Vanopslagh i sommermødetale: Regeringen må give borgerne friheden tilbage i stedet for at sende dem hjem i seng ved midnat

PARTILEDERTALE: Vis danskerne tillid, og hold op med at detailstyre deres liv bare for at føre kontrol og bestemme, lød hovedbudskabet fra Liberal Alliances leder til regeringen i en tale ved Altingets Sommermøde. Lavere skatter skal sætte gang i økonomien efter corona, og vi skal benytte anledningen til at lade flere mellemledere blive hjemme, sagde Alex Vanopslagh.

Frihed, tillid og personligt ansvar var nøgleordene i den første partiledertale ved Altingets Sommermøde. Liberal Alliance-leder Alex Vanopslaghs tale drev af liberale værdier, da han opfordrede Mette Frederiksen til at give borgerne nøglerne til genåbningen tilbage, sænke skatterne for at få gang i økonomien og benytte coronanedlukningen til at skære i bureaukratiet i det offentlige og lade mellemlederne blive hjemme.

Han lagde ud med at rose danskerne for under coronakrisen at have taget et personligt ansvar og udvist en høj grad af samfundssind.

"I har tilpasset jer, og det er jo det, vi mennesker altid gør, når vi står over for nye trusler. Vi tilpasser os. Også selv om det betyder, vi må lide nogle afsavn. Vi har set et stærkt samfundssind, og jeg er ikke i tvivl om, at I stadig vil være fornuftige og hensynsfulde," sagde Vanopslagh.

"Til gengæld har jeg mine tvivl om, hvorvidt regeringen er klar til at udvise mere samfundssind. For nu er det altså regeringens tur. Til at tilsidesætte sine egne behov for at kontrollere alting ned til mindste detalje. I stedet skal vi overlade nøglerne til genåbning af samfundet til danskerne," lød det videre i talen, der blev holdt i Altingets gård.

Som en anden Askepot skal man fordufte fra byen klokken tolv og overnatte i en omegnskommune, som måske har et højere smittetryk. Jeg synes, det er svært at få øje på, hvad gevinsten for samfundet er ved den her type regler

Alex Vanopslagh (LA), Partileder

Men det har regeringen "svært ved", mente partilederen.

"Regeringen har stadig et stort behov for at regulere alt ned til mindste detalje. Et eksempel på det er, at så snart klokken slår 12, lukker restauranter og natteliv, og så sender børnenes statsminister jer alle sammen hjem på hovedet i seng, så I kan gå hjem og vise noget samfundssind der," sagde Vanopslagh.

Som Askepot skal man fordufte
Han kritiserede også regeringen for at ville lukke bryllupper ved midnat, at nægte en amerikansk mand mulighed for at komme og besøge sin døende danske kæreste og at begrænse turisters mulighed for at overnatte i hovedstaden. 

"Som en anden Askepot skal man fordufte fra byen klokken tolv og overnatte i en omegnskommune, som måske har et højere smittetryk. Jeg synes, det er svært at få øje på, hvad gevinsten for samfundet er ved den her type regler," sagde partilederen og opfordrede regeringen til at vise tillid til danskerne.

Han bevægede sig over til at tale mere generelt om, hvordan frihed styrker samfundet.

"Vi har det med at vise vores talenter bedst, når vi får frihed til at gøre det. Frihed til at udfolde os til alles bedste," sagde Alex Vanopslagh. 

Sænk skatterne for velfærdens helte
Han talte derfor også for at sænke skatterne markant og afskaffe det, han kaldte "byrder" på erhvervslivet. 

Konkret nævnte Vanopslagh blandt andet, at Liberal Alliance vil have en skat på 0 procent for de første 7.000 kroner, man tjener.

"Velfærdens helte er alle de flittige danskere, der gør en forskel, tjener deres egne penge og holder gang i hjulene og sikrer, at der også er vækst og velstand i Danmark, for det er den type private velfærd, der gør, at vi har råd til offentlig velfærd. Derfor er velfærdens helte ikke kun sygeplejersker og pædagoger, det er også tømrere og skraldemænd og lastbilchauffører," sagde Alex Vanopslagh.

"Derfor fortjener velfærdens helte en større gevinst ved deres arbejde," lød argumentet.

I gætter ikke, hvad der skete
Den liberale partileder talte også om, hvad den offentlige sektor kan lære af coronakrisen. For selv om arbejdet har været hårdt og stressende for læger og sygeplejersker under pandemien, er der ”også sket nogle ret spændende ting”:

”Nedlukningen har betydet, at mange af de kolde hænder har været sendt hjem for at være skærmet mod corona, og jeg tror ikke, I gætter, hvad der skete i sundhedsvæsenet, da man sendte de kolde hænder hjem: Sundhedspersonalet mødte stadigvæk til tiden! De passede deres arbejde, ja, de gjorde en helt formidabel indsats helt uden mellemledere, der skulle ånde dem i nakken,” sagde Alex Vanopslagh.

Han argumenterede derfor for at forlænge ”eksperimentet”. 

”Måske er der et led, der er overflødigt i sundhedssektoren, og måske skulle vi se på - særligt nu, hvor der er udskudt en masse operationer, og hvor store sagspukler skal indhentes i det offentlige i de kommende år - om vi kan droppe alt det unødvendige bureaukrati,” lød opfordringen.

Senere på dagen var Morten Østergaard den næste partileder på talerstolen ved sommermødet. Du kan læse om hans budskaber her:

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)









0:000:00