Podcast: Hvorfor er der så mange, der er skuffede over EU’s udenrigschef?

PARLAMENTET #114: Efter et uheldigt besøg i Moskva er der opstået krav om fyring af chefen for EU’s fælles udenrigspolitik, spanske Josep Borrell. Hør hvorfor i ugens europapolitiske overblik fra Bruxelles.

Josep Borrell (t.h.) på besøg hos Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, sidste fredag.
Josep Borrell (t.h.) på besøg hos Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, sidste fredag.Foto: Russian Foreign Ministry/Reuters/Ritzau Scanpix

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

Det har været lidt af en selvransagelsens uge i et EU-system, hvor flere topfolk er under beskydning – og hvor unionens egen ombudsmand har sået tvivl om Europas evne til at håndtere en ny epidemi, hvis den måtte komme.

Både kommissionsformand Ursula von der Leyen og udenrigschef Josep Borrell har været i Europa-Parlamentet for at forsvare sig mod kritik, sidstnævnte i kølvandet på et uheldigt besøg i den russiske hovedstad sidste fredag.

”Rusland forbliver vores største nabo. Vi er nødt til at finde en måde at leve sammen på, som undgår permanent konfrontation,” kan du høre Borrell sige i ugens podcast fra Bruxelles.

Altingets Thomas Lauritzen og Rikke Albrechtsen diskuterer, hvordan Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, bevidst ydmygede den europæiske topdiplomat i Moskva.

Det har udløst krav om fyring af spanieren Josep Borrell fra en række medlemmer i Europa-Parlamentet, som i forvejen følte, at udenrigschefen har været for forsigtig i forholdet til også Kina og Tyrkiet.

Kommissionens topleder var også i parlamentet for at forsvare sin håndtering af EU’s fælles strategi for vacciner mod covid-19, hvor Ursula von der Leyen nu erkender, at der er begået fejl.

Samtidig har Den Europæiske Ombudsmand, ireren Emily O’Reilly, udgivet en kritisk rapport om den måde, hvorpå EU’s agentur for smittebekæmpelse (ECDC) har håndteret corona-pandemien.

O’Reilly lægger ikke fingrene imellem i sin beskrivelse af, hvordan ECDC mangler den nødvendige information fra medlemslandenes sundhedsmyndigheder.

”Information er magt. Uden den magt kan et agentur som ECDC ganske enkelt ikke give den form for rettidig og omfattende rådgivning, som der er brug for i den nuværende situation,” siger ombudsmanden.

Bliv opdateret om det hele i Altingets ugentlige europæiske overblik.

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emily O’Reilly

Den Europæiske Ombudsmand

Josep Borrell Fontelles

Vicepræsident, EU-Kommissionen

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)









0:000:00