Debat

Medlem af Alternativet: Hjemmepasning kan løse normeringskabalen

Børneminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil ikke ændre på hjemmepasningsordningen, men hjemmepasning kan være med til at lette presset institutionerne, skriver Nanna Høyrup Andersen.

Det kan være med til at løse normeringskabalen og fremtidens mangel på kvalificerede pædagoger, at flere forældre passer egne børn hjemme, skriver&nbsp;Nanna Høyrup Andersen.&nbsp;<br>
Det kan være med til at løse normeringskabalen og fremtidens mangel på kvalificerede pædagoger, at flere forældre passer egne børn hjemme, skriver Nanna Høyrup Andersen. 
Nanna Høyrup Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kristendemokraterne har spurgt børne- og undervisningsministeren, hvorvidt ordningen om tilskud til pasning af egne børn kunne gives fri, så kommunerne selv kunne bestemme, om den skulle gælde mere end et år.

Til det svarer børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at hun ikke har planer om at ændre på den, og at vi i Danmark har tradition for, at børn kommer i dagtilbud og indgår i børnefællesskaber der, som vejen til det gode børneliv.

Desuden mener ministeren ikke, at de penge vi betaler til fællesskabet skal bruges på, at forældre passer egne børn.

Men hvordan er det nu lige, at det er med dagtilbud? De er et tilbud, ikke et krav. Og børn, som hjemmepasses, indgår i sociale relationer på anden vis.

Så at ophøje dagtilbud som den eneste vej at gå som familie, også i forhold til børns udvikling, er efter min faglige vurdering som pædagog skudt helt forbi. Også set i konteksten af den tid, vi lever i, og de behov, som et stigende antal familier har for at have mere tid, når børnene er mindst.

Kan løse normeringskabalen 

Det gælder også de store udfordringer, vi har med normeringerne i dagtilbuddene og med at skaffe kvalificeret pædagogisk personale til at dække bare papirudgaven af minimumsnormeringer ind.

Der vil i 2030 mangle tæt på 15.000 pædagoger på landsplan.

Vi kan styrke det sociale sikkerhedsnet i kraft af et styrket civilsamfund ved at give småbørnsfamilier mere tid sammen i hverdagen.

Nanna Høyrup Andersen, pædagog og medlem af Alternativet

De nævnte forhold understreger behovet for mangfoldige pasningsformer, som giver familierne mulighed for at vælge det, som er meningsfuldt for dem, og som skaber det bedste fundament for trivsel og udvikling.

Dét er da om noget at bidrage til fællesskabet, når familien er i trivsel og har overskud til også at række ud og være noget for de mennesker, som har det svært.

Vi kan styrke det sociale sikkerhedsnet i kraft af et styrket civilsamfund ved at give småbørnsfamilier mere tid sammen i hverdagen. Tid, der genererer overskud til kriser uden for en selv.

Og det, at flere forældre passer egne børn hjemme i en kortere årrække, kan samtidig være med til at løse normeringskabalen, for ellers kan det vise sig, at der ikke er nok pædagogisk personale til at sikre minimumsnormeringer i børnehøjde, som er den variant, eksperter og fagfolk mener, er nødvendig for at sikre børns basale behov for omsorg og nærvær.

Brug for et familieministerie

De dagtilbud, ministeren taler ind i, er pressede, og det bliver derfor ikke til barnets bedste at sendes afsted til underbemandede stuer, hvor det pædagogiske personale i årtier har kæmpet med arbejdsvilkår, der ikke er hverken dem eller børnene værdige.

Det er på tide at afinstitutionalisere os som fællesskab og træde ind i fremtiden med muligheder for at træffe frie og bevidste valg.

Nanna Høyrup Andersen, pædagog og medlem af Alternativet

Denne form for helhedstænkning savner jeg fra regeringens side, og igen er det et eksempel på, hvor meget vi mangler et familieministerium, så familiens stemme ikke går tabt inde på Borgen.

De sammenhænge og sådan et ministerium kæmper jeg sammen med Alternativet for at genindføre, så vi kan få truffet beslutninger, som er forankret i virkelighedens behov og ikke i et fastlåst billede af, hvad det gode børneliv er.

Det er på tide at afinstitutionalisere os som fællesskab og træde ind i fremtiden med muligheder for at træffe frie og bevidste valg, som favner mangfoldigt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)









0:000:00