Regeringen sender danske specialstyrker i kamp mod IS i Syrien

MILITÆRBIDRAG: Et flertal i Folketinget bakker op om, at danske specialstyrker, der er udsendt i Irak, nu kan krydse grænsen til Syrien.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Cecilie Gormsen

Danske specialstyrker får nu mulighed for at operere i området mellem Irak og Syrien i kampen mod terrororganisationen Islamisk Stat.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) har på et møde fredag formiddag i Udenrigspolitisk Nævn bedt om Folketingets partiers accept af planen.

Og det bakker et flertal af Folketingets partier op.

Det betyder, at danske specialoperationsstyrker vil kunne yde en mere direkte støtte til de irakiske styrker, ligesom det danske bidrag fremadrettet også vil kunne løse opgaver i det irakisk-syriske grænseområde.

”Jeg er glad for, at vi med dagens beslutning har sikret, at det danske specialoperationsbidrag også fremadrettet kan løse de opgaver, som både irakerne og koalitionen efterlyser,” siger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i en pressemeddelelse.

”Det er afgørende, at vi ikke giver ISIL et frirum, men fortsat presser dem fra alle sider. Det er derfor regeringen løbende ser på, hvordan vi kan tilpasse de militære bidrag til koalitionens behov,” siger han.

Regeringen har på mødet i Udenrigspolitisk Nævn også inddraget partierne i Folketinget i planerne om at sende den danske fregat Peter Willemoes af sted og lade den sejle sammen med en amerikansk hangarskibsgruppe fra februar til maj i år.

”Jeg er meget tilfreds med, at en dansk fregat kan sejle med i en amerikansk hangarskibsgruppe, og at den bidrager til hangarskibsgruppens samlede opgaveløsning undervej,” siger Claus Hjort Frederiksen og fortsætter:

”Det er med til at gøre vores i forvejen dygtige søfolk endnu bedre, samtidig med at vi kan støtte op om kampen mod ISIL og indsatsen for at forbedre sikkerheden til søs i et område, hvor mange danske skibe passerer."

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) kalder indsatsen mod IS en vigtig udenrigs- og sikkerhedspolitisk prioritet for regeringen.

”Regeringen har derfor på baggrund af en konkret henvendelse fra koalitionen besluttet at udvide opgaverne for specialoperationsstyrkerne i Irak og Syrien,” siger Anders Samuelsen, der glæder sig over, at et flertal i Folketinget bakker op.

Udenrigsministeren mener, at man fra dansk side må forholde sig til, at vi står i en sikkerhedspolitisk brydningstid.

”Forberedelse og kompetenceopbygning er alfa og omega. Fregatten Peter Willemoes’ bidrag er med til at ruste det danske Søværn til en usikker fremtid,” siger Anders Samuelsen og fortsætter:

”Det er en vigtig investering. Fregatten vil samtidig kunne yde et indirekte bidrag til kampen mod ISIL – det er jeg glad for."

Danske styrker har de seneste år trænet de irakiske styrker, og det er nu meningen, at danske styrker sammen med irakerne skal bekæmpe IS direkte.

Regeringen meddelte i december, at de danske F-16-kampfly, som har været udsendt i kampen mod IS, skulle trækkes hjem. I stedet udvidede Danmark det samlede træningsbidrag, der hjælper med at uddanne de irakiske styrker, så det kom op på cirka 150 personer.

Danmarks militære bidrag til indsatsen mod IS består i dag af et radarbidrag på op til cirka 30 personer, et kapacitetsopbygningsbidrag i Irak på op til cirka 150 soldater, et styrkebidrag omfattende specialoperationsstyrker på op til cirka 60 personer samt op til cirka 20 stabsofficerer tilknyttet koalitionens hovedkvarterer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00