Politisk overblik: DF foreslår fodlænker til terror-sympatisører

OVERBLIK: Det skal være muligt at give "mistænkelige" personer fodlænke på, selvom de ikke er dømt for noget, foreslår DF. Få hele dagens politiske overblik her.

Foto: Jens Dresling/ ritzau
Mette Pabst

Dagens politiske overblik byder på politiske forslag fra både S og DF, samt en sur nyhed for udlandsdanskere.

Vi starter hos Dansk Folkeparti, der har luftet et politisk forslag i sommervarmen. Partiet foreslår, at Efterretningstjenesten skal have helt frie rammer til at sætte elektroniske fodlænker på "mistænkelige" personer, selvom de ikke er dømt for noget. Det skriver DR.dk.

"Der er jo rigtig mange i det danske samfund, som har sympati for forskellige ekstreme bevægelser, eksempelvis Islamisk Stat, og det kan være svært for efterretningstjenesten at holde styr på dem alle sammen hele tiden. Derfor foreslår vi, at PET skal have mulighed for at give dem elektronisk fodlænke på," siger udlændingeordfører Martin Henriksen til DR.dk.

Det vidtgående forslag bliver dog ifølge ekspert svært at forene med grundlæggende retssikkerhed.

"Hvis man skal bruge så vidtgående form for overvågning, kræver det, at der er en række retssikkerhedsmæssige garantier, som skal beskytte mod misbrug. Det er der ikke i det her forslag," siger direktør ved tænketanken Justitia Jacob Mchangama til Berlingske.

S forslag om vold i hjemmet
Hos Socialdemokratiet ligger man ikke på den lade side i sommerferien.

Tirsdag var partiet ude med et nyt forslag om gratis psykologhjælp til voldsramte kvinder, og i dag foreslår partiet at gøre det kriminelt at lade børn overvære vold i hjemmet.

En rapport fra SFI viser, at 5,3 pct. af alle danske børn har oplevet vold i familien, inden barnet fylder otte år. Det får Socialdemokratiet til at foreslå, at man skal kunne straffe forældre, der slår hinanden, hvis et barn er vidne til volden.

"Mange gange ender vold i hjemmet ikke i en retssag, fordi det er forældrene, der er voldelige mod hinanden og måske ikke vil anmelde det. Men man glemmer, at barnet selvstændigt er blevet udsat for noget forkert," siger socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til Jyllands-Posten.

Pernille Rosenkrantz-Theil vil ikke ud med et specifikt bud på, hvad straffen skal være, men mener, at den skal ligge under den mildeste voldsparagraf, der kan give op til tre års fængsel.

Tusindvis mister folkepension
Vi runder dagens politiske overblik af med en kedelig nyhed for udlandsdanskere: Tusindvis kan miste retten til fuld folkepension.

Det er danskere bosat i udlandet, der grundet en aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti, får problemer med at oppebære retten til fuld pension. Det skriver Berlingske.

Aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti betyder, at man skal have boet i Danmark ni tiendedele af tiden fra det fyldte 15. år og frem til folkepensionsalderen for at have ret til den fulde folkepension. Det svarer til, at man kun må have været udlands i omkring fem år.

Tidligere var reglerne, at man skulle have boet 40 år i Danmark efter at være fyldt 15 år, hvilket gav omkring 10 års mulighed for udlandsophold.

Reglerne bliver kritiseret af både Socialdemokratiet og Enhedslisten, men Venstres finansordfører Jacob Jensen forsvarer aftalen.

"Det er simpelthen at finde hår i en suppe, der ellers er rimeligt velsmagende – når man definerer suppen som det danske velfærdssamfund – hvis man siger, at det her er et kæmpestort problem eller et signal, der afholder mange mennesker fra at tage til udlandet," siger han til Berlingske.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00