Politisk flertal vil ændre solcellelovgivning

SOLCELLER: Solcellelovgivningen står til at blive ændret. Et politisk flertal åbner op for at lempe reglerne i det kommende energiforlig.
Et politisk flertal vil ændre lovgivningen for solceller, så teknologien kan få vind i sejlene.
Et politisk flertal vil ændre lovgivningen for solceller, så teknologien kan få vind i sejlene.Foto: Colourbox.dk
Anne Burlund

Det et helt logisk, at det skal være muligt at opsætte fællesanlæg, så en mindre by ikke skal plastres til med solceller, men man i stedet kan finde det sted, der er mest hensigtsmæssigt.

Jørgen S. Lundsgaard (K)
Energiordfører

Et bredt flertal på Christiansborg er nu villig til at lempe lovgivningen for solceller i de kommende forhandlinger om en ny energiaftale. Dansk Solcelleforening, der i går, mandag, holdt generalforsamling, har stillet en række ønsker til politikerne, hvoraf flere nu ser ud til at blive efterkommet. Et politisk flertal mener, at det fremover skal være muligt at etablere fælles solcelleanlæg, og at nettomålingsordningen skal udvides, så den gælder for alle bygninger i Danmark.

"Vi vil meget gerne åbne for, at der kan opsættes fællesanlæg og være med til at udbrede nettomålingsordningen, for det er helt fjollet, at private børnehaver ikke kan opsætte solceller, mens offentlige kan," siger Anne Grete Holmsgaard, der er SF's klima- og energiordfører.

Bred opbakning
Og hun bakkes op af ordførerne fra både Enhedslisten, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og De Konservative, hvis energiordfører Jørgen S. Lundsgaard mener, at "det er helt logisk, at det skal være muligt at opsætte fællesanlæg, så en mindre by ikke skal plastres til med solceller, men man i stedet kan finde det sted, der er mest hensigtsmæssigt."

Partierne er også villige til at diskutere, om grænsen på 6 kW bør revideres eller loftet eventuelt helt skal fjernes, som Dansk Solcelleforening ønsker. Men så længe, der gives statslige tilskud til teknologien, bør der også være et loft, mener blandt andre Anne Grete Holmsgaard, der dog til enhver tid er villig til at diskutere, om grænsen er sat fornuftigt eller bør sættes højere.

Fakta
Solceller i Dannmark

Solcelleanlæg dækker i dag 0,015 procent (5,3 GwH) af det samlede elforbrug i de danske husholdninger.

Dansk Solcelleforening vision er, at solceller skal udgøre to procent allerede i 2015 og fem procent i 2020.


Kilde: Dansk Solcelleforening

De Konservative går et skridt videre:

"Jeg ved ikke, hvorfor vi i sin tid satte loftet til 6 kW. Loftet skal fjernes helt," siger Jørgen S. Lundsgaard, der vil drøfte forslagene i de kommende energiforhandlinger.

Flere ordførere peger på, at forslagene eventuelt kan finansieres gennem en afgiftsomlægning:

"Det koster statskassen nogle elafgifter, men så må vi se, hvordan vi på anden vis kan få de penge ind, når vi skal se på hele afgiftsstrukturen," siger Jørgen S. Lundsgaard.

Stigende efterspørgsel
Formand for Dansk Solcelleforening, Signe Antvorskov Krag, er glad for udsigten til, at politikerne vil lytte til foreningens ønsker.

"Mit budskab til politikerne er, at de skal tage teten - og jo før, jo bedre. Interessen for solceller er stigende og alene i 2010 voksede markedet med 50 procent. Vi skal have nogle klare rammebetingelser og målsætninger også i den nære fremtid i 2015 og 2020, så man undgår at skulle tage jumboskridt."

Konkurrencedygtig eller ej
Klimakommissionen slog i sin rapport, der udkom i september, fast, at solceller kan være en brugbar teknologi i omstillingen til et samfund baseret på 100 procent vedvarende energi, men at den "for nærværende ikke er konkurrencedygtig." Til det siger Signe Antvorskov Krag:

"Hvis man udelukkende ser på de overordnede samfundsøkonomiske beregninger, så er solceller stadig dyrere end alternative løsninger, men alle indikationer tyder på, at det bliver billigere. En ny tysk rapport om prisudvikling på solceller viser, at solceller vil falde drastisk i pris de kommende år."

Formanden for solcelleforeningen mener derfor, at man også skal indregne de "bløde elementer," for eksempel hvad man sparer i andre tagmaterialer, hvis man lægger solceller. Hun henviser også til et tysk studie, der viser, at private husstande, der har installeret solceller, sparer mellem 10-20 procent på energien, da det øger opmærksomheden på deres eget energiforbrug.

Nødvendigt med driftstilskud
Enhedslistens klima- og energiordfører, Per Clausen, påpeger, at stort set ingen vedvarende energikilder i starten er billigere nok eller konkurrencedygtige:

"Det handler derfor om at sikre midler til forskning og udvikling og driftstilskud til en start, så man kan få teknologien faset ind. Men perspektivet er selvfølgelig, at teknologien på sigt skal blive billig nok til at klare sig selv, og det mener jeg helt klart, at solceller vil kunne," siger Per Clausen, der derfor bakker fuldt ud op om, at der skal gang i hjulene nu.

Klima- og energiminister, Lykke Friis (V), har ikke ønsket at stille op til interview. Men Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt, giver udtryk for, at han gerne vil bidrage til at udbrede solcelleanlæg under forudsætning af, at det kan lade sig gøre inden for en fornuftig økonomisk ramme og uden at pålægge de øvrige forbrugere store nye omkostninger.

Dokumentation
Nettomålingsordningen

Nettomålingsordningen betyder, at man ikke skal betale afgift for solcelleanlæg, som dækker forbruget af strøm i boliger og institutioner.

Hvis en husstand med et solcelleanlæg på max. 6 kW producerer mere strøm, end den bruger, kan den overskydende el fra solcellerne indsættes på det kollektive elnet og hæves igen, når man har brug for elektriciteten. Husstandens elmåler løber ganske enkelt baglæns eller fremad, afhængigt af solcelleproduktionen og husstandens aktuelle strømforbrug.

Dette svarer til at forbrugeren sparer elprisen inkl. afgifter, tariffer og moms for den mængde el solcellerne producerer. Værdien af solcellernes elproduktion bliver således ca. 2 kr/kWh. Samtidig er afregningen enkel at håndtere for ejeren af solcellen.

Kilde: Energistyrelsen og SolTek solenergi


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Grete Holmsgaard

Fhv. MF (SF), fhv. direktør, DTU og BioRefining Alliance
studier i historie og samfundsfag (Roskilde Uni.)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00