Kommentar af 
Paula Larrain

Paula Larrain: Frygten gør os alle fattigere

KLUMME: Terror virker efter hensigten. Den splitter os, gør os bange, får os til at bruge massive summer på falsk sikkerhed og forhindrer os i at få den indvandring, vi har brug for. Skulle vi ikke prøve at være lidt mere fornuftige og modige?

OPTRAPNING: Mediedækningen af det nylige terrorangreb på Westminster Bridge i London fulgte en forudsigelig drejebog, skriver Paula Larrain.<br>
OPTRAPNING: Mediedækningen af det nylige terrorangreb på Westminster Bridge i London fulgte en forudsigelig drejebog, skriver Paula Larrain.
Foto: Scanpix
Paula Larrain
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Tre linjer fik jeg læst om terroren på Westminster Bridge i London. Tre linjer var nok. Og herefter kunne jeg have skrevet hele drejebogen for den kommende dækning og debat – i søvne, baglæns og med hovedet under vand.

Reaktionerne følger samme inerti som efter andre lignende mord.

Vist har jeg begået et utal af ekstraudsendelser over samme læst, og derfor er jeg arbejdsskadet i mere end en forstand, men jeg tør vædde med, at også almindelige mediebrugere kunne forudsige, hvad eksperter ville sige og ikke mindst, hvordan politikertyper som Pernille Vermund ville bruge tragedien til at fremme eget salg af billige synspunkter.

Noget lignende kan desværre ske hvor som helst, når som helst, der hvor ond hensigt møder almindelige mennesker. Og som eksemplet i London viser, behøver der ikke engang at stå en indvandrer bag!

Kan det være en af årsagerne til, at du ser mørklødede spøgelser overalt og er lige ved at tro på politikere, der fortæller dig, at indvandringen er det største problem i Danmark?

Paula Larrain

Det sidste siger jeg naturligvis med sarkasme, da jeg absolut ikke abonnerer på tidens fremmedangst. Jeg ser ikke en lige linje mellem indvandring og terror. Og jeg ser heller ikke, som så mange andre borgerlige, et problem med indvandring. Snarere tværtimod.

Jeg er faktisk kommet derhen, hvor jeg er decideret træt af folks evige angst for de fremmede med mærkelige navne og andre kulører. Så længe angst blot æder individuelle sjæle op, kan man anbefale alt fra lægebesøg til meditation. Men når det begynder at ødelægge samfundsøkonomien, kan man håbe, at kræmmersamfundet begynder at vågne op og finde fornuftige løsninger. Frem for at skyde sig selv i foden i panik.

Problemet er, at ingen i stor stil rigtigt kan og vil Danmark, hvis de har det godt i deres eget land. Hvorfor skulle de flytte hertil? På grund af klimaet? Skatteprocenten? Konditorkunsten?

Paula Larrain

Sammenlagt har grænsekontrollen foreløbigt kostet os en kvart milliard alene i direkte udgifter, hertil skal man lægge erhvervslivets tab af vækst.

Flere steder i landet er vi nu også så tyndt befolket, at det absolut giver mening med noget nyt blod.

Læs mere: Pind: Vi sikrer flere betjente og fortsat grænsekontrol

Dansk Erhvervs cheføkonom, Steen Bocian, har samlet tallene, som viser at man især i Jylland og på Fyn har så lidt befolkningstilvækst, at det er kritisk for produktionen. Det skal der findes løsninger på, og her tænker jeg ikke at sende halvdelen af Vesterbro tilbage til Jylland, men på rigtig indvandring. Fra udlandet.

Det er ikke længe siden Venstre havde et slogan om den indvandring, som erhvervslivet i årevis har sukket efter: 'Danmark skal være for dem, der kan og vil', proklamerede Lars Løkke Rasmussen.

Siden har man fra regeringens side så gjort hvad man kunne for at holde folk væk. Både dem, der virkelig trænger til at få ly fra krig, og så alle dem, der nu ser skævt til Danmark, fordi vi vil tage smykker fra desperate flygtninge og fejre det med kage, når det er lykkedes at afvise flest muligt.

Jeg er godt klar over, at den indvandring, som Venstre efterlyste, var "hvid" indvandring. Fra lande som er vestlige i snævreste forstand, altså minus "jordbærplukkere" fra Østeuropa og helst ikke for mange fra Sydeuropa, som for eksempel grækere. Lidt fra Japan, måske, mente Venstre dengang.

Problemet er, at ingen i stor stil rigtigt kan og vil Danmark, hvis de har det godt i deres eget land. Hvorfor skulle de flytte hertil? På grund af klimaet? Skatteprocenten? Konditorkunsten?

Vi er nu engang i den situation, at dem, der kan og vil Danmark – udover de fleste danskere selv – lige nu kommer fra Syrien, Irak og Eritrea.

Er man et fordomsfrit, liberalt menneske bør dette ikke give anledning til problemer. Det er ikke lettere for en japaner end en araber, eller afrikaner at lære dansk. Og du kan ikke dømme alle mennesker på baggrund af statistik.

Afgørende er det i alle tilfælde, at folk ikke kommer hertil for at blive diskrimineret, eller havne som klienter i et kafkask system, der ernærer sig selv ved skiftevis at sparke og nurse folk. De skal kunne arbejde, åbne forretninger og uddanne sig frit.

Det har indvandrere gjort igennem det meste af et århundrede og langt, langt de fleste klarer sig godt. Skulle vi ikke hellere tale om, hvordan vi bedst hjælper de nytilkommende med at slå sig ned, frem for hele tiden at snakke om, hvor farlig indvandringen er?

Læs mere: S vil sende flygtninge og indvandrere hjem med 200.000

Vi kunne begynde med, som medieforbrugere, at stille lidt større krav til nyhedsmedierne. Lige nu hører vi stort set kun om de indvandrere, der ikke klarer sig, og der hives statistikker frem, der viser, at det er de fremmede, der mest kommer i fængsel. Mens man en helt almindelig hverdag i København kan få en mammografi af en irakisk radiolog og siden blive undersøgt nærmere af en onkolog fra Haiti. Begge i øvrigt kvinder med tyk accent.

At se det negative i indvandringen er med andre ord et valg, vi langt hen ad vejen selv træffer. Bevares, medierne træffer i den grad valget for os, men du bestemmer selv, hvor meget nyhedsjunk, du vil fyldes op med. Hvor meget gyserstof, du vil se.

Det er med vilje, at jeg ikke klandrer nyhedsmedierne, for de skal have en forretning til at løbe rundt, udbetale løn og give annoncører eksponering. Det er derfor, at de går i selvsving. I hvilket omfang det skete denne gang, aner jeg ikke. Men det er dig, der bestemmer, hvor meget terroristen skal have held med at blive berømt gennem medierne, der i den grad er brugerdrevne.

Hvis du vælger at vende ansigtet bort, slukke for fjernsynet, lægge din telefon ned, gå en tur i skoven, så er medierne nødt til at få din opmærksomhed med andre ting. Måske lidt mere opmuntrende historier? Måske noget, der gør dig klogere? Fortrøstningsfuld? Ansporer til løsninger?

Du bliver i hvert fald ikke dummere af at lade 'breaking news' på død og ødelæggelse, samt bevidst negative sensationshistorier, fade ud lige så langsomt. Til gengæld kan jeg næsten garantere dig for, at du bliver mere bange, bekymret og ked af det, hvis du bliver ved med at efterspørge netop det stof.

Læs mere: Sådan brænder populistiske partier igennem

Kan det være en af årsagerne til, at du ser mørklødede spøgelser overalt og er lige ved at tro på politikere, der fortæller dig, at indvandringen er det største problem i Danmark?

Som det ser ud nu, er indvandring faktisk en af de vigtigste løsninger for vores land. Hvordan vi får mennesker, der kan og vil Danmark til at falde til er også vores opgave som borgere.

Jeg foreslår, at vi som minimum begynder at tale pænt om de mennesker, der vil vores samfund så meget, at de har sejlet i usikre både og vandret helt herop for at komme væk fra terrorister og lystmordere.

Som minimum har vi det til fælles, at vi gerne vil leve i fred og se vores børn vokse op i fremskridt.

Ja, de kommer med traumer, men man kan sagtens få et normalt liv på trods. Især hvis man ikke skal bruge for meget energi på at føle sig uvelkommen og forkert.

.......

Paula Larrain er uddannet journalist og er bl.a. tidligere jourhavende på Berlingskes udlandsredaktion, diplomatisk korrespondent med sikkerhedspolitik og Baltikum som speciale og senere nyhedsvært på TV-Avisen. Hun er i dag selvstændig medierådgiver, medietræner, moderator, foredragsholder og klummeskribent. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Dokumentation

FT: Vi har brug for mere – ikke mindre – indvandring, men angsten står i vejen, skriver Paula Larrain.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Paula Larrain

Journalist, ordstyrer, foredragsholder, forfatter
journalist (DJH, 1994)

Steen Bocian

Økonomisk redaktør og cheføkonom, Børsen, medlem af lederkollegiet, Børsen
cand.polit. (Københavns Uni. 1996)









0:000:00