Pædagogerne efterlyser flere test af børn og personale under genåbning

STRATEGI: BUPL foreslår en teststrategi efter norsk forbillede, hvor personale og børn i skoler og dagtilbud testes for covid-19 under genåbningen. Strategien skal skabe tryghed hos forældre og personale.

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Simon LesselTyson W. Lyall

Test flere børn og pædagoger, der vender tilbage til dagligdagen i daginstitutioner og skoler.

Når vi taler om frontpersonale, så handler det selvfølgelig også om at se på smitterisikoen i institutionerne. Det er afgørende, at vi får mulighed for at bruge test i de risikogrupper, hvor smitterisikoen er størst.

Peder Hvelplund
Sundhedsordfører, Enhedslisten

Det vil skabe tryghed hos personalet og mindske de bekymringer, som flere forældre har givet udtryk for i forbindelse med børnenes tilbagevenden til institutionslivet.

Sådan lyder opfordringen fra Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL).

"Det er nærliggende at spørge, om det ikke er en god idé at følge smitteudviklingen i den første del af genåbningen tæt og i højere grad få testet dem med mistanke. Det vil skabe tryghed," siger formand Elisa Rimpler.

Fakta
Så mange børn er blevet testet
3.220 børn i alderen 0-9 år er blevet testet. Ud af dem er 69 testet positiv for covid-19 (2,1 procent).

2.984 børn og unge i alderen 10-19 år er blevet testet. Ud af dem er 167 testet positiv for covid-19 (5,6 procent).

Kilde: Epidemiologisk overvågningsrapport af 14. april 2020, Statens Serum Institut

Opfordringen er hentet med inspiration fra Norge. Her vil man, i takt med at testkapaciteten udvides, teste børn og ansatte, der har coronasymptomer, før de møder i børnehave. Tilgangen er også valgt for at få mere viden om smittespredning blandt børn.

Det er også derfor, BUPL efterlyser flere test. Mere viden vil i sig selv være tryghedsskabende, lyder argumentet.

"Testene kan samtidig være med til at kvalificere de beslutninger, vi skal tage om en måned eller to,” siger Elisa Rimpler.

Læs også

EL: Teststrategi skal omfatte institutioner
Mens flere partier ønsker frisører og efterskoler genåbnet i forbindelse med de næste skridt i genåbningen af Danmark, efterspørger Enhedslisten en klar teststrategi.

Det skal give indblik i smittespredningen og være drivkraften bag genåbningen, mener sundhedsordfører Peder Hvelplund. Og derfor bør strategien indeholde flere test af frontpersonale såsom lærere og pædagoger.

"Når vi taler om frontpersonale, så handler det selvfølgelig også om at se på smitterisikoen i institutionerne. Det er afgørende, at vi får mulighed for at bruge test i de risikogrupper, hvor smitterisikoen er størst," siger han.

Altinget har uden held forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Læs hele artiklen på Altinget Børn, hvor du får mere baggrund og kan læse Skolelederforeningen og Venstres syn på sagen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjortdal

Formand, Skolelederforeningen, formand, LCLederforum
lærer (Nørre Nissum Seminarium 1986)

Elisa Rimpler

Formand, BUPL
pædagog (Esbjerg Seminarium 1999)

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00