På vej til Folketinget: Christian Juhl

PORTRÆT: Altinget.dk bringer hver dag frem til valget et interview med en af de politikere, som håber på at blive valgt til Folketinget. Mød i dag Christian Juhl (EL).

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg har arbejdet som formand for 3F i nogle år, og jeg kunne se, hvordan samfundet er skævt. Det gælder måden, vi behandler de arbejdsløse på og angrebet på efterlønnen. Desuden tænkte jeg, det var en god idé at få én, som arbejder med faglige spørgsmål, og som har en ikke-akademisk baggrund, i Folketinget.

Hvorfor blev du medlem af Enhedslisten?

Jeg har altid ligget på venstrefløjen og har været med til at starte Enhedslisten. Jeg har indtil nu lavet meget udenomsparlamentarisk arbejde, og det er jo også politik. Jeg blev medlem af Enhedslisten, fordi det er det mest konsekvente parti i dansk politik. Der er tæt sammenhæng mellem, hvad man siger, og hvad man gør i Enhedslisten. Jeg tror, det skaber en større politikerlede i befolkningen, at der er så stor forskel på, hvad politikerne siger i valgkampen, og hvad der sker bagefter.

Fakta
Christian Juhl er 58 år og har en baggrund som skovarbejder og jord- og betonarbejder. Han er desuden uddannet lærer og har arbejdet i fagbevægelsen i mange år. Privat er han gift med socialrådgiver Karen Marie Møller.

Hvad er din vigtigste politiske mærkesag?

Det allervigtigste er, at vi får etableret nogle nye arbejdspladser. Så kommer en masse andre ting af sig selv. Desuden mener jeg, at vi på et internationalt plan er inde i en dårlig udvikling. Det gælder for eksempel ulandsbistanden og hele flygtninge- og indvandrerområdet, hvor det har været flovt at være dansker i mange år. I stedet skal vi have et mere åbent samfund.

Hvem er dit politiske forbillede?

Jeg synes ikke, det er personer, der flytter valget, men det kollektiv, som vi i Enhedslisten har, som skaber resultaterne. Men Hanne Reintoft er et forbillede, fordi hun har haft samme konsekvente holdning til det sociale arbejde, som jeg synes, vi skal overføre til andre områder. Hun har sat en dagsorden, der betyder, at det er de svage i samfundet, man skal slås for.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Anders Fogh Rasmussen var dygtig til at udvikle politik og til det politiske håndværk, og jeg synes også, at det var imponerende, han har kunnet fastholde opbakningen fra vælgerne over så lang tid.

Hvis du skulle lave én ting om i dansk politik, hvad skulle det så være?

Jeg ville fjerne alle de forringelser, der er sket for flygtninge og indvandrere. De bliver gjort til syndebukke for alting. Det kan vi ikke være bekendt, og er det værste i dansk politik.

Hvad har været din mærkeligste oplevelse i valgkampen?

Jeg troede, der ville være en fast linje og en langt mere enig og sammentømret gruppe blandt de borgerlige partier. I stedet har de selv leveret politisk underholdning i høj klasse ved at være internt uenige.

Det mærkeligste i denne valgkamp er, at folk i massevis kommer uopfordret hen til Enhedslistens folk på gaden og gerne vil have pjecer og hjælpe til i valgkampen. Vi får næsten 100 nye medlemmer om dagen og er snart oppe på 7.000 medlemmer. Det er overvældende.

Hvis du bliver valgt, hvad vil du så gøre på din allerførste dag i Folketinget?

Jeg skal vist have fundet et sted at være, og arbejdsopgaver skal fordeles. Det første, jeg vil arbejde for, er at få indflydelse på S og SF's tilbud til fagbevægelsen om at være med til at planlægge arbejdsmarkedspolitikken.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00