Politisk overblik: Der mangler 5,25 milliarder i regeringens regnestykke

DAGENS OVERBLIK: En tredjedel af pengene til regeringens skattelettelser skal findes ved at skære i offentlige ydelser. Men hvordan regeringen konkret vil finde pengene, vil finansminister Kristian Jensen ikke fortælle.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Cecilie Gormsen

Det er dagen derpå efter regeringens præsentation af sit finanslovsforslag, og vi kan allerede nu afsløre, at dette overblik også står i finanslovens tegn.

Efter regeringen de seneste tre dage har præsenteret et udspil om dagen – skatteudspil i tirsdags, erhvervsudspil i onsdags og finanslov torsdag – er en del af finansieringen fortsat uklar.

En tredjedel af regningen svarende til 5,25 milliarder kroner mangler nemlig ifølge Berlingske stadig at blive finansieret, og det får politikere og økonomer til at efterspørge et svar på, hvor pengene skal komme fra.

Regeringen lægger selv op til, at de sidste penge skal findes ved at justere overførselsindkomster, og det gælder blandt andet et loft over børnechecken, ændrede optjeningsprincipper for velfærdsydelser til udlændinge og egenbetaling for udlændinge til danskundervisning.

Men selvom flere har stillet spørgsmålstegn ved det regnestykke, vil Kristian Jensen ikke komme nærmere ind på, hvordan besparelserne præcis skal skrues sammen.

”Hvis man har et mål, man skal nå, kan man vælge forskellige veje til at nå det mål. Vi mener, at det er realistisk at nå et mål på 5,25 mia. kr. på de justeringer, og det vil vi drøfte i forhandlingslokalet,” siger han til Berlingske.

Find artiklen her.

3 nedslag i finansloven

Forsvarets substantielle løft kommer senere
Der er afsat utilstrækkeligt med penge til forsvaret i regeringens finanslovsforslag, lyder kritikken fra forsvarets personale. Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen lover dog, at der kommer flere penge til at styrke forsvaret end de maksimalt 2,5 mia. kroner, som er afsat i finanslovsforslaget. Det skriver Jyllands-Posten.

”Det, der fremgår af finansloven, er ikke det substantielle løft af forsvaret, som regeringen har lovet. Det vil fremgå i kroner og øre den dag, vi fremlægger vores udspil,” siger Claus Hjort Frederiksen, der dog ikke vil komme nærmere ind på størrelsen af dette substantielle løft.

Der skal i løbet af efteråret forhandles et nyt forsvarsforlig på plads, der skal fastlægge de økonomiske rammer for forsvaret fra 2018-2022.

Læs historien her.

Foreninger rundbarberes
900 udsatte børnefamilier står til at blive ladt i stikken, hvis regeringen kommer igennem med sin plan om at skære i støtten til landets foreninger. Det fortæller Mødrehjælpen til Altinget: civilsamfund, efter at finanslovsforslaget er lagt frem.

"Vi står til at miste 800.000 kroner. Det betyder, vi må afskedige to socialrådgivere, som tilsammen kunne have hjulpet 900 familier på et år. Jeg er er skuffet over, at man ovre i Skatteministeriet ikke har en forståelse for det meget vigtige hjælpearbejde, som sker i de almennyttige organisationer," siger direktør Mads Roke Clausen.

Og Mødrehjælpen er langt fra alene om at blive ramt af regeringens sparekniv i finansloven. I alt vil Skatteministeriet hente 155 millioner kroner på at fjerne almennyttige foreningers såkaldte moms-kompensation allerede fra 2018. Dermed vil foreningerne ikke få udbetalt moms-refusion for udgifter, de allerede har afholdt her i 2017.

Pengene skal finansiere en ny kontrolinstans i Skat.

”Det er tyveri ved højlys dag," siger Vibe Klarup, der er formand for Frivilligrådet.

Læs historien her.

Udspil forringer faglærtes uddannelse
Politikerne på Christiansborg skal ikke undre sig over mangel på håndværkere i fremtiden, hvis de gennemfører et sparekrav på to procent på erhvervsskolerne.

Sådan lyder det ifølge TV 2 fra Uddannelsesforbundet, der organiserer lærere, ledere, vejledere og konsulenter på erhvervsskolerne.

”Der er simpelthen ikke økonomi ude på erhvervsskolerne til, at vi kan levere den tilstrækkelige kvalitet, hvis vi skal gøre det til den økonomi, som der er lagt op til,” siger formand Hanne Pontoppidan.

Det store overblik
Vil man have et overblik over, hvad finansloven ellers indeholder, så har vi samlet 23 hovedpunkter her.

Alvorlige anklager i Ritts nye bog
Og nok med finanslov i denne omgang, så vi springer videre til BT, der har en opsigtsvækkende anklage fra Ritt Bjerregaard.

Den tidligere socialdemokratiske toppolitiker Ritt Bjerregaard er nemlig ude med en alvorlig anklage om, at S-toppen i 1980'erne var medskyldige i politikeren Inge Fischer Møllers selvmord. Det fremgår af bogen ”Valgt”, som er andet bind af Ritt Bjerregaards erindringer. Her skriver hun blandt andet:

”Der var absolut ingen forståelse for Inges kvaliteter i ledelsen. Hun blev mobbet fra den første dag, fik ikke de papirer, hun skulle bruge, blev holdt hen med snak, blev ikke inviteret med til de internationale møder, og så måtte hun blive hjemme …,” skriver Ritt Bjerregaard.

Den tidligere finansminister og S-næstformand Knud Heinesen har afviser anklagen:

”Jeg kan blankt afvise Ritts nederdrægtige og usande påstand. Jeg har aldrig mobbet Inge Fischer Møller, som var en overordentlig venlig, engageret og livlig kollega, som jeg satte megen pris på,” skriver Knud Heinesen blandt andet i en mail til BT.

Læs hele historien her.

Frank Jensen udvandrer fra interview
Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), afbrød torsdag et interview med TV 2 Lorry om Amager Fælled efter spørgsmål om konsekvenserne for naturen.

"Jeg gider ikke at debattere med dig. Det kører lidt i ring," lød det fra Frank Jensen, inden han forlod interviewet.

Amager Fælled er en af de helt store sager i København op til kommunalvalget i november. Debatten om et nyt boligbyggeri på Amager Fælled nåede denne uge nye højder, efter det kommunalt ejede selskab By og Havn i mandags ryddede beplantningen på en del af området for at tage jordprøver forud for byggeriet. 

Se interviewet her

Det sker i dag

10.30: Regeringen og Dansk Folkeparti fortsætter fredag forhandlingerne om registreringsafgiften.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00