Regioner må drive læge-klinikker i seks år

LÆGEDÆKNING: Regionerne må i fremtiden drive lægeklinikker i op til seks år, hvor der mangler alment praktiserende læger. Det er alle Folketingets partier blevet enige om i et nyt forlig, der skal bekæmpe lægemanglen med fire tiltag. Læger kritiserer forliget.

Foto: Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Manglen på praktiserende læger bliver ikke løst med dette forlig. Men det er et stykke på vejen. Det er budskabet fra Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Torsdag er hun sammen med samtlige partier i Folketinget blevet enige om fire initiativer, der skal forsøge at lappe lægedækningshullerne i Danmarkskortet.

”Det må ikke være sådan, at man i et lille land som Danmark ikke kan regne med at have adgang til en læge i det område, man bor. Det skaber en utryghed og en ulighed i sundhed på tværs af landet,” siger Ellen Trane Nørby om aftalen. Hun understreger, at aftalen vil blive fulgt op af flere initiativer. Se fremlæggelsen her.

Længere perioder med regionsklinikker
Konkret betyder aftalen blandt andet, at regionerne i områder med mangel på praktiserende læger får lov at drive regionsklinikker i seks år mod fire i dag.

Læs også: Overblik: Her er aftalen der skal sikre bedre lægedækning

I regionskliniker er lægerne ansat, hvor alment praktiserende læger ellers er selvstændigt erhvervsdrivende. Efter seks år skal regionerne via et udbud undersøge, om der er alment praktiserende læger, som vil drive deres egne klinikker i området, eller om en privat virksomhed kan drive en lægeklinik i stil med regionernes – bare billigere.

Socialdemokraterne havde ønsket, at regionerne havde fået endnu friere tøjer til at drive klinikker, men partiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen erklærer sig glad for aftalen.

”Regionerne har prøvet alt muligt for at få en bedre lægedækning. Nu har vi givet dem en frihed til at prøve nogle flere ting af,” siger Flemming Møller Mortensen.

Kritik fra PLO
Formanden for de praktiserende læger, Christian Freitag, er stærkt kritisk over for dette tiltag.

”Med de ændringer, partierne har aftalt, kommer man ikke til at løse problemerne med lægedækning. Men man sender et signal om, at man vil satse på noget andet end almen praksis, som vi kender det i dag med selvstændige praktiserende læger. Det synes jeg er uheldigt,” siger Christian Freitag, der er formand for PLO.

Ekstra penge - men kun tre år
Centralt i aftalen er også, at partierne er enige om at sikre et trecifret millionbeløb til at ændre lægernes honorarer. Med pengene skal PLO og regionerne i de igangværende overenskomstforhandlinger blive enige om at gøre det økonomisk mere attraktivt at være læge i socialt udsatte områder og udkantsområder med mange behandlingstunge patienter.

Pengene, der allerede er afsat på sundhedsområdet, men ikke udmøntet, er kun en treårig bevilling. Honorarændringen vil betyde, at læger med mange relativt sunde patienter får et mindre grundhonorar, mens læger i belastede områder får mere. Pengene fra Christiansborg skal sikre en blødere overgang for lægerne med de sunde patienter. De vil med omfordelingen få færre penge via deres grundhonorar efter tre år. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby slår fast, at det nu er op til PLO og regionerne at finde en model, som lægerne kan acceptere.

”Det må overenskomstparterne finde ud af. Det er meget rimeligt at få fokus på en mere fair honoreringsstruktur,” sagde Ellen Trane Nørby.

Hun pegede dog på, at anbefalingen af ændringen honorarstrukturen ligesom de andre tiltag er blevet anbefalet af Lægedækningsudvalget, hvor lægerne også var repræsenteret.

DF: Ikke nok
Dansk Folkeparti bakker også op om aftalen.

”Men jeg tror ikke, det her er nok,” sagde partiets sundhedsordfører Liselott Blixt, der ligesom Ellen Trane Nørby forventer, at man også på Christiansborg skal lave flere initiativer i fremtiden for at komme lægemanglen til livs.

Dokumentation

Partierne vil:

  • Forlænge den nuværende fireårige periode, hvor regionerne har mulighed for at drive almen medicinske klinikker i tilfælde af lægedækningsproblemer. Sundhedsministeren vil i efteråret 2017 fremsætte lovforslag herom. Der gennemføres en evaluering af anvendelsen af regionsklinikker inden for tre år efter lovens ikrafttrædelse.

  • Åbne mulighed for, at almen praktiserende læger, der ønsker at eje flere ydernumre. Lægerne kan også eje flere ydernumre i dag, men der skal den lokale region først inddrages. Sundhedsministeren vil i efteråret 2017 fremsætte lovforslag herom. 

  • Omprioritere midler i en treårig overgangsperiode til at understøtte en honoraromlægning i almen praksis, der kan sikre bedre lægedækning. Prioriteringen forudsætter, at Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) aftaler en model for differentieret basishonorar i de aktuelle overenskomstforhandlinger om almen praksis. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00