Prognose: Venstre undgår lokalt blodbad

KV17: Venstres mange borgmestre er med til at afværge et lokalt blodbad, forudser prognose for kommunalvalget på tirsdag. Dansk Folkeparti henter ind, mens Socialdemokratiet fastholder status quo.

Venstres mange borgmestre rundt i landet – ikke mindst en række nye fra kommunalvalget 2013 – spås i en prognose at kunne afværge en ellers forventet vælgerflugt fra partiet ved næste uges kommunalvalg. På billedet Herning-borgmester Lars Krarup (V).
Venstres mange borgmestre rundt i landet – ikke mindst en række nye fra kommunalvalget 2013 – spås i en prognose at kunne afværge en ellers forventet vælgerflugt fra partiet ved næste uges kommunalvalg. På billedet Herning-borgmester Lars Krarup (V).Foto: /ritzau/Ole Frederiksen
Morten Øyen

En såkaldt borgmestereffekt vil redde Venstre fra en hårdtslående vælgerlussing til kommunalvalget. I stedet bliver der tale om en mindre kindhest.

Fakta
Grundlæggende ser modellen på fem faktorer, når den skal forudsige opbakningen til et parti i en kommune. Tegnet i parentes angiver, om faktoren er positivt eller negativt korreleret med partiets opbakning ved KV17.

  1. Opbakningen ved sidste kommunalvalg (positivt). 
  2. Ændring i opbakning ved sidste kommunalvalg (negativt). 
  3. Hvorvidt partiet blev borgmester i kommunen ved sidste valg (positivt).
  4. Forskel mellem lokal og landspolitisk opbakning i kommunen ved sidste valg (positivt).
  5. Ændring i opbakningen til folketingsvalg; også kaldet den landspolitiske valgvind (positivt). 
Vigtigheden af den femte faktor, den landspolitiske valgvind, lader modellen variere afhængigt af, om partiet har borgmesterposten, andel personlige stemmer på partiet (relativt til andre partier i kommunen) samt kommunens indbyggertal.

Hvis partiet har borgmesterposten samt mange personlige stemmer, betyder den landspolitiske valgvind mindre. Jo flere indbyggere kommunen har, jo mindre betyder den landspolitiske valgvind.

Bemærk, at alle faktorer vægtes ind efter, hvor gode de var til at forudsige valgresultatet i 2013.

Kilde: Kasper Møller Hansen & Martin Vinæs Larsen

Det spår en ny prognose for kommunalvalget fra valgforskerne Kasper Møller Hansen og Martin Vinæs Larsen fra Københavns Universitet.

Prognosen er inspireret af Søren Risbjerg Thomsens valgvindsmodel og giver et bud på, hvordan de landspolitiske meningsmålinger spiller ind på kommunalvalget (se faktaboks).

”Umiddelbart kunne man forvente, at Venstre risikerer en vælgerlussing, fordi partiet er gået meget tilbage i meningsmålingerne siden kommunalvalget i 2013. Men vores prognose viser, at det ikke er tilfældet,” siger Kasper Møller Hansen og tilføjer:

Fakta
Prognosen for kommunalvalget 2017 er inspireret af Søren Risbjerg Thomsens kendte valgvindsmodel og er baseret på en model, som valgforskerne testede til kommunalvalget 2013. Detaljer om modellen kan findes i bogen KV13: Analyser af Kommunalvalget 2013 af Kasper Møller Hansen, Martin Vinæs Larsen og Christian Elmelund-Præstekær.

Dansk Folkeparti har altid lokalt været lidt bagud i forhold til den landspolitiske opbakning. Det kommer de til at hente ind på nu.

Kasper Møller Hansen
Valgforsker, professor ved statskundskab på Københavns Universitet

”Det interessante med vores model er, at vi forsøger at medtage den dynamik, det giver at have en borgmesterpost. Dem har Venstre mange af, og det redder partiet,” siger Kasper Møller Hansen.

Lille V-tilbagegang
I det seneste Risbjergsnit over meningsmålinger til et folketingsvalg står Venstre til 19,4 procent. Ved kommunalvalget i 2013 landede Venstre på et landsresultat på 26,6 procent. Men i den nye prognose falder Venstre kun til 24,5 procent.

”Det er langt mindre end man kunne have forventet,” siger Kasper Møller Hansen og henviser til, at Venstre ved kommunalvalget i 2013 fik en række nye borgmestre rundt i landet og endte som det største borgmesterparti foran Socialdemokratiet.

  S R K NB SF LA DF V EL ALT Lokallister
KV17 29 3,5 7,3 0,3 6,1 4,4 14,4 24,5 4,6 1,5 4,5
KV13 29,5 4,8 8,5 0 5,6 2,9 10,1 26,6 6,9 0 5
Ændringer -0,5 -1,3 -1,2 0,3 0,4 1,5 4,3 -2,2 -2,3 1,5 -0,5

Omvendt ser det ud for Socialdemokratiet. Partiet står i dag stærkere i de landspolitiske meningsmålinger end i 2013 – hvor vælgerne straffede Thorning-regeringen i meningsmålingerne – men da partiet har færre borgmestre at bygge valgkamp på i dag i forhold til i 2013-valgkampen, forventer forskerne ikke, at de landspolitiske vinde vil slå igennem.

Derfor forventer de, at Socialdemokratiet vil lande stort set på et landsresultat, som er status quo sammenlignet med 2013. Hvor Socialdemokratiet fik 29,5 procent på landsplan ved det seneste kommunalvalg, får partiet nu 29 procent, ifølge prognosen.

DF henter ind
Den største fremgang henter Dansk Folkeparti, der både er gået meget frem i de landspolitiske meningsmålinger og samtidig er et parti, hvor forskerne forventer, at effekten smitter direkte af.

Fra 10 procent i 2013 til over 14 procent nu. I det seneste Risbjergsnit over de landspolitiske meningsmålinger står Dansk Folkeparti til 18,1 procent.

”Dansk Folkeparti har altid lokalt været lidt bagud i forhold til den landspolitiske opbakning. Det kommer de til at hente ind på nu,” siger Kasper Møller Hansen.

Alternativet er en joker
Alternativet stiller op til kommunalvalget for første gang og er derfor også særligt vanskelig for forskerne at estimere opbakningen til. Partiets landsresultat forventer de ikke meget af. Partiet kan dog sagtens få rigtigt stærke lokale valg alligevel, fortæller Kasper Møller Hansen.

Blandt andet i de store byer som København, Aarhus og Odense og på nogle af de ”grønne” øer.

”Når vi maler med den store pensel i forhold til et landsresultat, så står Alternativet ikke særligt stærkt. De vil dog sagtens kunne få nogle gode lokale valg. Det er dog et parti, hvor prognosen har det sværest – for vi har ikke nogen indikatorer fra tidligere valg, som vi kan inddrage i prognosen, sådan som vi kan med de andre partier,” siger Kasper Møller Hansen.

Konservative har historien med sig
Enhedslisten forventer forskerne får svært ved at fastholde det høje resultat fra 2013, hvor partiet lukrerede på, at vælgerne straffede Socialdemokratiet og SF's regeringsdeltagelse. På samme måde med Radikale. Til gengæld forventes SF at kunne få en lille fremgang denne gang.

Et parti, som traditionelt står stærkt i lokale enklaver og med tilhørende borgmesterpost, er Konservative. Og selvom forskerne forventer en lille tilbagegang til Konservative, er det ikke nødvendigvis noget, som kommer til at ramme partiet synderligt.

”Konservative har en koncentreret vælgeropbakning i nogle stærke højborge. Og der har de traditionelt været dygtige til at konvertere opbakningen til indflydelse eller en borgmesterpost,” siger Kasper Møller Hansen.

Tør S pege på DF?
Alt i alt forventer forskerne nogle lokalpolitiske forskydninger, men på ingen måde et jordskredsvalg, når man ser på partiernes landsresultat.

”Skal der opstå et stort drama, skal det ske ved konstitueringerne. Her bliver et nøglespørgsmål, om Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti tør at indgå et tættere samarbejde,” siger Kasper Møller Hansen.

Med prognosen har valgforskerne også set på den forventede opbakning til partierne i alle 98 kommuner, og ud fra den vil Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti sammen have flertal i 23 kommuner.

”Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har nærmet sig hinanden på Christiansborg, og lokalpolitisk vil de med valget kunne sidde med mange trumfer på hånden, når der skal forhandles poster i kommunen. Spørgsmålet bliver så, om de tør bruge dem,” siger Kasper Møller Hansen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00