Politisk overblik: Minister vil fjerne internet ved eksamen i gymnasiet

DAGENS OVERBLIK: Undervisningsminister Merete Riisager vil fjerne gymnasieelevernes adgang til internet under eksamen, et nyt feministisk parti er klar til kommunalvalget og så er DF's Kenneth Kristensen Berth blevet vred. Få dagens overblik her.

Foto: /ritzau/Finn Frandsen
Cecilie Gormsen

Godmorgen og velkommen til en ny dag i dansk politik.

Vi starter i gymnasiet, hvor eleverne i fremtiden må undvære internet ved eksamen.

Sådan lyder det fra undervisningsminister Merete Riisager (LA) i onsdagens Berlingske.

”Vi har åbnet en motorvej for snyd ved at indføre direkte adgang til internettet ved eksamen. Det er simpelthen alt for fristende for unge mennesker, for hvem det er helt naturligt at være på nettet, at sidde til eksamen og hente svar fra andre uden for eksamenslokalet. Derfor vil jeg nu ændre den måde, vi afvikler eksaminerne på,” siger Merete Riisager til Berlingske.

Gymnasierne har siden 2010 haft mulighed for på forsøgsbasis at give eleverne netadgang ved skriftlige eksaminer i udvalgte fag. Merete Riisager behøver ikke et folketingsflertal for at lukke for internetadgangen, og hun vil orientere forligskredsen på et møde senere i dag.

Find historien her.

Nyt feministisk parti er klar til valg
Op til kommunal- og regionsrådsvalget 21. november har et nyt parti meldt sig på banen. Feministisk Initiativ, der har søsterpartier i Sverige, Finland og Norge, vil sætte ligestilling på den politiske dagsorden.

Muneeza Rosendahl er en af partiets kandidater og tre talspersoner, og i et interview med Politiken fortæller hun, at feminisme ikke kun handler om ligestilling, men om lige adgang for alle til samfundet.

”Vi vil gerne have, at folk forstår, at vi ikke bare er en flok sure kvinder, der vil have mænd ned med nakken, men at vi støtter ligestilling for både mænd og kvinder, og at vi også ønsker at højne mænds rettigheder,” siger Muneeza Rosendahl.

Feministisk Initiativ har siden januar 2017 arbejdet for at stille op i København og Region Hovedstaden.

Vred DF'er: Det er manipulation af virkeligheden
Lidl er kommet ud i et blæsevejr, efter supermarkedskæden har fjernet et kors på et billede på en emballage til kædens græske yoghurt.

Det har blandt andre fået Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, op af stolen. Det skriver BT.

På emballagen ses et billede fra den græske ø Santorini. Her ses en kirke med en blå kuppel – hvor der på toppen engang var et kors. Men det er blevet redigeret væk, og det kan man ikke, mener Berth:

”Det er manipulation af virkeligheden og udtryk for, at man voldfører historien. Når man gerne vil bruge flotte billeder fra Santorini, burde man selvfølgelig ikke redigere kors væk. Hvis Lidl var et medie, ville det her jo minde om Jeppe Nybroe-sagen," siger han til BT.

Sandhedens time om flygtningefordeling
EU-Domstolen skal i dag, onsdag, afgøre en stærkt kontroversiel sag, som Ungarn og Slovakiet har bragt mod EU’s Ministerråd. De to lande mener, at den flygtningeomfordeling, som blev besluttet for at lette presset på Italien og Grækenland i kølvandet på den massive mennesketilstrømning i sommeren 2015, er ulovlig. Sagen har stor principiel betydning, fordi samme princip ligger under den foreslåede reform af EU’s asylsystem, som er på vej gennem EU-maskineriet lige nu.

Kristian Jensen til SR: I kan glemme en invitation
Socialdemokratiet og Radikale kan godt glemme en invitation til forhandlingerne om registreringsafgiften. Det fortæller finansminister Kristian Jensen (V) ifølge Jyllands-Posten, der afviser, at de to oppositionspartier kommer med i en aftale om en ny bilafgift.

”For at finansiere regeringens skatteudspil, så har vi brugt midler fra den første fase af Jobreformen. De partier, som ikke ville være med til at finansiere den første fase, kan heller ikke være med til at udmønte pengene,” siger Kristian Jensen.

Socialdemokratiet og Radikale er ikke med i aftalen om Jobreform I, der blandt andet indførte integrationsydelse og 225-reglen, og som blev vedtaget af regeringen og Dansk Folkeparti inden sommerferien.

S og R truer dog med at rive bilafgiften over, når de får magten, hvis der ikke bliver lavet en ordentlig aftale.

60 % af ny velfærd er gået til sundhed
Der bliver brugt 83 milliarder mere på velfærd i dag, end der gjorde i år 2000. Og 60 procent – svarende til 49 milliarder kroner – er gået til sundhed. Det skriver Altinget.

Og de tal understreger, at der er behov for reformer, mener både Radikale og Venstre. 

”Danmark saver i den gren, vi selv sidder på, hvis de stigende sundhedsudgifter betyder færre penge til uddannelse, forskning, klima og miljø. Det understreger behovet for reformer,” siger Radikales finansordfører, Martin Lidegaard.

Ifølge ham vil reformer, der kan øge arbejdsudbuddet, give en større samfundskage, hvor sundhedsudgifterne kan stige, uden at det er på bekostning af andre. Og det er Venstres finansordfører, Jacob Jensen, enig i. Det kan du læse mere om her.

EL sætter gang i KV17-kampagne
Med under tre måneder til kommunal- og regionsvalget begynder Enhedslisten nu at rulle sin valgkampagne ud. Det sker under titlen "Velfærdens helte", hvor partiet vil arbejde for mere tillid, flere kollegaer og mere i løn til de offentlige ansatte.

I forbindelse med sit sommergruppemøde fremlagde Enhedslisten et udspil om lønhop til sosu'er, pædagoger og sygeplejersker og lønstop for offentlige chefer, men nu er partiet klar med fire nye konkrete udspil:

  • Det såkaldte produktivitetskrav på sygehusene skal afskaffes allerede i 2018.
  • Styringen med måltal i politiet skal stoppes
  • Folkeskolen skal ud af PISA-regimet og obligatoriske tests skal afskaffes
  • Offentligt ansatte skal have mulighed for at ytre sig mere frit via såkaldte whistleblowerordninger i alle statslige myndigheder, regioner og kommuner.

Det sker i dag
Kl. 7.45: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) skal i åbent samråd om de stigende sagsbehandlingstider på arbejdsskadeområdet.

Kl. 9.00: Møde i Udenrigspolitisk Nævn

Kl. 13.00: Selvom Folketinget ikke officielt er åbnet endnu, så mødes det alligevel i dag, når et forslag til at ændre loven om afgift af elektricitet skal andenbehandles.

Kl. 14.00: Den nye fiskeriminister Karen Ellemann (V) skal i samråd om Vækst- og Udviklingspakken for dansk fiskeri.

Og så skal EU-domstolen afgøre en sag om, hvorvidt EU’s ministre gik for langt ved at tvinge lande til at fordele flygtninge, der var strømmet til Italien og Grækenland i 2015.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00