Polens regering ignorerer besøg af topfolk fra Europa-Parlamentet

Tre dages besøg i Warszawa af en særlig undersøgende delegation om retssikkerhed og demokrati måtte gennemføres uden et eneste møde med de polske magthavere.

Foto: Kacper Pempel/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Trods en voksende risiko for at miste milliarder i støtte fra EU på grund af underminering af retsstaten, så har Polens ledere ignoreret et højprofileret besøg fra Europa-Parlamentet i denne uge.

”Jeg vil gerne understrege, at der er stor skuffelse i delegationen,” lød det onsdag fra den tyske socialdemokrat Gabriele Bischoff, som er næstformand i Europa-Parlamentets forfatningsudvalg.

Bischoff har siden mandag deltaget i en undersøgende delegation med i alt ni medlemmer fra hendes eget udvalg og udvalget for borgerrettigheder, der var rejst til Warszawa med det formål at indsamle viden om den stærkt kritiserede situation med de polske domstole.

For nu at udtrykke det virkelig diplomatisk, så var det en meget usædvanlig oplevelse for os.

Ud over møder med dommere, oppositionspolitikere, organisationer og repræsentanter for det polske civilsamfund var det planen, at europaparlamentarikerne skulle mødes med hele kredsen af polske magthavere.

Det oprindelige program indeholdt møder med både den polske præsident, Andrzej Duda, regeringsleder Mateusz Morawiecki, og blandt andre landets justitsminister. Der var også planer om et møde med Jaroslaw Kaczynski, leder af det nationalkonservative regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS).

Programmet var offentligt kendt og kommunikeret ud på forhånd.