Regeringen dropper omstridt vikarmodel i ny corona-oprustning

VIKARER: Staten opruster med 700 nye smitteopsporere, der får ret til løn under sygdom og til at arbejde hjemme. Regeringen har lyttet til kritikken, mener SF.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Andreas Wind

Indtil nu har den danske smitteopsporing især bestået af vikarer uden ret til løn under sygdom eller mulighed for hjemmearbejde.

Men det bliver ikke vilkårene for de 700 nye medarbejdere, som regeringen vil tilføre smitteopsporingen.

De nye smitteopsporere bliver nemlig ansat i midlertidige stillinger igennem Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) som kunderådgivere og ikke som vikarer igennem et bureau. Det betyder, at de får ret til løn under sygdom og ikke mødes af et krav om fysisk fremmøde på arbejdspladsen.

Og det vækker glæde i SF:

”Den her beslutning er beviset på, at kritikken af de andre vikaransættelser var korrekt. For det viser sig, at man godt kan lave midlertidige ansættelser i stedet,” siger arbejdsmarkedsordfører Karsten Hønge til Altinget.

I SF tolker man de nye ansættelsesvilkår som et tegn på, at regeringen har lyttet til støttepartierne og de faglige organisationers kritik.

Kritik af vilkår
Staten har hidtil brugt vikaransættelser i deres smitteopsporing igennem vikarbureauet Moment. Det har betydet krav om fysisk fremmøde for i alt cirka 1220 vikarer og ikke mindst manglende ret til løn under sygdom.

Netop spørgsmålet om løn har fået støttepartierne til at kritiserer brugen af vikarer, siden Altinget kunne fortælle om Rigspolitiets coronavikarer i Jonstruplejren, hvor et smitteudbrud betød 59 smittede i december.

Læs også

For ATP er mange midlertidige ansættelser dog ikke noget nyt. Det er en model, de allerede i dag bruger, når de skal rekruttere mange medarbejdere på kort tid til tidsbegrænsede stillinger.

De oplyser dog også, at de ikke tidligere har skullet rekruttere så mange på så kort tid.

Både Erhvervsstyrelsen og Rigspolitiet har måtte sætte et vikarbureau til at løse opgaven med at skaffe mange medarbejdere på kort tid.

Ændrede vilkår for alle
Det er ikke kun i smitteopsporingen, at ændringer kan være på vej.

I Erhvervsstyrelsen har man efter bred kritik af vikarernes vilkår indledt drøftelser mellem Dansk Erhverv og HK, der står bag vikarernes overenskomst. Her vil man kaste et nyt blik på coronavikarernes vilkår sammen med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.  

”Jeg kan sagtens se udfordringerne her, og derfor er vi i regeringen også åbne over for at finde en holdbar løsning,” lød det tirsdag fra fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen til Altinget.

I Rigspolitiet fortsætter man dog med at hyre nye medarbejdere på vikarvilkår. 225 nye coronavikarer er på vej til opsporingsarbejdet, kunne Rigspolitiet oplyse Altinget tirsdag. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

0:000:00