Søren Pape angriber Mette Frederiksens løfter: “Det er et bluffnummer”

Søren Pape Poulsen undveg fuldstændig sit privatliv, da han talte for det Konservative landsråd lørdag. I stedet fokuserede han på klassiske konservative dyder, inden han satte et stød ind på Mette Frederiksens valgløfter om højere løn til de offentligt ansatte. 

Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, står midt i en mediestorm efter flere afsløringer af rod i privatlivet. 
Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, står midt i en mediestorm efter flere afsløringer af rod i privatlivet. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Daniel Bue LauritzenEsben Schjørring

“Yesterday’s gone, yesterday’s gone” bragede det ud af højtalerne, da Søren Pape Poulsen entrerede scenen i Tivoli Kongrescenter for at tale for sit parti lørdag formiddag.

Gårsdagens store samtaleemne i dansk politik, uoverensstemmelserne mellem partilederens fortællinger om sin mand, Josue Medina Vazquez Poulsens, familiære- og religiøse baggrund og så virkeligheden, blev da heller ikke nævnt med ét ord fra scenen.

I stedet blev formanden klappet ind, mens en hypeman fra partiet præsenterede ham som manden, der har løftet Konservative fra meningsmålinger nær spærregrænsen til over 16 procent i de seneste målinger, og nu også de blå vælgeres foretrukne statsministerkandidat.

Da Søren Pape Poulsen selv åbnede munden, var det med et budskab om, at han er garant for klassiske konservative dyder, og en hilsen til Poul Schlüter, der for præcis 40 år siden blev statsminister i Danmark og altså lykkedes med den opgave, som Søren Pape Poulsen nu har stillet sig selv.

“Jeg orienterer mig altid ud fra mine værdier. Det mener jeg, at der kommer noget godt ud af. Det havde vi også en tidligere statsminister, der i den grad gjorde,” sagde Søren Pape Poulsen.

Lynanalyse

Af Esben Schjørring, politisk redaktør

Det var dag ét efter det alvorligste anslag på hans troværdighed og integritet indtil videre, at Søren Pape Poulsen mødte baglandet.

Sagen om hans mands angivelige jødedom og Pape Poulsens egne uofficielle møder med skandaleramte ministre fra Den Dominikanske Republik er problematiske for hans kandidatur til statsministerposten. Håbet hos Pape Poulsen og folkene rundt om ham er, at sagen ebber ud nu, efter Pape Poulsens udtalelser til pressen og på Facebook.

At Pape lykkes med at lægge sig så fladt ned, ”at man ikke kan ramme ham med et bat,” som en kilde tæt på Pape Poulsen sagde til Altinget.

Hvis den operation skal lykkes, må der ikke dukke nye sager op. Især fordi troværdighed, fakta og sandfærdighed er retoriske våben, Pape Poulsen gerne vil bruge imod Mette Frederiksen, som han anklagede for bluff i sin tale.

På den politiske side slog Pape Poulsen klassiske konservative emner an: ældrepolitik, en anden balance mellem lønarbejde og offentlig forsørgelse og virksomhedernes vilkår.

Klimapolitikken blev underordnet den økonomiske politik. Til gengæld var udlændingepolitik, retspolitik og opgøret med Arne-pensionen helt fraværende, ligesom Pape Poulsen heller ikke nævnte de topskattelettelser, der ellers er en del af partiets store skatteplan. Glæden og optimismen i partiet er dog ikke til at tage fejl af.

Spørgsmålet er, om den holder valgkampen ud.

“Et blufnummer”

Sådan fortsatte det med konservative løfter om at styrke konkurrenceevnen, øge arbejdsudbuddet og sikre en tryggere og friere alderdom, inden Søren Pape Poulsen tog fløjlshandskerne af og rettede skytset mod regeringen.

Den aktuelle inflations- og energikrise løses nemlig ikke med investeringer i den offentlige sektor og varmechecks til udvalgte danskere, men derimod med skattelettelser og lempelser af energiafgifterne, lød det fra Søren Pape Poulsen.

Det er et bluffnummer. Det skriver sig ind i historien om Nyrups efterlønsgaranti og Thornings betalingsring. Det blev heller ikke til noget

Søren Pape Poulsen
Formand for De Konservative

“Jeg vil vove at sige, at vi er det nye arbejderparti. For det er os, der vil hjælpe med at få betalt regningerne,” sagde han.

Herefter spolede Søren Pape Poulsen tiden tilbage til sidste weekends store politiske begivenhed, hvor de tre statsministerkandidater, Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann-Jensen (V) og han selv, gik i infight på direkte tv.

Her havde statsminister Mette Frederiksen forberedt sig og fundet tal fra Finansministeriet, der viser, at Konservatives 2030-plan, der lægger op til en meget begrænset vækst i den offentlige sektor, vil betyde, at der skal skæres omkring 39.000 stillinger i velfærdsstaten.

Mette Frederiksen anklagede derfor Søren Pepe Poulsen for at "ville fyre 40.000 offentligt ansatte". En påstand, der dagen efter blev afvist af flere ledende økonomer, hvilket fungerede som skyts i partiledertalen lørdag. 

"Deres beskyldninger om os rammer lige så forkert som deres varmecheck," sagde Søren Pape Poulsen i Kongrescenteret. 

Samtidig anklagede han regeringen for at komme med tomme valgløfter, da Mette Frederiksen under TV-debatten lovede offentligt ansatte mere i løn.

"Det er et bluffnummer. Det skriver sig ind i historien om Nyrups efterlønsgaranti og Thornings betalingsring. Det blev heller ikke til noget," sagde Søren Pape Poulsen. 

Læs også

“Forkerte oplysninger”

Det Konservative landsråd bliver afholdt efter en hæsblæsende periode for partiet, hvor Ekstra Bladet løbende har bragt nye afsløringer af uoverensstemmelser mellem virkeligheden, og hvad partilederen gennem årene har fortalt om sin mand, Josue Medina Vazquez Poulsen.

Søren Pape Poulsen har således både oplyst offentligheden om, at Josue Medina Vazquez Poulsen er nevø til den daværende præsident i hjemlandet, Den Dominikanske Republik, og at han er jøde. Ingen af de to ting passer. 

Ekstra Bladet har også afsløret, at Søren Pape Poulsen i 2018, hvor han var justitsminister, i privat regi besøgte Den Dominikanske Republik og deltog i møder med flere af landets højtstående ministre, hvilket har affødt alvorlig kritik fra flere eksperter og politiske modstandere.

Fredag gik Søren Pape Poulsen til tasterne og skrev i et opslag på Facebook, at hans “forkerte oplysninger” ikke skal gentage sig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00