Radikal eks-minister efter minkrapport: Hvis en departementschef afskediges i en politisk sag, må ministeren tage konsekvensen

Man kan helt principielt ikke skille en departementschefs ansvar fra ministerens i alvorlige politiske sager. Det siger tidligere minister Christian Friis Bach, mens den radikale folketingsgruppe overvejer, hvordan de skal reagere på Minkkommissionens hårde kritik af blandt andre statsministerens departementschef.

Christian Friis Bach (R) (til højre) blev i 2011 udnævnt som udviklingsminister i Thorning-regeringen sammen med Mette Frederiksen (S), der blev beskæftigelsesminister. Senere gik han af efter den såkaldte GGGI-sag.
Christian Friis Bach (R) (til højre) blev i 2011 udnævnt som udviklingsminister i Thorning-regeringen sammen med Mette Frederiksen (S), der blev beskæftigelsesminister. Senere gik han af efter den såkaldte GGGI-sag.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Har man magten, har man også ansvaret.

Dét princip bør gælde, når Folketinget, regeringen og statsministeren nu skal beslutte, hvordan de hver især vil reagere på konklusionerne i Minkkommissionens beretning, som blev offentliggjort torsdag.

Det mener tidligere udviklingsminister, Christian Friis Bach (R), som på forhånd kalder det "forunderligt, hvis man som statsminister kan unddrage sig ansvar ved ikke at vide besked".

Han skriver på Twitter: 

Friis Bach gik selv af som minister i 2013 efter en sag, hvor han blandt andet havde misinformeret Folketinget, efter at han selv var blevet fejlinformeret af sit embedsværk. Han forlod politik, men stiller nu op for R ved næste folketingsvalg.

Kan ikke skille minister og ministerium ad

Hans partifæller i radikales folketingsgruppe kan blive helt afgørende i spørgsmålet om, hvilke konsekvenser kommissionens beretning skal have for regeringen. Og her skal de blandt andet forholde sig til, om den meget hårde kritik af statsministerens departementschef, Barbara Bertelsen, som risikerer en disciplinærsag, også skal ramme Mette Frederiksen.

"Jeg er helt tryg ved, at den radikale folketingsgruppe gør sig sine overvejelser, og jeg vil ikke konkludere omkring ansvar eller advokatundersøgelse. Men principielt mener jeg ikke, man kan skille en minister og et ministerium ad i en alvorlig politisk sag. I min bog kan man ikke afskedige en departementschef i en politisk sag, uden at ministeren må tage ansvaret. Hvis man har magten, har man også ansvaret," uddyber Christian Friis Bach over for Altinget.  

De borgerlige er klar til en advokatvurdering for at se, om der er grundlag for en rigsret, mens to af regeringens tre støttepartier - SF og Enhedslisten - forventes at frede regeringen og holde sig til at uddele næser.

Afgørende om der var forsæt

Radikale sagde torsdag, at de vil nærlæse rapporten, før de melder deres stilling ud.

Men i et interview med Politiken for nylig sagde Sofie Carsten Nielsen, at det vil være afgørende for Radikale, om Mette Frederiksen vidste, at det var i strid med loven, da hun iværksatte nedslagtning af alle mink. 

"Hvis der er forsæt, må det undersøges yderligere. Altså vi ved jo, at det var ulovligt. Der var ikke lovhjemmel til det her. Det er jo ikke det, det handler om. Det, kommissionen handler om: Var der forsæt? Eller blev der talt usandt over for Folketinget eller lignende, ikke," sagde R-formanden.

Nu har kommissionen vurderet, at statsministeren netop ikke ser ud til at have givet en ulovlig instruks med vilje. Dermed virker det ikke oplagt, at Radikale vil drage så alvorlige konsekvenser som at støtte en advokatundersøgelse eller vælte Mette Frederiksen.

Kommissionen skulle ikke vurdere, om de enkelte ministre kan bære et retligt ansvar, men den konkluderer, at der kan rejses disciplinærsager over for ti topembedsmænd, som i minksagen har forsømt deres pligter som embedsmænd. Den ene af dem er statsministerens departementschef, Barbara Bertelsen.

Læs om kritikken af de ti embedsmænd og kommissionens udtalelser om Mette Frederiksen, Mogens Jensen og to andre ministre her:

Her er Minkkommissionens kritik af ti embedsmænd

Det skriver Minkkommissionen om de centrale ministre

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Friis Bach

MF (R), stifter, Warfair
cand.agro. (KVL 1992), ph.d. international økonomi (KVL 1996)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Barbara Bertelsen

Departementschef, Statsministeriet, statsrådssekretær
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

0:000:00