Radikale præsenterer energiplan med milliardinvestering i fjernvarme

Radikale har præsenteret en ny energiplan, der skal sikre, at 400.000 husstande kobles til fjernevarme eller varmepumper inden 2025. 

I energiplanen er der i alt sat syv millarder kroner af til investeringer, der skal sikre omstillingen fra sort til grøn energi.
I energiplanen er der i alt sat syv millarder kroner af til investeringer, der skal sikre omstillingen fra sort til grøn energi.Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
Carl Andersen

Radikale har i dag præsenteret en ny energiplan, der skal sikre omstillingen til fjernvarme og varmepumper for 400.000 hustande inden udgangen af 2025. 

Energiplanen består af 12 konkrete tiltag, som tilsammen skal omstille dansk energi fra sort til grøn. 

"Vi er på energiområdet i Danmark, trods krigen i Europa, slet ikke i et beredskab, der gør, at vi kan fremrykke udrulningen af grøn fjernvarme og varmepumper. Vores grønne energiplan er en kraftig opfordring til, at vi straks efter valget igangsætter en beredskabsindsats, der i videst muligt omfang modsvarer det, som klima- og energikrisen kræver af os," siger Sofie Carsten Nielsen i en pressemeddelelse.

Med planen foreslår partiet blandt andet at etablere en national energikrise-stab, som skal sikre koordinering af den fremrykkede fjernvarmeudrulning – herunder koordinering af udbud og sikring af materialer.

Derudover præsenterer de også en grøn krise-trepart. Her foreslår de at indkalde arbejdsmarkedets parter til trepartsforhandling for at sikre den nødvendige arbejdskraft til den grønne omstilling

Radikale sætter i alt sat syv millarder kroner af til omstillingen. De to største udgifter i planen er 4,2 millarder kroner til tilskud til nye fjernvarmeprojekter og varmepumper samt at afsætte 1,5 millarder kroner til en fond, som skal give sikkerhed for, at godkendte fjernvarmeprojekter kan forsætte trods usikkerhed omkring budgetter.

Finanseringen kommer blandt andet fra omprioritering af offentlige byggerier og anlægsprojekter og  "solidaritetsbidrag" fra EU fra olie-, gas- og kulsektor.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

0:000:00