Radikale om minksagen: Vi fik ikke korrekt og fyldestgørende information

INTERVIEW: Sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R) kritiserer, at en ny mutation blev brugt som argument for regeringens beslutning om at aflive mink og lukke Nordjylland. Han støtter dog beslutningen ud fra en samlet afvejning.

”Jeg synes, at hele processen har været kaotisk både udefra og indefra. Jeg kan godt forstå, at befolkningen er forvirret."

Sådan siger sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R) oven på en uge, hvor regeringens beslutning om at aflive alle danske mink er blevet endevendt.

Sideløbende med diskussionen af regeringens ulovlige instruks er det sundhedsfaglige belæg for at aflive alle mink nemlig blevet problematiseret af en lang række eksperter fra ind- og udland.

Fik ikke korrekt information
Stinus Lindgreen fortæller, at han tidligt onsdag morgen i sidste uge blev ringet op af Magnus Heunicke (S) og orienteret om en ny risikovurdering fra SSI. På den baggrund bakkede De Radikale op om regeringens beslutning.

I dag føler Lindgreen sig imidlertid ikke retvisende informeret: 

”Vores tilgang har hele tiden været baseret på, at det, vi får at vide, er korrekt og fyldestgørende – men i det her tilfælde mener jeg ikke, det er tilfældet," siger han.

Han henviser til, at partierne fik at vide, at baggrunden for den nye risikovurdering fra SSI var en mutation med en svækket antistofrespons.

"Men ud fra de data, jeg har set, er det ikke det centrale argument," siger han.

Skulle man så ikke have slået minkene ihjel? 

”Jeg synes, beslutningen er den rigtige ud fra en samlet afvejning. Jeg synes bare, man skulle have fremhævet et andet argument end cluster-5," siger Stinus Lindgreen og henviser til kendt viden om smittespredning i minkbesætninger.

Bekymret for opbakning
Når Stinus Lindgreen finder det nødvendigt at kritisere håndteringen af minksagen, selvom han er enig i beslutningen, skyldes det bekymring for befolkningens opbakning:

"Grunden til at vi har klaret os godt i Danmark er, at befolkningen er med. Og det er de kun så længe, de kan forstå, hvad grundlaget for anbefalinger og restriktioner er. Det virker jo belejligt, at man først kommer med et skrækscenarie om, at Nordjylland kan blive det nye Wuhan, og et par dage efter er det pludselig noget andet, man er bekymret for.” 

Denne artikel er en forkortet version af en artikel på Altinget Sundhed. I den fulde artikel kan du blandt andet læse, at Stinus Lindgreen mener, sagen peger på et problem med adgangen til data fra Statens Serum Institut.

Forrige artikel Demonstranter larmer på Slotsholmen på anden uge: Demonstranter larmer på Slotsholmen på anden uge: "Vi vil ikke leve i et diktatur" Næste artikel Erhvervsliv: Biden vil sikre færre handelskrige og mere fokus på klima Erhvervsliv: Biden vil sikre færre handelskrige og mere fokus på klima