Politisk overblik: Forskelsbehandling af veteraner og underskud hos PostNord

OVERBLIK: Ikke alle veteraner kan få livslang pensionsydelse, PostNord mønstrer en fordobling af sidste års underskud, og så er Pernille Skipper ifølge hende selv ikke elitær. Få hele det politiske overblik her.

Foto: Peter Klint/ ritzau
Mette Pabst

Dagens politiske overblik tager os forbi Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper, der ikke mener, hun er en del af eliten, og et PostNord med en økonomi i knæ.

Vi starter dog et helt andet sted. Onsdag den 14. august 1996 er ikke en dato, mange går og husker på. Men for de danske krigsveteraner er datoen af stor betydning. De soldater, der er blevet udsendt før datoen, kan nemlig ikke modtage den samme livslange ydelse for arbejdsskader, som soldater udsendt efter. Det skriver Politiken.

Forskelsbehandlingen skyldes, at ydelsen først blev vedtaget i 1996 og ikke gælder med tilbagevirkende kraft. En regel, der ifølge veteranerne selv ikke giver mening.

"Det var soldater udsendt før august 1996, der lå til grund for, at ordningen blev indført. Derfor giver det ingen mening, at de ikke også har ret til at modtage ydelsen," siger Åse Lindman, der er jurist med fokus på arbejdsskader hos Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF) til Politiken.

Reglerne møder heller ikke opbakning fra Dansk Folkeparti, der mener, at lovgivningen bør ændres.

"Her er jo tale om en urimelig forskelsbehandling, og for mig at se er der ikke noget i vejen for, at man fra politisk side bliver enig om at lave det om," siger Dansk Folkepartis veteranordfører Jeppe Jakobsen.

Læger advarer mod nyt register
Det nye sundhedsdataregister, som Sundheds- og Ældreministeriet vil oprette, får en hård medfart fra læger. Det fortæller Jyllands-Posten.

Programmet skal ifølge ministeriet sikre en nemmere adgang til oplysninger på tværs af sundhedsvæsenet og skal indeholde informationer om datoer, tid og sted for patienternes sundhedsaftaler. Men det nye register er forhastet og problematisk, mener Dansk Selskab for Almen Medicin, som er de praktiserende lægers lægefaglige selskab.

Samme kritik kommer fra Thomas Birk Kristiansen, læge og formand for Patientdataforeningen, der mener, at registeret bryder med de rettigheder, der normalt hersker omkring personfølsomme data.

"Hvis man har en aftale hos en psykiater, en gynækolog eller hos Sexologisk Klinik, er det jo ikke sikkert, at man er interesseret i, at ens tandlæge eller fysioterapeut skal vide det," siger Thomas Birk Kristiansen til Jyllands-Posten.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby understreger, at registeret naturligvis behandler de personfølsomme oplysninger varsomt.

"Selvfølgelig skal vi være varsomme, når vi åbner for nye muligheder for at dele data om patientforløb – det kan der næppe være to meninger om, og det gælder også for Nationalt Patientindeks," siger hun.

PostNord og en ikke-elitær Pernille Skipper
PostNord er endnu engang i vælten, efter regnskabet for første halvår af 2017 er blevet offentliggjort. Regnskabet viser en fordobling af underskuddet og et stort fald i omsætningen.

Målt på driftsresultatet har PostNord Danmark tabt 748 millioner svenske kroner i første halvår af 2017, og det er mere end dobbelt så meget som i første halvår af 2016, skriver ritzau.

PostNords regnskab har tidligere givet anledning til bekymring blandt politikerne og ikke mindst transportminister Ole Birk Olesen (LA), der fik en næse af Folketinget for ikke at have orienteret Postforligskredsen i sagen om de økonomiske udfordringer for PostNord Danmark.

Vi slutter dagens politiske overblik af hos Enhedslisten. Her afviser partiets ordfører Pernille Skipper overfor Politiken, at hun skulle være en del af eliten.

"Det tror jeg, man ret objektivt kan sige, at jeg er rimelig langt fra. Det er jo ikke, fordi jeg ikke gerne vil have indflydelse, men min bankkonto tilsiger det ikke, mit partis position tilsiger det ikke, og mit netværk tilsiger det ikke," siger hun til Politiken.

På "elite-skalaen", der går fra 1 til 10, hvor 10 er mest elitær, giver Pernille Skipper sig selv et 1-tal. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00