Politisk overblik: ”Der er kommet ro på kaosset i blå blok”

DAGENS OVERBLIK: Blå blok har siden november sidste år halet ind på rød blok, og der er næsten dødt løb nu. Og så fylder Claus Hjort Frederiksen 70 år. 

Foto: /ritzau/Linda Johansen
Cecilie Gormsen

En ny uge er i gang, og det er med en god nyhed til partierne i blå blok. I det nyeste kvalitetsvægtede gennemsnit af augusts meningsmålinger, som professor Kasper Møller Hansen laver for Altinget, fremgår det nemlig, at der praktisk talt er dødt løb i dansk politik, efter blå blok kun er gået frem siden regeringsudvidelsen i november.

”Når vi står midt i debatten om finanslov, ser alt selvfølgelig lidt dramatisk ud, men overordnet er der kommet ro på kaosset i blå blok,” siger Kasper Møller Hansen.

Se gennemsnittet af meningsmålinger her.

Løkke: 2016 var anstrengt
Og at der igen er ro i blå blok er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) enig i. I et interview i søndagens Berlingske fortæller han, at ”sidste folketingsår på alle måder var en anstrengt parlamentarisk situation". Han vil bruge efteråret på at skabe et bedre samarbejde med særligt Dansk Folkeparti.

”Sidste efterår låste tingene. Der var det ikke DF, der låste det – det kom et andet sted fra (Liberal Alliance, red.) – men det havde så den afledte effekt, at der var nogle alliancer (mellem DF og S, red.), som blev cementeret i et fravær af fremdrift. Det brugte vi så foråret på at tø op. Og nu synes jeg, der er et godt udgangspunkt for at genstarte nogle ting,” siger Lars Løkke Rasmussen til Berlingske.

Læs hele interviewet her.

Dagens fødselar:
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) fylder 70 år i dag. Stort tillykke!

 

3 x analyse om den første og sidste tyske tv-duel
24. september er der valg i Tyskland, og søndag aften mødtes de to spidskandidater, Angela Merkel og Martin Schulz, i den eneste tv-duel inden valget.

Undervejs i debatten blev seerne spurgt, hvem der gjorde det bedst af de to kandidater, og her svarede de fleste Merkel. Den analyse er den mangeårige iagttager af tysk politik Siegfried Matlok, der tidligere har været chefredaktør på Der Nordschleswiger, enig i.

”Selv om meningsmålingerne viser, at Merkel har vundet, så synes jeg personligt, at Schulz gjorde en ualmindelig god figur,” siger han til DR Nyheder og fortsætter:

”Men jeg tror ikke, det er nok til at vende det nederlag, der tegner sig i meningsmålingerne, til en sejr.”

Ifølge Berlingskes tysklandskorrespondent Troels Heeger endte søndagens tv-duel i en høflig og blodfattig meningsudveksling.

”I løbet af TV-duellen formåede de to kandidater ikke at demonstrere grundlæggende politiske uenigheder, og det er først og fremmest et problem for Martin Schulz, der står over for massive problemer med at overbevise Tysklands ubesluttede vælgere om, at SPD udgør et reelt alternativ til Merkel,” skriver Troels Heeger i sin analyse.

Og at det var en kedelig debat er Politikens europakorrespondent Erik Jensen enig i. Han peger på, at tv-duellen søndag aften blev nogenlunde ligesom de foregående ugers kampagne:

”Respektfuld, alvorlig, småkedelig og så fuld af gensidig venlighed og god tone, at det snarere lignede en pegepind frem mod endnu en bred regeringskoalition end rygende pistoler, rettet mod rivalen,” skriver Erik Jensen og fortsætter:

”Eller som en tysk tv-kommentator udtrykte det: Det var snarere en duet end en duel.”

Flertal åbner for gratis hjælp til angstramte
Efter at flere eksperter har konkluderet, at det kan være omkostningsfrit for Danmark at tilbyde gratis psykologisk hjælp, fordi det vil give store besparelser i overførselsindkomster og sygehusudgifter, erklærer et flertal på Christiansborg sig nu positive over for ideen. Det skriver Information.

Både Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, SF, De Radikale og Alternativet er positive. DF's psykiatriordfører Liselott Blixt har længe talt for, at gratis psykologisk hjælp vil være selvfinansierende for staten:

”Men finansordførerne i Folketinget er svære at overbevise med den slags argumenter. Det vægter sgu ikke lige så højt som, ’hvis vi nu sætter bilafgifterne ned, så sælger vi flere biler’. Derfor er jeg virkelig glad for, at forskningen i England understøtter vores arbejde for en bedre psykiatri. Det skal vi kigge nærmere på nu,” siger Liselott Blixt til Information.

Find historien her.

Samuelsen kalder ambassadør til samtale
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har kaldt Nordkoreas ambassadør i Skandinavien til samtale i Udenrigsministeriet efter Nordkoreas seneste atomprøvesprængning, der blev gennemført søndag.

”Nordkoreas ambassadør er nu kaldt til en samtale i Udenrigsministeriet, hvor vi i klare vendinger vil give udtryk for vores bekymring og fordømmelse over det nordkoreanske regimes handlinger. Det er et alvorligt diplomatisk skridt, som jeg håber at styret i Pyongyang vil notere sig,” siger Anders Samuelsen.

Den danske udenrigsminister kalder Nordkoreas retorik og atomprøvesprængning for dybt bekymrende og en trussel mod global fred og sikkerhed.

Det sker i dag
- Kinas energiminister har de seneste dage været på besøg i Danmark, og mandag er sidste dag på turen. Det er et historisk visit, hvilket du kan læse mere om her.

- FN's sikkerhedsråd mødes til krisemøde om Nordkorea

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)









0:000:00