Partier kræver dokumentation fra borgmester i Amager Fælled-sag: "Det virker helt uforståeligt"

En række partier kritiserer teknik- og miljøborgmester Line Barfod for at tale udenom i sag om advokatundersøgelse af hendes forvaltning.

Socialdemokratiets Jonas Bjørn Jensen retter kritik af Enhedslistens borgmester Line Barfod, der har ladet eksterne advokater undersøge hendes forvaltnings arbejde. 
Socialdemokratiets Jonas Bjørn Jensen retter kritik af Enhedslistens borgmester Line Barfod, der har ladet eksterne advokater undersøge hendes forvaltnings arbejde. Foto: Claus Bech / Scanpix
Søren DahlFrederik Gjersen Hansen

Flere partier på Københavns Rådhus savner svar fra Enhedslistens teknik- og miljøborgmester, Line Barfod, der har ladet et eksternt advokatfirma undersøge sin egen forvaltnings arbejde med byggeriet på Amager Fælled, som hun er politisk imod. 

På et møde i Borgerrepræsentationen 3. februar gjorde Line Barfod det klart, at hun havde i sinde at indhente en ekstern advokatvurdering.

En udmelding som flere partier, herunder SF og Socialdemokratiet, kritiserede.

Ifølge Barfod var det dog ikke hendes idé at indhente undersøgelsen.

Det fortalte hun på et møde i Borgerrepræsentationen 2. juni, hvor hun også sagde, at hun var blevet rådet af sin egen forvaltning til at indhente undersøgelsen, før mødet 3. februar fandt sted.

En forklaring, som flere partier efterspurgte skriftlig dokumentation for på mødet tidligere i juni. 

"Findes den vurdering på skrift, som referat, notat, e-mail? Så vil jeg meget gerne bede borgmesteren om at dele det med os andre," lød det fra Socialdemokratiets Jonas Bjørn Jensen. 

"Hvad har afstedkommet, at forvaltningen har et behov for at indhente juridisk hjælp udefra? Det er det, vi spørger til her. Er det i virkeligheden et pres fra borgmesteren, der gør, at man når den opfattelse?" tilføjede han.

Læs også

"Der er jo en verden til forskel"

Fra talerstolen i Borgerrepræsentationens mødesal 2. juni forklarede teknik- og miljøborgmesteren dog, at det ikke var muligt at fremskaffe den ønskede dokumentation om forvaltningens rådgivning.

"Jeg tror ikke, at der ligger, eller jeg ved, at der ikke ligger et langt juridisk notat eller forvaltningsnotat om det," forklarede Line Barfod på mødet. 

Ifølge Line Barfod er beslutningen om at indhente advokatvurderingen sket efter "drøftelser" mellem hende og og hendes forvaltning. 

Et svar, der blandt andet vakte kritik fra Liberal Alliances Ole Birk Olesen: 

"Der er en verden til forskel på, om det er forvaltningen, der kommer til borgmesteren og siger: 'Vi tror ikke, at vi helt ved noget om det her, så vi vil gerne indkalde nogle eksterne eksperter til at svare på spørgsmålene'," sagde Ole Birk Olesen. 

"Eller om det er borgmesteren, som i et forsøg på at trodse det politiske flertal, griber efter halmstrå for at finde alle mulige  – måske mærkelige – vurderinger fra nogle andre end dem, der er i borgmesterens egen forvaltning. Og som bruger 100.000 kroner i det politiske forsøg på at trodse et flertal i Borgerrepræsentationen. Der er jo en verden til forskel. Derfor er det ærgerligt, at vi ikke får svar," lød det videre fra LA-politikeren.  

Ekspert: Der er krav om skriftlighed

Samme toner lyder fra Roger Buch, forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole: 

"Det skal jo ikke være uklart, hvem der har besluttet at bestille en ekstern vurdering. Når man træffer en beslutning om at indkøbe ekstern bistand, så er det helt åbenlyst, at der er krav om skriftlighed*," siger Roger Buch. 

"Det virker helt uforståeligt, at man ikke kan få en mailkorrespondance eller et notat, hvor grundlaget for beslutningen fremgår. Det skal være en faglig, professionel vurdering, at der er brug for en ekstern vurdering. Det skal ikke være, fordi der står en borgmester og siger, at det synes hun kunne være en god idé," tilføjer han. 

Ifølge Teknik- og Miljøforvaltningen udgør forvaltningens rådgivning af Line Barfod ikke et væsentligt sagsekspeditionsskridt, hvorfor der ifølge forvaltningen ikke er juridisk krav om, at rådgivningen skal dokumenteres skriftligt.*

*Artiklen er rettet 17. juni klokken 22.30: Det fremgik af en tidligere udgave af artiklen, at Roger Buch vurderede, at der var notatpligt i relation til bestillingen af den eksterne advokatundersøgelse. Det er rettet til "krav om skriftlighed". Altinget beklager fejlen.

*Artiklen er opdateret 20. juni klokken 13.03 med en kommentar fra Teknik- og Miljøforvaltningen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Bjørn Jensen

Enhedschef, Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune
cand.comm. i geografi og kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

Line Barfod

Teknik- og miljøborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00