Se pressemødet, hvor SVM-regeringen præsenterede sit finanslovsudspil

Torsdag klokken 12.30 præsenterede finansminister Nicolai Wammen regeringens bud på en finanslov for 2024. Du kan se eller gense pressemødet her.

Martin Mauricio

SVM-regeringen har nu præsenteret sit bud på en finanslov for 2024. Du kan se eller gense pressemødet øverst i artiklen.

Altinget har samlet et overblik over, hvordan regeringen vil prioritere milliarderne her.

Læs også

Inden pressemødet varmede Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, op med en lynanalyse. Den kan du (gen)læse herunder. 

Først fandt de 16 millarder kroner ekstra i statskassen, og smalhals blev pludselig til forventninger om en gavebod. Og forleden fandt regeringen sørme endnu flere guldmønter på kistebunden.

Torsdag klokken 12.30 præsenterer finansminister Nicolai Wammen (S) regeringens udspil til en finanslov for 2024 i Finansministeriet.

Det sker med forventninger, der nu er drastisk skruet i vejret, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"Det giver på den ene side SVM-regeringen en usædvanlig heldig mulighed for at relancere deres politiske projekt efter at være kommet enestående dårligt fra start," siger han og fortsætter:

"På den anden side lægger det også et hårdt pres på regeringen for at få lukket alle slags huller i velfærdssamfundet. Men Wammen er stadig nødt til at holde lidt igen, så længe inflationsspøgelset ikke er manet helt i jorden. Det er en delikat balance."

Ifølge Erik Holstein er der alligevel ingen tvivl om, at det bliver en mere generøs udgave af Wammen end den, man så ved sidste års finanslov.

"Den havde jo ligefrem en negativ finanseffekt; den tog simpelthen luft ud af økonomien for ikke at puste til inflationen," forklarer han.

Læs også

Wammen skal lande endnu et bredt forlig

Selv om regeringen først præsenterer sit udspil på pressemødet torsdag, har den allerede lækket flere elementer fra udspillet.

Det gælder blandt andet et forslag om et øget kørselsfradrag til dem, der pendler i landområderne, som er et forslag, der bliver "highlightet" af Venstre, lyder det fra Erik Holstein.

"Socialdemokraterne kan til gengæld lune sig ved forslaget om, at ledige fortsat får mulighed for at efteruddanne sig på 110 procent af dagpengesatsen inden for visse brancher, og at erhvervsuddannelserne styrkes," siger han.

Den drevne forligsmager Wammen ventes at gentage sit kunststykke fra den seneste finanslov

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Forhandlingsreserven – det vil sige den pose penge, oppositionen kan byde ind med forslag til – bliver i år på 500 millioner kroner, erfarer TV 2.

"I så fald bliver reserven lidt større end den nærmest fornærmende lille reserve på kun 200 millioner kroner, der sidste gang blev tilbudt forligspartnerne," vurderer Erik Holstein og fortsætter:

"Wammen løsner dermed en smule på den økonomiske livrem, men forhandlingsreserven er stadig langt fra det normale niveau under mindretalsregeringer, der er pisket til at have lokkemad parat til potentielle forligspartnere."

Selv med den meget beskedne og historisk lave reserve lykkedes det dog sidste gang finansministeren at få kreeret et ganske bredt forlig med så forskellige partier som Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og SF.

"Det kunststykke ventes den drevne forligsmager Wammen at gentage denne gang," vurderer Erik Holstein.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024