På vej til Folketinget: Thomas Medom

PORTRÆT: Altinget bringer hver dag et interview med en af de politikere, som håber på at blive valgt til Folketinget. Mød i dag Thomas Medom (SF).

Hvorfor gik du ind i politik?

Det gjorde jeg, fordi min mor var frivillig på en varmestue. Så jeg kom og hjalp til derinde og lærte nogle af dem at kende. Det var psykisk syge, narkomaner og hjemløse. Og da blev jeg rigtig provokeret over, at samfundet ikke behandlede dem bedre, at der ikke var herberg til dem. Så satte jeg mig ind i de forskellige partiers socialpolitik og syntes, at SF var dem, der ville gøre mest for de udsatte mennesker i Danmark.

Hvorfor blev du medlem af SF?

Anerkendelse af at der også er nogle mennesker, der ikke har en stærk stemme, ikke råber så højt og ikke blander sig i folketingsvalget. At der er et parti, der vil knokle for dem, det, synes jeg, betyder meget. Jeg havde en oplevelse, lige da jeg havde meldt mig ind: Min mor var syerske i Herning som så mange andre, og alle de arbejdspladser blev flyttet til Polen. Og det, kan jeg huske, provokerede mig helt vildt som ung. Så var der ikke et arbejde længere, og så måtte hun arbejde som vikar og løst ansat. Der er bare nogle grundlæggende forskelle på, om man knokler for almindelige lønmodtagere, eller om man i virkeligheden kæmper, som, jeg mener, højrefløjen gør, for dem, der har mest i forvejen.

Fakta

Thomas Medom er 31 år og kommer fra Aarhus. Han stiller op som folketingskandidat for SF Aarhus-Nord.
Thomas Medom er uddannet folkeskolelærer og medlem af Aarhus Byråd, hvor han er SF's politiske ordfører og formand for Børn og Unge-udvalget. Desuden er han tidligere landsformand for SF's Ungdom.


Kilde: http://www.sf.dk/thomasmedom/

Hvad er din vigtigste mærkesag?

Jeg synes helt grundlæggende, at der er behov for at styrke folkeskolen. I øjeblikket er der alt for mange unge, der ikke lærer at læse. Man har i dag et års mindre undervisning, end dengang regeringen kom til, fordi der er sparet så meget på timetallet. Jeg synes, der er brug for at styrke skolen, både så vi får to-lærer-ordninger, og der bliver færre i klassen. Det hjælper både på det brede spekter, at børnene lærer mere, men det hjælper også de udsatte børn, der i dag falder igennem. Dem kan vi hjælpe ved at styrke folkeskolen.

Hvem er dit politiske forbillede?

Jamen altså, Gert Petersen, vores gamle rorgænger, var jeg så heldig at møde i mine allerførste år i SF. Jeg synes, han forstod at forbinde nogle af de store grundlæggende spørgsmål om international solidaritet, lighed og fællesskab med, hvordan man laver praktisk politik. Jeg kan huske, at jeg havde en oplevelse, da jeg sad til møde i SF. Gert Petersen var oppe i årene, og han hørte ikke så godt længere. Når de andre havde ordet i udvalget, så blev han siddende, hvis det var nogen, han ikke rigtig gad at høre. Men hvis han så synes, at der var nogen, der havde noget interessant at sige, så gik han over ved siden af dem for at stå og lytte. Og jeg kan huske første gang, han stillede sig over ved siden af mig, der var jeg rigtig stolt. På det tidspunkt havde jeg både læst hans bøger og fulgt ham i politik.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Generelt er der rigtig mange dygtige politikere i både rød og blå blok. Jeg har en god byrådskollega fra Aarhus, der også stiller op til Folketinget, han hedder Niels Christian Selchau-Mark. Ham har jeg haft rigtig mange gode debatter med. Han er sådan en god social konservativ, der også brænder for nogle af de udsatte grupper i samfundet. Han er politisk ordfører for sit parti i Aarhus Byråd, ligesom jeg også er, så vi har krydset klinger masser af gange og har begge to en fin chance for at komme på Christiansborg, så jeg håber, vi får lov at fortsætte vores parløb og politiske debatter.

Hvis du skulle lave én ting om i dansk politik, hvad skulle det så være?

Så kunne jeg godt tænke mig, at der blev lidt mere plads til at lytte og diskutere og lidt mindre polerede slogans og kontraktpolitik. Jeg synes, vi er på vej væk fra kontraktpolitiken, men der er altså stadigvæk tendens til, at høringer er ren skinproces, hvor der er under en uge fra høring til lovforslag. Man lytter ikke rigtig til dem, der har fingrene nede i mulden. Vi er nødt til at give processerne bedre tid og have respekt for de mennesker, det hander om.

Hvad har været din mærkeligste oplevelse under valgkampen?

Vi startede ud med at komme diesel på den lejede valgkampsbil i stedet for benzin. Det var en ret dårlig start på valgkampen. Det lykkedes lige præcis at putte så meget benzin på, at der kun var 5 pct. diesel i, og så tog vi chancen, og så kunne den faktisk hakke videre, selvom den gik i stå nogle gange. Men det lykkedes. Den gik ikke i stykker, og vi slap for at skulle leje en ny bil og betale erstatning.

Hvis du bliver valgt, hvad vil du så gøre på din allerførste dag i folketinget?

Jeg vil give mig rigtig god tid til at få snakket med nogle af de mennesker, der sidder derinde. Jeg bilder mig ikke ind, at jeg kommer ind og ved alting, bare fordi jeg har siddet i byrådet og været landsformand for SFU. Så jeg vil ind og tage en snak med nogle af dem, der har siddet i Folketinget i mange år og lære lidt om, hvordan spillet er, og hvordan arbejdet på Christiansborg er.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00