Politisk overblik: Minister fratager Kvinfo 3,4 millioner kroner i støtte

DAGENS OVERBLIK: Kulturministeriets støtte til Kvinfo bliver skåret med over tre millioner kroner, Messerschmidt går til kamp mod DR og så er Özlem Cekic kommet i modvind. Få dit politiske overblik her.

Foto: /ritzau/Tor Birk Trads
Cecilie Gormsen

Godmorgen og velkommen til en ny og dejlig dag i dansk politik.

Vi starter Kvinfo, hvor det nu står klart, at støtten til kønscentret bliver skåret 3,4 millioner kroner.

Siden foråret har det stået klart, at Kvinfo ville miste opgaven med at drive et forskningsbibliotek om køn og ligestilling. Og nu har kulturminister Mette Bock (LA) altså sat beløb på, hvor mange støttekroner det drejer sig om. Det fremgår af et folketingssvar fra Mette Bock til Socialdemokratiets Mogens Jensen.

Der er samråd om sagen i dag tirsdag klokken 11.15. Her skal kulturministeren forklare, hvorfor Kulturministeriet sløjfer 3,4 millioner kroner af de i alt 6,8 millioner kroner, ministeriet har støttet Kvinfo med.

Messerschmidts opgør med DR
Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt sender en verbal bredside mod DR. Det sker i et interview i Berlingske, hvor han blandt andet kalder DR's serie 1864 for et monument på, hvordan man kan misbruge skattepenge på politisk propaganda.

”Jeg kritiserer ikke Danmarks Radio som borgerlig politiker, jeg gør det først og fremmest, fordi min husstand er tilmeldt licens, og jeg bliver mere og mere vred over at skulle betale for det, der kommer ud. At de så kan dække sig ind under noget, der er sendt midt om natten eller på en eller anden sekterisk kanal, som så skulle repræsentere et verdensbillede, jeg er enig i, kan slet ikke sammenlignes med den hovedstrøm som udgår fra DR,” siger Morten Messerschmidt.

Læs hele interviewet hos Berlingske.

Venstre vil alligevel tillade peberspray
Venstre har lavet en mindre kovending og går nu ind for en modereret lovliggørelse af peberspray – så længe det kun kommer i hænderne på ”de rigtige mennesker”. Det fortæller Britt Bager (V), der er medlem af Retsudvalget, til TV 2 Østjylland.

”Jeg er tilhænger af en lovliggørelse af peberspray i det omfang, hvor vi kan sikre, at det kun kommer i hænderne på de rigtige mennesker. Her forstået på den måde, at det kan skabe tryghed for en gruppe borgere, eksempelvis ældre og erhvervsdrivende, der kunne være udsatte grupper i forhold til eksempelvis røveri,” siger Britt Bager (V).

Så sent som sidste år fremsatte Dansk Folkeparti et beslutningsforslag om at lovliggøre peberspray. Men den daværende justitsminister Søren Pind (V) og regeringen skød forslaget ned. Men nu lyder der altså nye toner fra Venstre – hvilket partiets retsordfører Preben Bang Henriksen også bekræfter overfor Ritzau.

Han fortæller, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er i gang med at indhente erfaringer fra udlandet for at se på muligheden for at lovliggøre peberspray.

2 x flertal:
Vi kan også lige nævne, at der tegner sig flertal i Folketinget for to ting:

1) Efter sommerens bandeuroligheder, der især har raseret på Nørrebro i København, er et flertal nu klar til at udvise flere kriminelle udlændinge. Det skriver Jyllands-Posten, og du kan læse artiklen her.

2) Der viser sig nu også et flertal for at indføre en vejskat for udenlandske bilister. Et flertal uden om VLAK-regeringen er nemlig klar til at kopiere Tysklands eksempel, så udenlandske bilister skal betale for at bruge de danske veje. Information har historien her.

DF vil frede produktionsskoler
Ikke én eneste produktionsskole skal dreje nøglen om som følge af en kommende forberedende grunduddannelse.

Det mener Dansk Folkeparti, som forud for onsdagens forhandlinger om uddannelsen har en række klare krav til regeringen.

”Ministeren har gentagne gange sagt, at man vil nedlægge produktionsskolerne. Det er meget smerteligt for os i Dansk Folkeparti at lytte til,” siger erhvervsuddannelsesordfører Marlene Harpsøe til Altinget.

Anbefalinger til ny feriepenge-lov
Tirsdag afleverer ferielovsudvalget sine anbefalinger til en ny ferielov til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Udvalget blev nedsat i 2015, og har blandet andet skulle se på problemet med optjeningsprincippet for nyansatte. Problemet betyder, at en nyansat kan risikere at skulle arbejde i op til 16 måneder uden betalt ferie, og tilbage i 2014 vurderede EU-Kommissionen at det er i strid med EU's arbejdsmarkedsdirektiv.

Anbefalingerne bliver præsenteret klokken 11.

Özlem Cekic i stormvejr
Og så skal vi lige have en enkelt bogudgivelse med. Den tidligere SF'er Özlem Cekic er kommet i modvind for sin bog ’Hvorfor hader han dig, mor?’, som bliver udgivet tirsdag. For dedikationen i begyndelsen af bogen har allerede skabt røre. Den dedikeres nemlig til de to ofre for terrorangrebet i København i februar 2015, Finn Nørgaard og Dan Uzan.

”Begge blev de ofre for den manglende demokratiske samtale i Danmark, da de mistede livet under terrorangrebet den 14. februar 2015 i København. Æret være deres minde,” skriver Özlem Cekic.

Men den dedikation synes Berlingskes debatredaktør Anne Sophia Hermansen ikke om:

”Jeg er faldet over hendes dedikation, og jeg kan tage fejl, men jeg troede, at Dan Uzan og Finn Nørgaard blev slået ihjel af terroristen Omar el-Hussein. At han skød og dræbte dem. Men ifølge Cekic blev de ofre for "den manglende demokratiske samtale", jaså,” skriver Anne Sophia Hermansen.

Det sker i dag:

Kl. 11.00: Ferielovsudvalget afleverer i dag sine anbefalinger til et nyt feriepengesystem.

Kl. 11.15: Socialdemokratiets Mogens Jensen har kaldt kulturminister Mette Bock (LA) i samråd om status for flytningen af biblioteksopgaven fra Kvinfo og grænsedragningen mellem videnscenter og biblioteksopgave

Kl. 13.45: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal i åbent samråd om øget kommercialisering af tandplejen i Danmark

Kl. 14.15: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i samråd om Europol-aftalen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Özlem Sara Cekic

Generalsekretær, Brobyggerne – Center for Dialogkaffe, foredragsholder, forfatter, TedSpeaker, debattør, fhv. MF (SF)
sygeplejerske (Hovedstadens Sygehusfællesskab 2000)

0:000:00