtfuldkommenhed og et forsøg på et hold kæft-bolsje til de partier, der måtte kritisere hende, når Minkkommissionen snart kommer med sin rapport," skriver hun.

Læs også

Støttepartier er uenige

De Radikales politiske leder Sofie Carsten Nielsen ser statsministerens udmelding som en fremstrakt hånd til et bredere samarbejde.

"Det har vi kraftigt efterlyst siden november. Det vigtigste i en regeringsdannelse efter valget er det politiske indhold," skriver hun på Twitter.

Hos Enhedslisten er politisk ordfører Mai Villadsen ikke begejstret.

"En stemme på Socialdemokratiet risikerer nu at være en stemme på højrefløjens velfærdsnedskæringer, skattelettelser til de rigeste, nølende klimahandling og eksploderende ulighed. Den eneste garant mod det, er at gøre venstrefløjen så stor, at vi ikke er til at komme udenom."

Regeringens tredje støtteparti ser umiddelbart positivt på Mette Frederiksens udspil.

"Desværre meget bogstavleg med forudsigelige reaktioner på en helt uforudsigelig situation ved næste valg. Ro på. Det må være politikken der tæller," skriver Pia Olsen Dyhr på Twitter.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00