Debat

Professor fastholder budskab: Sundhedsvæsenet har fået flere penge

REPLIK: Professor Signild Vallgårda holder fast i sit budskab om, at sundhedsvæsenet ikke har været udsat for besparelser, og at politikerne derfor ikke skal bruge det som et argument for at få flere penge til sundhed.

GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Signild Vallgårda
Professor i sundhedspolitiske analyser, Københavns Universitet 

Fire fagforbundsformænd for ansatte i sundhedsvæsenet er gået i rette med mit indlæg på Altinget 23.maj om de stigende sundhedsudgifter. Jeg betvivler ikke, at personalet på sygehusene er presset, og at tiden ikke rækker til alle de opgaver, politikere og befolkning forventer eller kræver, at de skal udføre 

Jeg har stor respekt for det arbejde, som udføres, og de allerfleste patienter er jo meget tilfredse med den behandling, de får. Men den skal jo ikke ske på bekostning af de ansatte.  

Ikke udsat for nedskæringer
Mit hovedbudskab i det debatindlæg, jeg skrev, var, at der ikke er sket reduktioner i bevillingerne til sundhedsvæsenet, tværtimod, de har været støt stigende, om end mindre i de senere år end i 00’erne. Sundhedsvæsenet er tilført flere penge, og det er det både ifølge de tal, jeg havde i artiklen, og de, som forbundsformændene fremfører.

Fakta
Deltag i debatten!
Send en mail til debat@altinget.dk

Derfor er det forkert at tale om nedskæringer og besparelser. Det giver befolkningen et fortegnet billede af den politik, som føres, hvor sundhedsvæsenet tilføres stadig flere penge. Derimod sker der hele tiden omprioriteringer inden for sundhedsvæsnet, sådan at nogle områder får mere og andre oplever nedskæringer.

Om der er penge nok i sundhedsvæsenet, er en politisk vurdering, og det er en politisk beslutning, om væsenet skal have tilført yderligere midler, sådan at det kan leve op både til politikernes og befolkningens voksende forventninger og de øgede behov, der følger af befolkningens demografiske udvikling.

Sundhedsvæsenet er tilført flere penge, og det er det både ifølge de tal, jeg havde i artiklen, og de, som forbundsformændene fremfører.

Signild Vallgårda, Professor, Københavns Universitet

Det skal bare ikke ske med argumenter om, at sundhedsvæsenet er udsat for nedskæringer, det er det ikke, det skal ske med argumenter om, at det er vigtigt, at der bliver mulighed for stadig flere og dyrere behandlinger, og at der skal være personale nok til at udføre dem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Signild Vallgårda

Professor emerita, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet
Cand.mag. i historie og litteraturhistorie (Københavns Uni. 1983), dr.med. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00