På vej til Folketinget: Jakob Ellemann-Jensen

31. august 2011 kl. 11:00
PORTRÆT: Altinget bringer hver dag et interview med en af de politikere, som håber på at blive valgt til Folketinget. Mød i dag Jakob Ellemann-Jensen (V).
| Flere

Jakob Ellemann-Jensen
Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg kunne ikke holde mig væk fra politik længere. Jeg har holdt mig væk, fordi tiden skulle være rigtig for mit vedkommende og for partiet, men jeg har efterhånden fået opbygget nogle kvalifikationer, som jeg føler, jeg kan bidrage med. Det er vigtigt, fordi jeg ved, jeg vil få skudt i skoene, hvem min far er.

Jeg har et brændende ønske om at være med til at forme landet i den alvorlige situation, vi står i nu. Vi trænger til nogle som mig i det danske Folketing.

Fakta:

Om Jakob Ellemann-Jensen: 37 år og søn af tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen og bror til miljøminister Karen Ellemann (V). Har en fortid i Forsvaret, er uddannet cand.merc.jur. og arbejder som koncernjurist hos GN Store Nord.

Hvorfor blev du medlem af Venstre?

Det har altid været det oplagte parti for mig. Jeg har dog haft en lille afstikker, hvor jeg meldte mig ud af Venstre, fordi de reklamerede lidt for meget med, at man havde den største offentlige sektor i verden. Desuden havde man et lidt for tæt samarbejde med DF. Derfor meldte jeg mig ind i Ny Alliance. Idéen bag NA var meget god i udgangspunktet, men det endte jo med at gå op i hat og briller med flad skat på Fyn og diverse cirkusheste, der blev trukket ind.

Hvad er din vigtigste politiske mærkesag?

Det er, at vi på den ene side får sat gang i væksten, og at vi på den anden side tøjler udgiftssiden ved at gøre op med mentaliteten under højkonjunkturen om, at alle har ret til et fedt køkken. For hvis vi fortsætter ad den vej, har vi til sidst ikke råd til at hjælpe dem, som slet ikke har noget køkken. Og dét synes jeg er vigtigere, end at vi alle sammen har et fedt køkken.

Hvem er dit politiske forbillede?

Jeg har ikke rigtigt haft nogle politiske forbilleder, men en mand som Winston Churchill ser jeg op til.

Min opvækst har også været en inspiration. Min far og jeg er langt henad vejen enige om, hvordan man skal gå til politik, men jeg tænker ikke over, hvad han mener, før jeg træffer en beslutning.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Jeg synes, Margrethe Vestager har handlet meget klogt og modigt i løbet af foråret, hvor Socialdemokraterne fik demonstreret med al tydelighed, at man ikke skal tirre de Radikale, for det kommer tilbage som en syngende lussing.

Hun handlede modigt, fordi hun var klar til at træffe de alvolige, svære beslutninger om Danmarks fremtid, men jeg forstår selvfølgelig ikke, hvordan hun kan pege på Helle Thorning som statsminister. Men lad os nu se, hvad der sker, når rovet skal deles.

Hvis du kunne lave én ting om i dansk politik, hvad skulle det så være?

At man fokuserer på enighed frem for forskellighed. I erhvervslivet lever jeg af at forhandle kontrakter mellem virksomheder. Hvis jeg brugte samme tilgang som politikere, der skændes om uenigheder, ville jeg være frygteligt dårlig til mit job. I stedet bør man fokusere på punkterne, hvor vi er enige og afhøvle de knaster, hvor vi er uenige. Selvom man ikke umiddelbart kan sammenligne politik med erhvervslivet, er det et punkt, hvor politikerne kunne lære noget. Nemlig at fokusere på løsningen frem for uenighederne.

Hvad har været din mærkeligste oplevelse under valgkampen?

Der er nogen, der har revet mine plakater ned, men det var de så elskværdige at bringe i TV2-Nyhederne, så det har givet lidt den modsatte effekt.

Hvis du bliver valgt, hvad vil du så gøre på din allerførste dag i Folketinget?

Jeg vil nok gå rundt med åben mund og være lidt benovet. Jeg har ikke nogle ritualer, men en masse mærkesager, jeg håber at få igennem. Men det bliver nok ikke første dag.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK