Østergaard: Klimaaftalen er blevet et tillidsspørgsmål mellem mig og statsministeren

SOMMERMØDE: Radikales politiske leder, Morten Østergaard, gentog under Altinget Sommermøde sit krav om at lande en "historisk" klimaaftale før sommerferien. Sker det ikke, er partiet parat til at vælte regeringen.

Martin Mauricio

Man er ikke kommet af krogen, bare fordi klimaminister Dan Jørgensen (S) har sat kaffen over.

Det var budskabet, da Morten Østergaard (R) onsdag gik på scenen til Altingets Sommermøde for at holde sin partiledertale.

"Det er nu, vi skal rykke. Vi kan stadig nå at lave en historisk klimaaftale inden sommer, hvis vi tør tage en række modige beslutninger," fastslog han.

I et efterfølgende interview med TV 2-journalist Søren Lippert, fastslog R-lederen endnu engang, at partiet er parat til at vælte statsminister Mette Frederiksen (S) og dermed regeringen, hvis en – med radikale briller – historisk klimaaftale ikke er på plads inden 26. juni.

"Det startede som et klart radikalt krav om en klimaaftale som betingelse som fortsat opbakning til regeringen. Nu er det gået til at være et tillidsspørgsmål mellem mig og statsministeren, for nu har hun jo lovet, at der skal laves en klimaaftale," lød det fra Østergaard, der fortsatte:

"Derfor er vi klar til at drage konsekvensen, hvis ikke det sker."

Regeringens udspil er ikke historisk
Da Morten Østergaard blev bedt om at forklare, hvad der skal til, for at en klimaaftale kan godkendes som "historisk", var svaret mindre konkret.

Men han understregede, at regeringens udspil i hvert fald ikke er ambitiøst nok.

"Når jeg i dag taler om, at en aftale skal indeholde markante CO2-reduktioner, er det væsentligt mere end de to millioner ton, som regeringen lægger op til. Vi skal som bekendt op på næsten 19 millioner ton for at nå vores mål," sagde han.

Morten Østergaard mener, at en aftale bør sikre halvdelen af reduktionsmålet, men at det ville være "lidt åndssvagt" at låse sig fast på et helt konkret tal forud for forhandlingerne.

Landbrug og transport skal indgå i aftale
I sin tale kom han ikke desto mindre med bud på tiltag, der ifølge ham netop kan sikre, at målet om en 70 procents reduktion af den danske CO2-udledning i 2030 nås. 

Heriblandt et totalstop for dyrkning af de mest forurenende landbrugsjorde og for olie, kul og gas i varmeforsyningen. Han fremhævede også partiets forslag om at stoppe for salg af nye benzin- og dieseldrevne biler og busser fra 2025.

"Med relativt få beslutninger kunne vi i virkeligheden komme halvdelen ad vejen til vores 2030-mål. Derfor er mit spørgsmål til de andre (partiledere, red.) om bordet: Hvorfor så gøre mindre?" sagde han og understregede, at landbrug- og transportsektoren skal være en del af den klimaaftale, der skal indgås inden sommerferien.

"Jeg kan høre en stor appetit på tværs af Folketingets partier for at gøre mere end det, regeringen har lagt op til. Derfor tør jeg godt give dig håndslag på, at der kommer en klimaaftale inden sommerferien," sagde Morten Østergaard.

Du kan se hele Morten Østergaards tale samt interviewet med Søren Lippert fra Altingets Sommermøde i videoen øverst i artiklen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)