Regeringen får hjælp af omstridt konsulenthus til coronaindsats

KONSULENTER: Konsulenthuset McKinsey sidder med til møderne i det nationale krisestyringsorgan, NOST, der håndterer coronakrisen. Brugen af konsulenter har været kraftigt kritiseret af Socialdemokraterne før valget. S-ordfører har ingen kommentarer til brugen af McKinsey.  

Socialdemokraterne gik til valg på at skære i udgifterne til brugen af private konsulenter i det offentlige. 
Socialdemokraterne gik til valg på at skære i udgifterne til brugen af private konsulenter i det offentlige. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Socialdemokratiet har et blandet forhold til konsulenthuset McKinsey. Ikke desto mindre kan netop denne virksomhed få en central rolle i regeringens håndtering af coronakrisen.

McKinsey bidrager i processen med at skaffe kritisk udstyr til sygehusene i regi af det statslige krisestyringsorgan NOST (Den Nationale Operative Stab). Det bekræfter man i Rigspolitiet, der har det overordnede ansvar for NOST. 

“McKinsey bidrager blandt andet med planlægning af vareforsyningskæder og anden logistik,” forklarer Rigspolitiets kommunikationsdirektør, Anders Frandsen. Han fortæller, at McKinsey har tilbudt deres assistance og arbejder gratis for myndighederne. *

Ifølge Altingets oplysninger sidder McKinseys ansatte med til nogle af møderne i NOST-regi.  

Vil skære på konsulentydelser
Det var en central del af Socialdemokratiets oplæg til det seneste folketingsvalg, at man ville finde flere penge til velfærd ved blandt andet at spare tre milliarder kroner på det offentliges brug af konsulenter.  

“Jeg sætter spørgsmålstegn ved, om vi som almindelige mennesker i det her velfærdssamfund får værdi ud af alle de milliarder, der bliver brugt på konsulentydelser,” sagde Mette Frederiksen eksempelvis til DR.  

Partiet fremhævede selv en række eksempler på brug af konsulenter i kommuner, regioner og stat, som ifølge S var spild af skattekroner. Det ene eksempel var den rapport om skattevæsenet, som McKinsey i 2012 udarbejdede for den daværende S-regering. Rapporten konkluderede, at der kunne spares 1.000 ansatte i Skat.

S: Ingen kommentarer
I bagklogskabens lys var det en konsulentydelse, der ikke skulle have været bestilt, sagde Peter Hummelgaard (S) til TV 2 under valgkampen:

"Særligt fordi det har vist sig at være en understregning af, at værdien af de rapporter er til at overse. Udviklingen har vist, at det ikke var en klog beslutning, at der skulle fyres yderligere i Skat, ud over hvad den borgerlige regering havde gjort op til 2012,” sagde Hummelgaard. 

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, ønsker ikke at kommentere brugen af McKinsey til coronaindsatsen.  

McKinsey og Socialdemokratiet har desuden krydset veje, da tidligere S-finansminister Bjarne Corydon i 2015 forlod politik for en toppost i konsulentvirksomheden.
 

Præcisering. I artiklen er det nu præcieret, at McKinsey har tilbudt deres assistance til myndighederne og arbejder gratis. Derfor er overskriften også ændret. 
 
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Horn Langhoff

MF (S), Formand for Folketingets klima- energi- og forsyningsudvalg, psykiatriordfører og næstformand i folketingsgruppen (S)
cand.mag. i historie og medier og kultur (Københavns Uni. 2014)

0:000:00