Analyse af 
Søren Elkrog Friis

Privat-Per spændte ben for populær fagboss. Nu ved ingen i 3F, hvem der kan løfte arven

Per Christensen kom til som en overraskelse, men blev en stærk formand, som har bevæget 3F langt ind mod magtens centrum. Også så langt, at medlemmerne nogle gange har vredet hans arm rundt i vrede. Hans afgang i utide udløser nu et kompliceret magtspil om formandsposten i Danmarks største fagforbund.

Per Christensen indvier statue af tidligere statsminister Anker Jørgensen (S) i Sydhavnen i 2019. Anker Jørgensen var formand for SID - forgængeren for 3F, før han blev statsminister. I midten den daværende S-gruppeformand på Københavns Rådhus Susan Hedlund, der tog initiativet til statuen.
Per Christensen indvier statue af tidligere statsminister Anker Jørgensen (S) i Sydhavnen i 2019. Anker Jørgensen var formand for SID - forgængeren for 3F, før han blev statsminister. I midten den daværende S-gruppeformand på Københavns Rådhus Susan Hedlund, der tog initiativet til statuen.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Aldersgrænser for formænd i fagforbund er ikke ualmindeligt. Det er heller ikke ualmindeligt, at siddende formænd forsøger at få ændret vedtægterne, når de nærmer sig grænsen. Det gjorde for eksempel FOA's Dennis Kristensen - dog uden held.*

Meget tydede dog på, at 64-årige Per Christensen ville få held med at sløjfe aldersgrænsen på 65 år i 3F, så han på kongressen til september kunne blive genvalgt til en fjerde periode som øverste tillidsvalgte i Danmarks største fagforbund.

Men afsløringerne af et vildt dobbeltliv blev betonklodsen, som afsporede fagbossens fortsatte karriere i toppen af dansk fagbevægelse.

Det kan undre, hvorfor der skulle gå en måned, fra den 88 mand høje hovedbestyrelse i 3F den 22. december blev orienteret om sagen af Per Christensen, til krisemødet den 25. januar, som kulminerede med beskeden om, at han fratræder stillingen som formand.

En del af forklaringen er formentlig, at Per Christensens egen version ikke har været så udtømmende som den historie, B.T. senere kunne afsløre.

Men der er heller ingen tvivl om, at visheden om en sag, som kunne medføre formandens afgang i utide, har udløst vild panik på de indre linjer i 3F, hvor Per Christensen udgør slutstenen i et delikat balanceret magthieraki.

Stærk formand med skarpe kanter
Selv om Per Christensens eftermæle nu tegner til at skulle handle om svigt, løgne og bedrag i privatlivet, har han i rollen som forbundsformand været en succes.

Både med- og modspillere i 3F beretter om en stærk formand, som har landet vigtige politiske resultater og været populær hos medlemmerne. Men også en kontant og til tider uforudsigelig formand, som man ikke har skullet komme på tværs af.

Lad os starte med at spole tilbage til 2013, hvor Per Christensen til manges overraskelse blev valgt som forbundsformand.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00