Politisk overblik: Danske Bank fanget i ny skandalesag om hvidvaskning

DAGENS OVERBLIK: En dansk bank er endnu en gang viklet ind i en sag om hvidvask, S og V vil have mediecheferne til at lægge lønnen frem, og så kan en kommunal S-DF-alliance være under opsejling.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Cecilie Gormsen

God morgen og velkommen til en ny dag i dansk politik.

Dagens store historie finder vi i Berlingske, der kan fortælle, at regimet Aserbajdsjan i årene fra 2012 til 2014 sendte enorme beløb gennem fire konti i Danmarks største bank, Danske Bank. Pengene er endt hos højtstående politikere i Europa, viser læk af data.

Og fordi Danske Bank ikke greb ind, er det et brud på de såkaldte hvidvaskregler, vurderer flere eksperter:

”Hvis jeg skal vurdere, hvor alvorlig den her sag er på en skala fra ét til ti, så er det et tital,” siger L. Burke Files, der er partner i det amerikanske Financial Examinations and Evaluations og ekspert i finansiel efterforskning, til Berlingske.

Ifølge Danske Banks er den nye sag "desværre endnu et eksempel på, at vi i den her periode ikke har været gode nok til at forhindre, at vi kunne blive misbrugt til hvidvask og andre ulovlige aktiviteter i vores estiske filial".

Læs hele historien her.

SF kalder minister i samråd
SF kalder nu erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i samråd om sagen. Det skriver DR.

Politikerne har ellers allerede taget initiativer, som skal bekæmpe hvidvask. Lige inden sommerferien kom der en aftale, som blandt andet hævede strafferammen for hæleri fra seks år til otte års fængsel. Bøderne er også blevet hævet, ligesom Finanstilsynet nu kan inddrage tilladelsen til at drive finansiel virksomhed, hvis der sker grove overtrædelser af loven om hvidvask.

Men det er ikke nok, mener SF's finans- og erhvervsordfører, Lisbeth Bech Poulsen.

”Der er heldigvis kommet nogle forbedringer de seneste år, men de er kommet, fordi vi har haft sager, hvor whistleblowere har hjulpet offentligheden med at få kendskab,” siger Lisbeth Bech Poulsen, der nu vil have kigget på lovgivningen.

S og V: Mediechefers lønninger skal frem
Fremlæg chefens løn, eller vi tager jeres mediestøtte.

Sådan lyder kravet ifølge Altinget fra både Venstre og Socialdemokratiet forud for næste års medieforhandlinger.

Partierne ønsker, at ledelsen på de private medier skal presses til at fremlægge deres løn, hvis de vil beholde støtten fra staten.

”Når man modtager 17 millioner i demokratistøtte, som nogle af dagbladene gør, så har offentligheden krav på at vide, hvad de penge bliver brugt på,” siger Britt Bager, medieordfører for Venstre.

Størrelsen på de øverste DR-chefers løn er offentligt tilgængelig, og det har fået Fagbladet Journalisten til at spørge 20 mediechefer om, hvad de selv tjener. Det spørgsmål svarede fem chefer på, mens 15 afviste.

Tyrkiet har lang vej til EU
Statsminister Lars Løkke Rasmussen åbner nu for muligheden for at stoppe Tyrkiets forhandlinger om EU-medlemskab.

"Det er helt naturligt at tage EU’s politik over for Tyrkiet op til revision, som kansler Merkel i aftes slog til lyd for,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Meldingen kommer, efter at Tysklands to kanslerkandidater, Angela Merkel og socialdemokraten Martin Schulz, søndag aften mødtes i en tv-duel forud for det tyske valg 24. september. Her understregede de begge, at de vil have stoppet de igangværende forhandlinger med Tyrkiet.

Læs hele artiklen her.

En kommunal S-DF-alliance?
Det er ikke en naturlov, at Dansk Folkeparti skal pege på en Venstre-borgmester, når der 21. november har været kommunalvalg.
Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, mener nemlig godt, at partiet i Syd- og Sønderjylland kan pege på flere S-borgmestre.

Det fortalte han ifølge JyskeVestkysten mandag aften på et møde, der var arrangeret af Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i Tønder.

”I en række kommuner har det undret mig, at Dansk Folkeparti bevidstløst har bakket op om Venstre, når vi lige så godt kunne pege på Socialdemokratiet. Ved det kommende kommunalvalg kan Dansk Folkeparti være udslagsgivende i Aabenraa, Haderslev og andre kommuner i Syd- og Sønderjylland, og her må jeg sige, at vi lige så godt kan arbejde sammen med Socialdemokratiet som med Venstre,” siger Peter Kofod Poulsen.

Regeringen vil rydde op i humanitær gavebod
Det har vakt hård kritik fra civilsamfundet, at regeringen vil nedlægge momsstøtte til foreninger, der blev besluttet i 2007. Men nu tager skatteminister Karsten Lauritzen (V) til genmæle. 

“Vi vil gerne gøre det godt for det frivillige foreningsliv, men når man kigger på ordningen, bliver den stille og roligt udvandet i forhold til det, der var det oprindelige formål at tilgodese,” siger Karsten Lauritzen til Altinget og fortsætter:

“Når man gør puljen op, så er der omkring 60 millioner kroner, der går til dem, det egentlig oprindeligt handlede om, og 90 millioner, der går til alt mulig andet. Og det andet bliver der mere og mere af. Jeg synes ikke, det er rimeligt, at en sådan ordning kan benyttes af en zoologisk have eller af en festival,” siger Karsten Lauritzen.

Læs historien her.

Norsk valggyser under opsejling
Og vi kan også lige nå en tur forbi vores nabo mod nord, Norge. Her er der nemlig under en uge til stortingsvalget, der ligger 11. september. Og der er lagt op til lidt af en valggyser, hvor Arbeiderpartiet hænger i målingerne og måske kan miste sin titel som Norges største parti.

Altinget har talt med den norske valganalytiker Svein Tore Marthinsen, som udlægger det norske valg, partiernes tilstand og den norske spærregrænse på fire procent.

”Værdipolitik bliver diskuteret meget mere i år end tidligere. Det har særligt været diskusion om 'norske værdier', og hvad det vil sige. Det er normalt den slags debatter, som er til fordel for Fremskridspartiet, Kristeligt Folkeparti og Senterpartiet,” siger Svein Tore Marthinsen.

Læs hele gennemgangen af det norske valg, og bliv klædt ordentligt på her.

Det sker i dag
- Flagdag for Danmarks udsendte: Lars Løkke Rasmussen (V) deltager først i flagdagen i Slagelse, hvor der vil være parade, og statsministeren vil holde tale. Senere på dagen taler Løkke på Thorvaldsens Plads i København.

- Folketingets Udenrigsudvalg har kaldt miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i åbent samråd klokken 13.30 om ophugning af danske skibe uden for Danmarks grænser.

- Regeringen og Dansk Folkeparti fortsætter forhandlingerne om registreringsafgiften, og parterne mødes klokken 16.30.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

0:000:00