Regeringen vil prioritere klimaet, kommuner og psykiatrien i ny finanslov

Torsdag løfter finansminister Nicolai Wammen sløret for regeringens udspil til næste års finanslov. En stærk dansk økonomi betyder, at en række kerneområder skal prioriteres, lyder det.

Torsdag præsenterer regeringen et 3.852 sider langt bud på en ny finanslov for 2024. Men allerede onsdag landede det i fysisk form i Finansministeriet, hvor finansminister Nicolai Wammen hjalp til med at levere forslaget.
Torsdag præsenterer regeringen et 3.852 sider langt bud på en ny finanslov for 2024. Men allerede onsdag landede det i fysisk form i Finansministeriet, hvor finansminister Nicolai Wammen hjalp til med at levere forslaget.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Der bliver lagt op til at "bruge lidt flere penge", når finansminister Nicolai Wammen (S) og økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V) torsdag præsenterer regeringens 3.852 sider lange bud på en ny finanslov for 2024.

Sådan lyder det ifølge Berlingske i en skriftlig kommentar fra finansministeren til Ritzau.

"Dansk økonomi står bomstærkt, og inflationen er heldigvis på vej ned. Det betyder, at vi nu kan investere i fremtidens vækst og velfærd, så Danmark bliver endnu stærkere," udtaler Nicolai Wammen til nyhedsbureauet. 

Læs også

Samtidig er der fundet flere penge i det såkaldte økonomiske råderum, som allerede i foråret var 16 milliarder kroner større end ventet.

"Det gør, at vi på fuld økonomisk forsvarlig vis kan investere noget mere. Blandt andet har vi sagt, at vi gerne vil give flere penge til kommuner og regioner, der har nogle svære budgetlægninger. Det bliver der plads til med den her finanslov," siger Nicolai Wammen i et interview med DR.

En pengepose med 500 millioner kroner

Ifølge Altingets oplysninger vil en ny bandepakke, en styrket indsats for udsatte ældre samt flere penge til udenrigstjenesten være at finde i udspillet.

Derudover vil regeringen skyde flere kroner i "kerneområder" som klima, sundhed – herunder psykiatrien – og uddannelse, siger ministrene til Ritzau.

Wammens pengepose, som partierne bag finansloven kan få lov at fordele – den såkaldte forhandlingsreserve, er ifølge Altingets oplysninger på 500 millioner kroner. 

Anden finanslov på få måneder

Det er anden gang på få måneder, at regeringen tager hul på forhandlinger om en finanslov. Den nuværende blev nemlig først vedtaget af et bredt flertal i midten af maj.

Ifølge grundloven skulle finansloven for 2023 egentlig være på plads inden årsskiftet.

Men på grund af efterårets folketingsvalg og de efterfølgende regeringsforhandlinger blev en såkaldt midlertidig bevillingslov, der i praksis videreførte den eksisterende finanslov fra 2022, vedtaget. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024