Debat

Pernille Weiss: Jeg er som dansker flov over regeringen og Mette Frederiksen

DEBAT: Coronakrisen lærer os endnu en gang, at EU som fællesskab ikke er stærkere end det svageste led. Derfor skal vi stå sammen om de store udfordringer, Europa nu står overfor, skriver Pernille Weiss. 

Der skal løsninger på bordet for at imødegå de udfordringer, vi står overfor i Europa. Nationale nødinitiativer bør udvikles og koordineres i tæt parløb med initiativer på EU-niveau, skriver Pernille Weiss.
Der skal løsninger på bordet for at imødegå de udfordringer, vi står overfor i Europa. Nationale nødinitiativer bør udvikles og koordineres i tæt parløb med initiativer på EU-niveau, skriver Pernille Weiss.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pernille Weiss (K)
Medlem af Europa-Parlamentet (EPP)

Gennem valgkampen i 2018-2019 lovede jeg de mange danskere og virksomheder, jeg mødte, at et kryds til Det Konservative Folkeparti var en stemme på et hårdtarbejdende mandat.

Ja, faktisk lovede jeg, at jeg ville blive den ”afgørende stemme” i Europa-Parlamentet som eneste dansker i den største partigruppe.

Det er et stort løfte, som jeg gør alt for at leve op til hver dag.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Heldigvis sidder jeg også i en politisk gruppe, som er sin størrelse bevidst og sætter handling bag ord.

Andre partigrupper skal på banen
I ugen op til skærtorsdag fremlagde Det Europæiske Folkeparti (EPP) nemlig sit politiske udspil på covid-19, som jeg selv er kommet med flere indspil til.

Vi skal have et stærkt, men snævert, EU-spor side om side med stærke og koordinerede nationale indsatser.

Pernille Weiss (K)
Medlem af Europa-Parlamentet, (EPP)

Faktisk er EPP den første politiske gruppe i Europa-Parlamentet, der er kommet med et politisk modsvar til krisen.

Det er jeg rigtig stolt af, fordi det viser, at selvom vi er mange, og selvom vi bestemt har forskellige meninger i gruppen, så kan vi stå sammen og finde fælles fodslag, når det gælder.

Nu håber vi så snart at se de andre partigruppers indspil, så Europa-Parlamentet kan genoptage vores vigtige opgave som europæernes stemme og medlovgiver af de løsninger, der så hårdt er brug for, for at få EU godt igennem krisen og tilbage på sporet af den ellers største udfordring: den grønne omstilling.

Hold det indre marked i gang 
Når det kommer til det konkrete indhold af EPP’s coronaplan, vil jeg gerne fremhæve følgende: Det indre marked skal for alt i verden holdes i gang.

Det er helt centralt for mig, også selvom lande lukker grænser for at bekæmpe smittespredning. 

Af samme årsag foreslår EPP, at der opretholdes en friktionsløs handel og transport af varer Schengen-landene imellem.

Det kan godt være, vi skal holde fysisk afstand til hinanden, holde os mest muligt hjemme og gøre ekstra meget rent i øjeblikket, men derfor behøver samfundet ikke at gå helt i stå og virksomheder dø.

Vacciner og medicin skal godkendes hurtigere
Derfor foreslår EPP også, at alle råb om nødvendige hjælpepakker, der kan holde hånden under virksomhederne, skal høres, og at der skal handles.

Vi foreslår også, at der skal skabes en ”overhalingsbane” for godkendelse af testudstyr, behandlingsformer, vacciner og medicin.

Covid-19 og fremtidige epidemier skal imødegås af hurtige vacciner og af den nødvendige hospitalinfrastruktur.

Dertil vil vi afsætte masser af hjælp i form af penge til forskning, dataadgang og nemme adgangsprocedurer.

War room skal effektivisere samarbejde om fælles krisehåndtering
For at imødegå fremtidige pandemier (eller større epidemier) foreslår EPP et war room for effektiv koordinering af samarbejde om alt lige fra udstyr, information, fælles tiltag og retningslinjer.

Et sådan war room bør arbejde 24/7.

Jeg håber aldrig nogensinde mere, at vi skal opleve et EU, hvor vi spilder værdifuld tid på at gå forbi hinanden og ikke arbejde effektivt sammen om fælles ressourcer og praktisk håndtering.

Jeg håber heller aldrig mere at opleve, at EU ikke har nødlagre af kritiske hjælpemidler, som kan sendes hurtigt hen, hvor der er behov for det.

Det gælder alt lige fra mundbind til respiratorer. Det er pinligt og uværdigt, at vi må forfalde til 'sig selv nærmest', når nu EU er skabt til at hjælpe os med det, intet land kan alene.

Læs også

Europæiske virksomheder skal kunne levere
Derudover slår EPP og jeg også et hårdt slag for, at EU’s kommende nye industriplan kommer til at prioritere life-science-industrien langt højere, end det udkast Kommissionen kom med, før covid-19-smitten for alvor eksploderede.

Vi skal selvfølgelig have europæiske virksomheder, som kan levere medicin, håndsprit og mundbind til EU’s egne lande og til eksportmarkedet, når det virkelig gælder.

Sidst vil jeg nævne, at vi har navngivet udspillet 'Solidaritetspagten mod corona'.

For vi mener netop, at EU – som nationalstaternes Europa – skal stå sammen i krisen og løfte i flok.

Og vi kan sagtens skrue op for europæiske initiativer uden at afgive mere suverænitet til EU.

Vi skal have et stærkt, men snævert, EU-spor side om side med stærke og koordinerede nationale indsatser.

Send ekstra midler til lande der lider
Denne intergovernmentale tilgang pålægger stats- og regeringslederne at vise endnu bedre lederskab og samarbejde i Europa med EU-Kommissionen som sin tætte allierede.

Det betyder også, at vi bør hjælpe hinanden – vise solidaritet. Det gør vi blandt andet med tættere koordinering, økonomiske rammer og gennem det indre markeds muskel.

Og det gør vi ved at sende ekstra midler til dem, der står med håret i postkassen på grund af et dysfunktionelt sundhedsvæsen.

Dog vel at mærke under den betingelse, at de bruger dem til at gøre de nødvendige forandringer, der er behov for. Det er nemlig borgerlig politik at hjælpe sin næste til selvhjælp.

Regeringen var for langsom om at række ud
Derfor er jeg som dansker flov over, at regeringen og Mette Frederiksen alt for langsomt har rakt ud til især Italien.

Det er simpelthen ikke sådan, vi danskere er i verden og slet ikke i Europa.

Omvendt har jeg det selvfølgelig fint med, at statsministeren – over for Italiens krav om EU-obligationer med fælles hæftelse – trækker i bremsen sammen med Tyskland og Holland.

Det er ikke nærigt at knytte betingelser til skattekroner, der skal sendes til genombygning af naboens hus – det er sund fornuft.

Coronakrisen lærer os endnu en gang, at EU som fællesskab ikke er stærkere end det svageste led.

Det har EPP med vores ‘Solidaritetspagt’ vævet ind i alle vores forslag, som jeg håber, du har lyst til at læse, imens vi som sagt venter på de andre partigrupper i Europa-Parlamentet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Weiss

MEP (K)
sygeplejerske, cand.scient. i sundhedsvidenskab (SDU 2004), master i ledelse og innovation (CBS), certificeret sexolog

0:000:00