Regeringen har fundet kattelem i lognings-dom

Justitsminister Mattias Tesfaye bebuder, at nye målrettede logningsregler formentlig vil omfatte fire millioner danskere. "Målsætningen er at gøre målretningen så omfangsrig som muligt," sagde han på et samråd torsdag.

Inden sommerferien er regeringen klar med målrettede regler for, hvilke danskeres telefoner, der må overvåges. Reglerne vil omfatte omtrent fire millioner mennesker, sagde Mattias Tesfaye på et samråd torsdag. <br>
Inden sommerferien er regeringen klar med målrettede regler for, hvilke danskeres telefoner, der må overvåges. Reglerne vil omfatte omtrent fire millioner mennesker, sagde Mattias Tesfaye på et samråd torsdag.
Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Justitsministeriet er på vej med nye regler for, hvordan politi og anklagemyndighed må tilgå data fra teleselskaber om danskernes gøren og laden, de såkaldte logningsdata. Det er data om, hvem man har kommunikeret med, og hvor ens telefon har befundet sig.

Politi og anklagemyndighedens adgang til data skal indskrænkes og målrettes, lyder opgaven fra EU-Domstolen. På et samråd torsdag varslede Mattias Tesfaye, at man arbejder med en målretning, der vil betyde, at omkring fire millioner danskeres teledata vil blive logget.

"Målsætningen er at gøre målretningen så omfangsrig som muligt," sagde ministeren på samrådet.

Efter en EU-dom i april gjorde de tidligere regler ulovlige efter bare en uges levetid vil Tesfaye nu inden sommerferien præsentere nye regler. Blandt andet skal regeringen rette ind, så politiet ikke kan anvende "generel og udifferentieret" logningsdata til at opklare alvorlig kriminalitet. Det må de kun, når det drejer sig om eksempelvis terror eller trusler mod den nationale sikkerhed.

{{toplink}}
Læs også

På samrådet ville DF, Konservative og Venstre ville svar på, om dansk politi fortsat har adgang til loggede data, og hvis ikke, hvilken betydning det så har for efterforskningsmuligheder af alvorlige forbrydelser som "drab, voldtægt, etc."

Mattias Tesfaye kunne derfor fortælle, at man har en løsning klar, så politiet kan bruge data, der minder om logningsdata, til at opklare alvorlig kriminalitet.

Tesfayes kattelem går ud på at anvende data, som teleselskaberne alligevel ville opbevare til eksempelvis at lave regninger og teknisk fejlsøgning i interne systemer. De minder om logningsdata, men opbevares typisk i to til fire uger.

De data skal politiet have mulighed for at bede om at "hastesikre," så de ikke bliver slettet, og herefter indhente til brug for efterforskning. Det er dog behæftet med en "procesrisiko" - altså vurderer regeringen, at EU-Domstolen muligvis kan omstøde dem praksis.

0:000:00